Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Overijssel moet vrijstelling agrariërs weer intrekken

Een groep van 26 boeren in de provincie Overijssel moet alsnog een vergunning aanvragen voor het beweiden en bemesten van hun land. Een eerdere vrijstelling van de provincie is ongeldig geworden door de stikstofuitspraak van de Raad van State.

22 juli 2019
koeien.jpg

Een groep van 26 boeren in de provincie Overijssel moet alsnog een vergunning aanvragen voor het beweiden en bemesten van hun land. Een eerdere vrijstelling van de provincie is ongeldig geworden door de stikstofuitspraak van de Raad van State.

PAS

Het besluit betekent formeel dat agrariërs niet meer hun koeien op eigen land zomaar naar buiten kunnen sturen of hun land kunnen bemesten. Maar door het vernietigen van Programma Aanpak Stikstof (PAS), die het toestond om de uitstoot van stikstof te compenseren met andere maatregelen, heeft de Raad van State ook een streep gezet door het vrijstellen van vergunningen. Het besluit geldt overigens alleen voor agrariërs die boeren in de omgeving van een natuurgebied.

Onzeker

Voor de betreffende boeren is het een onzekere tijd, weet gedeputeerde Tijs de Bree (Handhaving). ‘Dit is de reden dat ik bij een aantal van deze bedrijven op bezoek ben geweest om dit besluit uit te leggen. We kunnen op dit moment niet anders dan uitvoeren wat de wet ons opdraagt.’ De provincie zal voorlopig echter niet handhaven bij boeren die toch de koeien de wei in laten of bemesten. Die moeten daar nu een vergunning voor aanvragen, maar omdat er nog geen nieuwe regeling is, is die aanvraag nog niet mogelijk.

Vertraging

Ook in andere provincies worden boeren, bouwwerkzaamheden en andere ruimtelijke activiteiten sterk gehinderd door de uitspraak van de Raad van State, omdat iedere stikstofverhogende activiteit nabij natuurgebieden die onder de PAS viel, kan worden stilgelegd. Zo blijkt de uitbreiding van vliegveld Lelystad en de verbreding van Utrechtse ring al flink vertraagd te worden.

Handhaving

In Den Haag wordt inmiddels gewerkt aan een alternatief voor de Stikstofaanpak, om voor het volgende beweidings- en bemestingsseizoen een regeling klaar te hebben. Gedurende dit seizoen zal er niet gehandhaafd worden, heeft minister Schouten van Landbouw al eerder laten weten.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

(in)sider / specialist
Het is wel bijzonder om de schuld bij de rechters te leggen. Zij doen niet anders dan rechtspreken. In dit geval wordt de Europese rechter gevolgd.



De PAS is ontstaan omdat we met z'n allen de koe en de geit willen sparen. Polderen leidt nooit tot scherpe keuzes, maar naar situaties die voor de meesten acceptabel zijn. Wanneer anderen dan hun recht gaan halen en dat dan ook nog krijgen is de wereld te klein.



We zijn niet het braafste jongetje in de klas, de directeur (europees hof) heeft de meester (Raad van State) opgedragen ons met ezelsoren in de hoek te zetten!



Het wordt werkelijk tijd om in deze tijd scherpe keuzes te maken. En ja, die kosten geld en die kosten banen. Misschien zijn de reacties wel zo heftig en ongelovig omdat we eigenlijk niet geloven dat de overheid die dit in polderwijsheid bedacht heeft, de geleden en nog te lijden schade zal gaan vergoeden.



ps.

Reactie op Nuchter



De discussie gaat over stikstof. Hiermee worden stikstofhoudende verbindingen zoals ammoniak (voornamelijk bij veeteelt) en NOx (uitstoot uit ons wagenpark) bedoeld en niet het stikstof dat in de lucht zit.
Frank
Kijk eens aan, wat een creatieve manier om problemen op te lossen, we gaan gewoon niet handhaven! Beetje zoals nu in het verkeer, er staan wel borden langs de weg, maar daar kijken we gewoon niet naar joh...



Dus ik mag als burger dan zelf ook bepalen welke andere regels/wetten ik niet volg?
Twijn
De totaal wereldvreemde rechters van de Raad van State hebben werkelijk geen idee wat ze met hun PAS-uitspraak hebben veroorzaakt. Het zijn daar dorre juristen, die slechts naar de letter van de wet kijken.
Gerard
Als rechters gaan bepalen dat koeien niet meer in het weiland mogen lopen, dan haakt toch een groot gedeelte van ons af? Neem aan dat in alle andere landen ook de koeien en schapen vanaf heden binnen blijven. Een lege Alpenwei. Woningnood omdat woningbouwprojecten worden stilgelegd etc. etc. Of zou de Raad van State echt alleen in Nederland deze macht hebben? By the way; onze lucht bestaat voor 78% uit stikstof. Zou 77% nu zoveel uit gaan maken in de natuur?

doeterniettoe / -
Of dit nu gedogen is of niet, begrijpelijk van zowel provincie als rijk dat zij niet direct gaan handhaven op dieren die buiten (horen te) lopen.

Tegelijk: het besluit van RvS maakt maar weer eens duidelijk dat de overheid echt veel meer werk moet gaan maken van klimaat en milieu. Tot nu toe werd hier pragmatisch en vooral zo goedkoop mogelijk mee omgegaan, terwijl een degelijke en fatsoenlijke aanpak nodig is. Niet alleen voor koeien in de wei, of infrastructuur, maar voor ieders welzijn.
Bert
Elkaar een beetje bezighouden
H. Wiersma / gepens.
Met infrastructurele projecten kan dus net zo soepel worden omgegaan als minister Schouten doet met de vergunningen voor de boeren.
Advertentie