Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Papierverbruik gemeenten kost jaarlijks 1,5 hectare bos

Wie staat te wachten tot de printer klaar is, vraagt zich mogelijk af hoeveel bomen er nodig zijn voor de presen­taties, formulieren en andere bureaucratie. Een ruwe berekening laat zien dat Nederlandse gemeenten samen jaarlijks ongeveer anderhalf hectare bos weg printen.

24 mei 2019
financien---stapels-papier-web.jpg

Wie staat te wachten tot de printer klaar is, vraagt zich mogelijk af hoeveel bomen er nodig zijn voor de presen­taties, formulieren en andere bureaucratie. Een ruwe berekening laat zien dat Nederlandse gemeenten samen jaarlijks ongeveer anderhalf hectare bos weg printen.

400 miljoen printjes

Hoeveel printjes maken de verzamelde Nederlandse gemeenten nog per jaar? Voor een antwoord op die vraag kun je het beste beginnen bij de recente Europese aanbesteding van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor de levering van printdiensten. De berekening is de volgende: gemiddeld hebben de 125 aan de aanbesteding deelnemende gemeenten 469 medewerkers. Gemiddeld worden op een werkplek per jaar 2.400 A4-tjes geprint. Dan kom je tot 125 gemeenten maal 469 ambtenaren maal 2.400 printjes is ruim 140 miljoen afdrukken per jaar. Extrapoleer je die uitkomst naar alle 355 gemeenten, dan kom je uit op 400 miljoen. 400 miljoen printjes per jaar.

Steeds minder printen

Daarbij moet de kanttekening worden gemaakt dat het aantal printjes uit de aanbesteding misschien niet representatief is voor alle gemeenten in Nederland. Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat niet bekend is hoeveel alle gemeenten samengenomen printen. ‘Het is de bedoeling dat we steeds minder printen en in de afgelopen zes jaar is dat gebeurd, maar er zijn nog steeds processen waar papier een rol speelt. Geboorteregisters, dat soort dingen. Precies becijferen hoeveel papier erdoorheen gaat, dat kunnen we niet.’ Maar een betere afweging is niet voorhanden.

6.700 bomen

Hoeveel is 400 miljoen printjes? Als je het uit wil drukken in aantallen bomen moet natuurlijk rekening worden gehouden met de verschillende soorten en maten. Maar de website papierenkarton.nl schat dat één boom ongeveer 60.000 A4’tjes kan leveren. (Met de terechte toevoeging: ‘Let wel, dit is een heel algemeen rekenvoorbeeld en geldt voor papier dat is gemaakt van verse houtvezels.’) Voor 400 miljoen printjes zijn dus bijna 6.700 bomen nodig.

Anderhalf hectare bos

Hoogleraar Gert-Jan Nabuurs van Wageningen Universiteit vertelt BNR dat Nederlandse bossen ‘ongeveer 4.000 tot 5.000 bomen per hectare’ hebben. 400 miljoen printjes komt in Nederlandse bossen neer op anderhalf hectare bos.

Steeds milieubewuster

Natuurlijk is er een hoop aan te merken op deze rekensom: milieubewuste gemeenten printen misschien relatief weinig en gemeenten worden steeds milieubewuster. Bomen bestaan in allerlei soorten en ­maten. Wordt er op beide zijden van een A4’tje geprint? En hoe vers zijn Nederlandse houtvezels?

Bijna 20 bomen

Het is ook moeilijk te zeggen of anderhalve hectare bos veel is. Een verantwoorde bos-per-gemeente-ratio is even niet voorhanden. Maar toch. Per dag bijna 20 bomen. Dat is iets om over na te denken bij de volgende vergadering.


HUIS-AAN-HUISBRIEVEN ZIJN BOTTLENECK

Gemeenten willen wel papierloos werken, maar in de praktijk is papier niet volledig uit te bannen. Woerden heeft bijvoorbeeld de ambitie, maar sommige bewoners zijn nog niet zover. En er zijn andere prangende onderwerpen die in de weg zitten.

Privacywetgeving bijvoorbeeld. Gemeenten mogen niet zomaar de e-mailadressen van bewoners gebruiken, zegt een persvoorlichter. ‘Een presentielijst op een informatieavond, waarop bewoners hun emailadres invullen, dat mag eigenlijk niet. Dan kan de buurman het emailadres zien en dat is een datalek. Eigenlijk zou de gemeente dan voor elke aanwezige een apart presentieformulier moeten printen waarop de bewoner aangeeft dat het e-mailadres voor dát onderwerp gebruikt mag worden.’ Dat schuurt weer een beetje met de ambitie om papierloos te werken.

En dan mogen gemeenten het e-mailadres niet eens gebruiken voor andere onderwerpen. Dat geldt overigens ook voor gewone adressen. ‘Daarom zijn er heel veel brieven die gericht zijn “aan de bewoners van…”. Nu er weer volop wordt gebouwd, wordt er weer volop geïnformeerd. En mensen die in die wijken wonen die kun je bijna alleen maar via brieven informeren. De huis-aan-huisbrieven zijn een bottleneck.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop
Tja, weer zo iets. De kans dat gemeenten nog hout houdend papier gebruiken is miniem omdat de huidige kopieer/printer/scan apparatuur daar niet storingsvrij mee overweg kan. Houthoudend papier gaat door de vezelstructuur namelijk moeilijker om alle rollen in zo'n mechaniek heen. Houthoudend papier heeft namelijk de neiging rechtuit te gaan of rechtop te blijven staan in de vezelrichting.
Marcel Tonkes
Ik denk dat de hoogleraar verkeerd geciteerd is. Een hectare bos is 10.000 m2. Dat betekent dat bij 5000 bomen er elke 2 vierkante meter een volwassen boom staat (ik ga er van uit dat dat het uitgangspunt is voor 60.000 A4 per boom). Dat klopt niet. 400-500 bomen per hectare kan, maar dan is het wel een erg dicht op elkaar groeiend productiebos met naaldhout, en met weinig ruimte voor iets anders. Het is dus in ieder geval 15 hectare, en meer realistisch nog 2x zoveel. Al met al nog steeds geen enorme oppervlakte. Wel een oppervlakte die er tot 60 jaar over doet om genoeg te produceren. Dus dan heb je om dit jaar in jaar uit te kunnen doen, tenminste 15x60 = 900 hectare nodig. Dat is al even anders, want dus 9 vierkante kilometer.
Heleen
Marcel Tonkes: Nee hoor, er is helemaal geen 900 ha nodig. U mist namelijk nog wat nuanceringen.



In de 1e plaats wordt voor de papierfabricage gebruik gemaakt van resthout dat vrijkomt bij de zagerijen. Voor dat papier verdwijnt er nog geen vierkante meter bos.

In de 2e plaats wordt voor de papierfabricage veel dunhout gebruikt. Dat is hout dat vrijkomt bij de dunning van het bos. Het bos verdwijnt ook hier niet, sterker nog, het wordt er zelfs beter van.

In de 3e plaats wordt voor de papierfabricage vooral populierenhout gebruikt. Een populier heeft een cyclus van 40 - 60 jaar. Daarna moet het hoe dan ook gekapt worden, papierbehoefte of niet. na de kap kan het opnieuw worden ingeplant met populier en begint de cyclus van voor af aan.



1,5 ha bos voor de papierproductie is wat weinig. Maar te stellen dat het 900 ha is, grenst aan het belachtelijke. Het zal zeker niet meer zijn dan 100 ha!
Legger
Nou, mooi toch
Advertentie