Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie Brabant tegen uitbreiding aardgaswinning

De provincie Noord-Brabant verzet zich tegen plannen van energieconcern Vermilion om meer aardgas te gaan winnen in Waalwijk en Loon op Zand.

22 november 2017

De provincie Noord-Brabant verzet zich tegen plannen van energieconcern Vermilion om meer aardgas te gaan winnen in Waalwijk en Loon op Zand.

Verkeerd signaal
Vanwege de negatieve effecten op natuur en milieu en het streven naar duurzame energie is het volgens de provincie een verkeerd signaal om op bestaande locaties meer gas te gaan winnen. De provincie adviseert de minister van Economische Zaken om niet akkoord te gaan met het verzoek.

Bodemtrillingen

Ook de gemeente Tilburg is tegen en wil zelfs dat de aardgaswinning in Loon op Zand helemaal stopt. Tilburg is gevraagd om advies omdat de gaswinning deels onder haar grondgebied plaatsvindt. Volgens de gemeente draagt aardgas niet bij aan afspraken om CO2-uitstoot te beperken. Bovendien wil Tilburg schade door bodemtrillingen of bodemdaling voorkomen.

Kleine gasvelden

Ook de gemeente Loon op Zand en waterschap De Dommel mogen de minister adviseren. Vermilion haalt aardgas uit kleine gasvelden en is actief in acht provincies. Het is tweede producent van aardgas op het vaste land van Nederland. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Het recht op advies is niet gelijk aan het recht om onzin te vertellen.



Laten deze overheden eens hun verantwoordelijkheid nemen en aantonen welke schadelijke effecten zij hebben aangetoond.



En dan wel op de wetenschappelijke manier voor het vaststellen van risico´s, zoals dat bij wetenschappelijke overheidsinstituten het gebruik is.



Als overheden die norm niet willen onderschrijven, dan werken zij bewust mee aan het uiteen rukken van de samenleving door het verspreiden van leugens.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
De provincie Noord-Brabant kan zich m.i. beter richten op de aanleg van 'zonneparken via zonnepanelen' dan aardgaswinning die alleen maar verzakkingen veroorzaken. Ook geen windmolens, want dat zijn over het algemeen subsidieslurpers.
Advertentie