Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Proef met betalen voor afval scheiden 'succes'

Een proef hiermee in Pijnacker-Nootdorp zorgt voor 5% meer afvalscheiding. Huishoudens verdienen gemiddeld 50 euro per jaar met de maatregel.

14 augustus 2012

Inwoners in Pijnacker-Nootdorp scheiden meer afval sinds zij geld krijgen voor hun ingeleverde restmaterialen. Door de proef ‘Afval loont’ is het aanbod van restafval in negen maanden tijd met 9 procent gedaald.

Landelijke doelstelling binnen handbereik

Afvalinzamelaar Avalex noemt de resultaten van de proef veelbelovend. De landelijke hergebruikdoelstelling van staatssecretaris Atsma, 65% afvalhergebruik in 2015, komt met dit concept binnen handbereik, aldus Avalex.

Spaarpas

In Pijnacker-Nootdorp kunnen inwoners sinds september vorig jaar op diverse plaatsen in de gemeente textiel, plastic verpakkingen, kleine elektrische apparaten en oud papier inleveren. Dat wordt gewogen, waarna de inwoners op een spaarpas geld krijgen bijgeschreven voor het herbruikbare afval. Gemiddeld kan een huishouden daarmee 50 euro per jaar verdienen, volgens Avalex.

5 Procent meer afvalscheiding

Binnen 1 maand na het openen van de filialen werd er al 100.000 kilo gescheiden afval ingeleverd, meldt Avalex. De totale afvalscheiding in de gemeente Pijnacker-Nootdorp is gestegen met 5 procent. Vooral de inzameling van plastic en textiel nam aanzienlijk toe. Nu maakt circa de helft van alle huishoudens gebruik van de nieuwe inzamelmethode, aldus woordvoerster De Vries, ruim zevenduizend in totaal.

Geld verdienen

Per saldo is met het extra scheiden van afval geld te verdienen, legt De Vries uit. Weliswaar kost het inzamelen en wegbrengen van de recyclebare producten geld. Maar daar staan ook inkomsten tegenover en lagere kosten voor het verwerken van restafval. ‘Als er steeds minder restafval overblijft, zou je ook kunnen besluiten om dat nog maar eens per maand op te halen.’ Voor Pijnacker-Nootdorp zou invoering van de methode jaarlijks 15 euro per huishouden kosten, becijferde Avalex. Als de gemeente dat via de afvalstoffenheffing bij de burgers neerlegt, kunnen zij dat door goed te scheiden ruimschoots terugverdienen.

Andere gemeenten geïnteresseerd

De gemeente Pijnacker-Nootdorp gaat nog tot eind dit jaar door met de methode. De gemeenteraad beslist dit najaar of de gemeente daarna de methode definitief invoert. Ook de andere gemeenten waar Avalex afval inzamelt denken daarover na. Ruim zeventig andere gemeenten volgen de proef met belangstelling, aldus Avalex.

Problemen bij Avalex

Eerder dit jaar kwam Avalex in het nieuws met financiële problemen als gevolg van slecht financieel beheer. Met verbeterplannen wordt eraan gewerkt om de situatie te verbeteren, meldt woordvoerster De Vries.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop van der Linden / hoofd communicatie
Geld geven voor afvalinzameling is onverstandig. Op korte termijn leidt dit tot toename van het gedrag om afvalstoffen in te leveren. Zodra je de prikkel weghaalt of afzwakt (geen geld meer geeft of als het bedrag als minder interessant wordt beleefd) zakt het gedrag dramatisch en definitief in. Als mensen uit zichzelf (zonder financiele prikkel, maar gewoon omdat ze het nuttig of goed vinden) inleveren zal het gedrag in stand blijven. Dus het moet een gewoonte worden. Dat gaat langzamer maar het goede gedrag is blijvend.Dus gemeenteraad hoe aantrekkelijk en effectief dit ook lijkt, ga hier niet mee akkoord.
ted wiegman / adviseur/owner company
Wanneer belonen wordt toegepast als tijdelijke incentive en ook zo wordt geintroduceerd zijn bewoners ongetwijfeld vast bereid om mee te doen. Zwerf- of dumpafval zal hierdoor eveneens afnemen. Met name voor de grote steden een vooruitgang te noemen.
Advertentie