Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie herhaalt: bijvoeren dieren verboden

Het voeren van de wilde dieren in de Oostvaardersplassen is en blijft verboden. Tegen mensen die dat verbod aan hun laars lappen en de dieren toch eten geven, wordt opgetreden, is de boodschap van de provincie Flevoland.

28 februari 2018

Het voeren van de wilde dieren in de Oostvaardersplassen is en blijft verboden. Tegen mensen die dat verbod aan hun laars lappen en de dieren toch eten geven, wordt opgetreden, is de boodschap van de provincie Flevoland.

Verhitte discussie

Rond het wel en niet bijvoeren van de grote grazers in het natuurgebied woedt een verhitte discussie. Een boswachter van Staatsbosbeheer werd bedreigd en deed aangifte bij de politie. Op sociale media uitten de laatste dagen veel mensen hun zorgen over ondervoede dieren in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad. Op Facebook werd een bijvoer-actie tijdens de koude dagen aangekondigd.

Nieuwe aanpak

Staatsbosbeheer vindt bijvoeren een slecht plan. Voeren van de konikpaarden, edelherten en Heckrunderen is bovendien zinloos, bijvoorbeeld omdat de sterke dieren als eerste bij het eten zijn en de zwakkere exemplaren niets weten te bemachtigen, aldus de natuurorganisatie. Staatsbosbeheer begrijpt de zorgen, maar grijpt zo min mogelijk in in de Oostvaardersplassen. Als duidelijk is dat een dier de winter niet gaat overleven, schieten de boswachters het volgens een strikt protocol af.Gedeputeerde Staten van Flevoland komen waarschijnlijk nog voor de zomer met een voorstel voor een nieuwe aanpak voor het beheer in de Oostvaardersplassen. (ANP)

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Post
Onbegrijpelijk dat dit maar kan doorwoekeren en ik vraag me af of er geen juridische mogelijkheden zijn om deze gelegaliseerde dierenmishandeling te stoppen.

Heukers
Staatsbosbeheer is al jaren de weg in de Oostvaardersplassen kwijt. Er geldt een (wettelijke) zorgplicht voor dieren. Dat lappen de provincie en de beheerders aan hun laarzen. Onder het mom van ecologisch experiment. Wanneer gaan politiek (Partij voor de Dieren!) en justitie eindelijk eens optreden tegen dit dierenleed?
Inez
Misschien een paar wolven neerzetten en de natuur echt zijn gang laten gaan?
Dick Teunissen
Het is duidelijk dat Staatsbosbeheer al jaren geleden de regie over dit stukje Nederlandse natuur is kwijt geraakt. Sindsdien bevindt de 'natuur"organisatie zich in een chronisch spagaat.

Dieren die het vanwege de barre weersomstandigheden niet volhouden worden doodleuk afgeknald, oja, volgens strikt protocol, wat dat ook moge inhouden.

Een ander bedenkelijk argument is: "de natuur moet zijn/haar loop hebben".

Bedenkelijk omdat het hier gaat om een stukje natuur dat door de mens aan het water onttrokken is en krampachtig in stand wordt gehouden. De dieren zijn er door de mens op gezet om er te gaan grazen zonder dat er op dat moment voldoende besef van de gevolgen was.

Deze dieren-ellende is door de mens zelf veroorzaakt!

Hoe komt het dat er geen reactie komt uit de politiek?

B.v. van de Partij van de Dieren?

Een uitgelezen kans om hun stem te laten horen!

Anne Wolf
Dieren bijvoeren is een misdaad?!!

Mensen die vanuit hun hart mededogen hebben met hongerige dieren wordt verboden dieren te voeren! Dat is niet Natuurlijk! Hoezo niet natuurlijk?! Is de Oostvaarderseplassen natuurlijk? Wel nee, allemaal aangelegd door mensen! Mensen die beslissen wat goed is en niet goed is voor dieren! Oude dieren en zwakkere gaan het eerst dood...bijvoeren maakt dat er nog meer dieren worden geboren!? Je kunt toch ingrijpen door bijvoorbeeld stieren te castreren! Nee dat is niet natuurlijk! Maar de Oostvaarderseplassen wel, toch? Aangelegd natuurgetrouw, dat dan wel weer! En ook heerlijk daar te zijn maar echte natuur? De snelwegen er omheen gedrapeerd, veel, heel veel mensen met al hun bemoeienis! Echt puur natuur ja! Ziekenhuizen en spreekkamers van artsen puilen uit...waarom eigenlijk? Als je vind dat de natuur zijn gang moet gaan???

