Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Proefboring in beschermd natuurgebied Schiermonnikoog

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft geen bezwaren tegen twee tijdelijke proefboringen naar aardgas ten noorden van het eiland Schiermonnikoog. Een proefboring vindt plaats in beschermd natuurgebied.

03 juni 2016

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft geen bezwaren tegen twee tijdelijke proefboringen naar aardgas ten noorden van het eiland Schiermonnikoog. Een proefboring vindt plaats in beschermd natuurgebied.

Twee boringen
Het bedrijf ENGIE wil de eerste proefboring in de winter van 2017/2018 uitvoeren. Dat moet 5,4 kilometer ten noorden van het eiland plaatsvinden. Als deze boring een succes is wil de onderneming in de winter daarop een tweede boring uitvoeren, schrijft Kamp aan de Tweede Kamer donderdag.
 

Vergunning
Over de kwestie is twee keer een informatieavond gehouden op het eiland. Volgens Kamp vrezen de bewoners vooral aantasting van de horizon en de mogelijke gevolgen daarvan voor het toerisme. Volgens Kamp moet ENGIE opnieuw een vergunning aanvragen als het na de proefboring wil overgaan tot gaswinning.

Waddengebied
Vorig jaar oktober stemde de Tweede Kamer tegen mogelijke gaswinning bij Terschelling omdat dit niet zou passen binnen de regels voor milieu- en natuurbescherming. Ook eilandbewoners en milieuorganisaties verzetten zich tegen de plannen voor gaswinning hier. De gemeente Schiermonnikoog betreurde toen dat de Kamer zich ook niet uitsprak tegen gaswinning bij Schiermonnikoog en in de rest van het Waddengebied.

Mijnbouwwet
De Kamer behandelt mogelijk binnenkort een aanpassing van de Mijnbouwwet waardoor vaker een vergunning voor gaswinning kan worden geweigerd. Kamp wacht besluitvorming over boren bij Terschelling af tot deze wet door de Kamer is. De procedure voor proefboringen bij Schiermonnikoog is na drie jaar ongeveer afgerond en zijn niet gebaseerd deze Mijnbouwwet, aldus Kamp. Daarom heeft hij geen bezwaren tegen de proefboringen bij dit eiland. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Tesselaar / Adviseur
Het zou toch mooi zijn wanneer deze minister eens plaats gaat maken voor een volledig op duurzame energie gerichte persoon (geen VVD dus). Wat een drama is dit. Mogelijk nog uit te zoeken of dit de plek op de werelderfgoedlijst in gevaar brengt.
robert van otterloo / gepensioneerd
Samsom van Greenpeace zou hier tegen zijn geweest.
Jeannette
Het wordt tijd dat deze minister met pensioen gaat. Drukt horizonvervuilende en geluidsoverlastgevende windmolens door de strot zonder in overleg te gaan over alternatieven (die niet draaien op subsidie en wel opleveren wat aangeven wordt), blijft gewoon gas boren (ach ja de staatskas moet gevuld worden) en laat een spoor van vernieling en onverkoopbare huizen achter. Investeer met al dat subsidiegeld in woningisolatie, ieder huishouden wekt zelf zijn energie op (kan gewoon), laat bedrijven energiebesparende maatregelen nemen die binnen 20 jaar terug te verdienen zijn (ipv de nu gestelde 5 jaar) en laat grootverbruikers net zoveel betalen als de kleinverbruikers. Dat zijn prikkels om wat te gaan doen als bedrijf. Maar nee hoor meneer Kamp heeft besloten en daar gaat hij kost wat het kost mee door. Zonder te luisteren naar burgers, gemeenten en provincies. Bah.
Advertentie