Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincies lopen achter met bouw windmolens

Acht provincies lopen niet op schema als het gaat om de bouw van windmolens. Het is onwaarschijnlijk dat Utrecht en Limburg hun doelstellingen halen. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag aan de Kamer laten weten.

18 maart 2016

Acht provincies lopen niet op schema als het gaat om de bouw van windmolens. Het is onwaarschijnlijk dat Utrecht en Limburg hun doelstellingen halen. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag aan de Kamer laten weten.

Gebrek aan draagvlak
Er zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen voor de vertraging. Ten eerste is er een gebrek aan draagvlak. En ten tweede duren de procedures voor de bouw van windmolens erg lang.


Energieakkoord
In het Energieakkoord is afgesproken dat er in 2020 voor 6000 megawatt aan windmolens op land moet staan. Volgens Kamp staat nu al (vrijwel) zeker vast dat 76 procent hiervan wordt gerealiseerd. Van nog eens 11 procent is dat aannemelijk. Om het doel van het Energieakkoord toch te halen heeft hij eind vorig jaar met provincies, gemeenten, windsector, netbeheerders en natuur- en milieuorganisaties een actieplan opgesteld. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het is veel simpeler en veel goedkoper als je her en der zonneparken inricht. De overheid wil veel liever miljarden weg smijten met windmolens en de belastingbetaler flink voor de gek houden. Het probleem is dat de overheden groot aandeelhouders zijn van energiebedrijven dus niet gebaat zijn met een veel lagere energieprijs via zonneparken voor de burger!
IJsbrand / projectleider
Even opmerken ik ben voorstander voor zowel zonneparken als windmolens.

Ik zou geen nieuw dak meer willen bouwen zonder zonnepanelen.

Echter zijn windmolens veel efficiënter en met minder subsidie te realiseren. Ook zijn de verhoudingen tussen opbrengst en ruimtebeslag enorm in het voordeel van windmolens. 10 hectare zonnepark is nog niet eens gelijk met 1 moderne windmolen die ook nog s'-avonds energie opwekt (als het waait)



Conclusie: windmolens zijn beter..
henk
De lobby voor de molens is weer begonnen. Met geld maken de grote ontwikkelaars als ABN, Nuon, Essent e.d. Met steun van het ministerie geld via windmolens. Het belang is dus geld verdienen met als saus duurzaamheid. Klinklare oplichterij is dit. De financiële belangen zijn groot en de lokale politici worden hiervoor misbruikt. Oproep aan wethouders en raadsleden: stem voor zonne-energie en stem tegen windmolens. Door zon energie komt de opbrengst direct bij de burgers en niet bij de grote investeerders!

mark
Als je ziet waar de miljarden (!) terecht komen schrik je werkelijk. De belangen zijn groot, dus de druk op politici ook. De lobby is zeer goed vertegenwoordigd. Wie kan er tenslotte tegen windenergie zijn? Maar als je het afzet tegen alternatieven zoals zon energie ziet dat windmolens zonde van het geld is. Maar ja, het grote geld...
Advertentie