En dan te bedenken dat de meeste mensen zich zelf ziek maken door fout voedsel, roken, drinken en wat al niet meer! Dat we ziek worden gemaakt door gif, wifi, fijnstof, o erbemesting, bioindustrie, houtstook, etc etc.....maar hieraan wordt verdiend, dik verdiend....ook " Natuurlijk " allemaal! Bijen en vlinder sterfte, vogelsterfte omdat er geen rijke weilanden vol voedsel voor hen is! Ganzen worden massaal vermoord, arme dieren, die zo moedig een dapper zijn zo ver te vliegen oom dan in hun gastland te kunnen bijtanken!? Mooi niet want er moet verdiend worden aan veel heel veel veenstapel die dan weer worden vermoord omdat ze zo lekker smaken, ondanks de hormonen, gif en foute soja die ze te eten krijgen! En dat dit dan weer invloed heeft op de oerbossen van de wereld! Maakt niet uit toch...voor een goed doel toch...geld!! Mensen kunnen zelf beslissingen maken maar de dieren zijn afhankelijk van ons, mensen dus! Zeker in de nep natuurgebieden! Mensen bouwen alle habitats van dieren vol, conclusie te weinig voedsel! Dieren worden doodgereden, verhongeren, sterven uit..maar ja dat is de Nauur...nietwaar? Vogelbecherming vraagt de burger de dieren bij te voeren, vogels dan omdat zij per nacht 10% van hun lichaamsgewicht verliezen! Hebben de dieren in de natuurgebieden daar geen last van? Wij voeren de vogels het hele jaar door en nu extra, veel extra! Zelfs op straat wat we overigens wel bij de bomen strooien voor alle hongerige snavels!

Dat wordt niet in dank afgenomen door buurtbewoners, ze hebben genoeg zeggen ze, tis de natuur! Ik ga gillen als ik dat nog een keer hoor, echt, wat nou natuur?!

,Oh makkelijk dat te zeggen hè, wij gaan naar de supermarkt, doen de koelkast open en onze hongerige, nou ja hongerige!!! magen worden gevuld, de dieren wonen momenteel ook in een vrieskast maar hebben geen kast waarin voedsel ligt opgeslagen, hier moet de natuur zijn gang gaan gaan!? Hoe hypocriet, hoe onmenselijk zou je haast zeggen!

Wij zijn goed in het bepalen wat goed is voor de ander. Helaas kunnen de dieren niets zeggen, ja ze doen dat wel maar wij verstaan ze niet of we doen als of we ze wel verstaan in ons eigen belang!

Ik zou de mensheid aanraden hun harten eens te bekijken in plaats van de ego te voeren!

Wat bewuster te worden en dieren te echt te geven wat ze nodig hebben en te helpen, zij hebben evenveel, eigenlijk meer rechten want zij waren hier veel eerder dan wij, Mensen!
eric / ambtenaar
tjonge jonge Anne toch, doe mij maar een echte wolf (met honger als een wolf) voor het evenwicht enzo.
Karel van Klaveren
@Heukers: De Partij voor de Dieren moet in aktie komen? Nou, vergeet dat maar. Thieme maakt zich overal druk over, goudvissen in een kom, zwerfkatten die zichzelf makkelijk kunnen redden, koeien in een stal, je kunt het zo gek niet bedenken of Marianne en haar mede strijders tegen dierenleed hijsen de kruisvlag. maar wel gek dat je deze partij nooit (ik herhaal: nooit) hoort over de mens- en dieronterende omstandigheden van de grazers in de Oostvaardersplassen. Konickpaarden, Heckrunderen en edelherten, die mogen van hen allemaal creperen in dit fake-natuurgebied.
henkas / beleidsambtenaar
Twee punten die hier altijd een rol spelen:

1. Nederland is te klein voor echte natuur en de kunstmatig uitgezette dieren lopen hier steeds tegen op: wilde zwijnen op de Veluwe, Bevers in Limburg en Brabant, damherten in de waterleidingduinen, de wolf in het algemeen en de dieren in de Oostvaardersplassen.

