of 59250 LinkedIn

Provincie Overijssel: stop met injectie afvalwater

Provinciale Staten van Overijssel willen dat de NAM definitief stopt met het injecteren van vervuild water in de bodem in Twente.
1 reactie

Provinciale Staten van Overijssel willen dat de NAM definitief stopt met het injecteren van vervuild water in de bodem in Twente. Wordt het project toch hervat, dan moet er een verzoek komen om de vergunning in te trekken.

Lege gasvelden
Ook moeten Gedeputeerde Staten eventuele misstanden bij afvalwaterinjecties in Twente onderzoeken. Dat hebben Provinciale Staten woensdag besloten. De NAM pompte water dat door oliewinning was vervuild in lege gasvelden. Het project ligt stil sinds een lekkage in Hardenberg eerder dit jaar. Statenleden maken zich zorgen over risico's voor onder meer het drinkwater in Twente. De lege gasvelden liggen deels in en naast belangrijke drinkwatergebieden.

Fracken
Ook de plannen voor gaswinning in Gramsbergen die de NAM deze week aankondigde leidden tot vragen. In de vergunning staat dat door hoge druk scheuren in het gashoudende gesteente op circa 3 kilometer diepte worden gemaakt, wat fracken wordt genoemd. De methode is bekend om schaliegas mee te winnen, maar daarbij worden veel grotere hoeveelheden chemicaliën gebruikt. Hier gaat het om een veel oudere techniek die al vaker in Nederland is toegepast. Gedeputeerde Erik Lievers (D66) zei dat hij slechts één melding binnen kreeg. ‘Advies of instemmingsrecht heeft het college niet. Wij gaan daar niet over.’

Geen zeggenschap
De vergunning van de NAM voor injecties van miljoenen liters afvalwater is evenmin iets waar de provincie zeggenschap over heeft. Daarover gaat het ministerie van Economische Zaken. Toch willen de Statenleden dat Lievers gaat overleggen met minister Henk Kamp om het opnieuw opstarten van de injecties te voorkomen. Lievers heeft dit toegezegd. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Opmerker op
Niet zijnde milieu-activist of deskundige: op welke goede en dus aanvaardbare gronden is vergunning verleend voor injectie van vies water? Zijn de bordjes met de mededeling dat in dit gebied drinkwater wordt gewonnen vies geworden en dus onleesbaar?