Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie houdt Veghels Foodpark in vizier

De gemeente Veghel moet aan de provincie Noord-Brabant laten weten met welke industrie zij haar bedrijventerrein Foodpark uitbreidt. Na het maken van deze afspraak te maken trok de provincie het beroep tegen het bestemmingsplan in.

30 juli 2014

De provincie Noord-Brabant wil voor het intrekken van haar beroep tegen een bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Foodpark van de gemeente Veghel precies weten welke industrie zich daar gaat vestigen.

Bang voor concurrentie
De provincie Noord-Brabant had in eerste instantie beroep aangetekend tegen het in februari door de gemeenteraad van Veghel vastgestelde bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Foodpark, omdat het bang was dat het terrein teveel zou concurreren met andere bedrijventerreinen in de regio. Een reden daarvoor zou zijn dat in het bestemmingsplan geen beperking was voor bedrijven uit andere sectoren dan food. De gemeente is de provincie nu tegemoetgekomen.

Prima oplossing
Niet door het plan aan te passen, bezweert wethouder Jan Goijaarts (CDA), maar door een afspraak te maken over het vervolg. ‘We sturen de provincie na de verkoop van de eerste tien hectare een overzicht van welke industrie er is.’ Goijaarts vindt dit een prima oplossing. ‘Hoewel we ons in onze marketing en acquisitie richten op bedrijven uit de ‘food’, is het een misvatting dat alleen foodbedrijven zich hier mogen vestigen. Er is zeker ook ruimte voor non-food, maar dan wel in een kruisbestuiving. Bedrijven moeten verbondenheid hebben met de foodindustrie. U moet dan denken aan logistiek, machinebouw, transport en op- en overslag.’

Onzekerheid over terugverdienen
De gemeente heeft miljoenen in het bedrijventerrein gestoken en hoopt deze uiteraard terug te verdienen. Goijaarts wil geen precies bedrag noemen, maar zegt wel dat het geïnvesteerde bedrag boven de 10 miljoen ligt. ‘Het gaat om de aanleg van een geheel nieuw bedrijventerrein, aan de zuidkant van Veghel. Er is interesse, maar nog geen concrete verkoop. We zijn afhankelijk van de economie. We hebben er geen concrete tijdslimiet aan gekoppeld van: op dat moment moet er zoveel zijn verkocht. Of we het hele bedrag zullen terug verdienen weet ik niet. Ik kan niet in de glazen bol kijken. Daar is inderdaad onzekerheid over. We hebben opties lopen op 4 á 5 hectare. We kunnen 10 hectare in een half jaar halen, maar het kan ook nog een aantal jaar duren.’

Bij de provincie Noord-Brabant was onvoldoende deskundig personeel aanwezig om commentaar te kunnen geven.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Waarom ontwikkelt een gemeente eigenlijk een bedrijventerrein?

Bestemmen zie ik de logica van in, maar een gemeente als vastgoedboer? Hebben ze veel verstand van toch?
Advertentie