2. de moderne mens is vervreemd van de natuur. De natuur is eten of gegeten worden en dat kunnen wij niet aan en willen we niet zien.
wet natuurbescherming / -curator-
-"Tegen mensen die dat verbod aan hun laars lappen en de dieren toch eten geven, wordt opgetreden, is de boodschap van de provincie Flevoland."-

Weet er iemand wat de maximumboete of straf is als je dieren bijvoert? Ben wel benieuwd.
wim / inspecteur
Het kan toch niet zo zijn dat wij zoveel dieren houden op een te klein stuk grond dan uit laten hongeren en dan nog eens afschieten totale waanzin en gefinancierd door de belasting betaler en lidmaatschappen ,voorbeeld als een boer teveel dieren houd gerelateerd aan de oppervlakte grond dan wordt hij daar voor beboet ,Nee gewoon de dieren reguleren en het vlees benutten voor dat ze half dood op de grond liggen het is werkelijk ongehoord , onder het mom van zelf regulatie , complete onzin er is in Nederland geen natuur het wordt allemaal in elkaar geknutseld door een geld verslindend orgaan als staats bosbeheer
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
@Henk: jouw reactie is logisch. Maar wat behelst kunstmatig uitzetten?
Jacco / Ondernemer
De natuur leent zich niet voor onbezonnen experimenten op een schaal als deze terwijl er expertise genoeg is in Europa.

Het is duidelijk mislukt met jammerlijk gevolg voor de arme beesten.

En nu wordt er valse politiek door de PvdD bedreven op dit fiasco door zoveel mogelijk de bal bij de vermeende tegenstanders (lees andere partijen en vooral de jagers) te leggen.

Het is diep treurig.

Kijk naar Duitsland, goed ecologisch- en faunabeheer kost de inspanning van iedereen zonder elkaar in de haren te vliegen. En ja, daar hoort ook populatiebeheer bij door middel van weidelijke jacht.

Dat is wat anders dan de emotie van het publiek te misbruiken.

Bij natuur hoort onverbiddelijk het doden van dieren, maar er is wel verschil of dit doden snel en vakkundig geschiedt of dat er gecrepeerd wordt.

Of moet worden in dit treurige geval.
Ootje
als al die mensen die zich zo druk maken over dieren zich nu eens gingen inzetten voor het welzijn van kinderen.... er worden jaarlijks 120.000 kinderen geestelijk en fysiek mishandeld; 30 tot 50 van hen vinden de dood. Uit medemenselijkheid vind ik dat nog steeds een stuk erger dan 1.000 dieren die in de oostvaardersplassen doodgaan.
Bartho / Rotterdam
Wat een draaikonten bij de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer. Gisteren zijn er door boswachters en ambtenaren van de omgevingsdienst boetes uitgedeeld voor bijvoeren. Vandaag doen provincie en Staatsbosbeheer ze het zelf toch ook maar.

https://www.destentor.nl/lelystad/provincie-flev …

https://www.destentor.nl/lelystad/eerste-bijvoer …
Oostvaardersplassen / -Staatsbosbeheer-
https://www.geenstijl.nl/5140977/breek-losers-oo …



Via Geenstijl: ""Sorry GS, maar Staatsbosbeheer heeft helemaal geen "prima verhaal" over die grote grazers in de Oostvaardersplassen. Die dieren zijn namelijk niet wild, maar uitgezet vee, Heckrunderen en Konikpaarden zijn gewoon vee, geen wilde dieren.

Die hebben ze daar neergezet, in een afgerasterd terrein en vervolgens zeggen ze: ziezo jongens, jullie zijn vanaf nu wilde beesten in een stuk 'nieuwe natuur' geworden, geniet er maar van!

Dat is natuurlijk liederlijke flauwekul. Voor vee heb je als mens de verantwoording, dat geldt ook voor de Oostvaardersplassen.

Stel dat een of andere landgoedeigenaar hetzelfde zou gaan doen, en dat vee zo liet kreperen, denk je dat die er dan mee weg kwam? Natuurlijk niet, maar Staatsbosbeheer staat inzake de Oostvaardersplassen gewoon boven de wet. Dat is een zeer kwalijke zaak en een schandaal.

En voor de goede orde: hier spreekt een gepensioneerd SBB-boswachter die het absoluut oneens is met wat er nu al jaren in de OVP gebeurt. Het is flauwekul, het is een wildernis-illusie, gekkigheid van een paar doorgedraaide ecologen. Het is bovendien slecht voor het terrein, waaruit intussen tal van broedvogels zijn verdwenen. Het is een uit de hand gelopen experiment, dat zo snel mogelijk beëindigd zou moeten worden.""
Advertentie