Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Oproep van studentensteden: huisjesmelkers aanpakken

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen) stuurt de brief mede namens de studentensteden Delft, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen. De gemeenten willen dat de minister hen de mogelijkheid geeft om verhuurders bij overtredingen van huurregels te kunnen straffen met boetes en dwangsommen.

15 november 2017

Wethouders van twaalf studentensteden roepen in een brandbrief minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren op om maatregelen te nemen tegen huisjesmelkers. Die maken misbruik van het gebrek aan woonruimte door studenten veel te hoge huren in rekening te brengen. Ook zouden huisjesmelkers hun huurders intimideren als zij te hoge huren of gebrekkig onderhoud melden bij de huurcommissie.

Boetes en dwangsommen
De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen) stuurt de brief mede namens de studentensteden Delft, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen. De gemeenten willen dat de minister hen de mogelijkheid geeft om verhuurders bij overtredingen van huurregels te kunnen straffen met boetes en dwangsommen.

Uitbuiting stoppen
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) staat achter de oproep van de wethouders. ‘Wij zijn blij dat de wethouders het probleem erkennen en wij steunen hen dan ook in hun oproep. Wij verwachten van de nieuwe minister dat ze maatregelen neemt om deze uitbuiting te stoppen’, aldus voorzitter Tariq Sewbaransingh. Ook de bond wijt de problemen aan het ontbreken van sancties. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kareel
Prima voorstel. En begin maar met Prins Bernhard. Bezit meer dan 100 woningen in Amsterdam. Allemaal, op 1 na voor hemzelf en zijn gezin, onteigenen aub.
pipo
Zeker niet verkeerd om dit soort zaken aan te pakken. Echter is het probleem de totaal gebrekkige woonvoorraad . Er moeten meer betaalbare huurwoningen bijkomen en de huurverhogingen moeten worden terug gedraaid.



Mijn oude sociale huurwoning (425 PM) kwam 2 jaar terug op internet te staan voor 699 PM voor de nieuwe bewoners die dan dus 10-15 jaar op de wachtrij hebben gestaan om op zon manier genaaid te worden.



De verhuurdersheffing van VVD is de reden dat vrijwel elke vrijkomende sociale huurwoning de huurprijs naar het maximale huurprijs werd verhoogd.



Ook viel het me op dat Vestia, mijn oude verhuurder, bekend van de grootste sociale woning verhuurders beleggingsfraude waarbij bijna 3 miljard werd verloren..



Deze sociale corporatie dus, die verhuurd woningen uit hun sociale woning voorraad, die dus gebouw zijn met allerlei subsidies, die verhuurd een zeer hoog percentage van alle vrijkomende sociale huurwoningen doodleuk als vrije sector huurwoningen voor +750 euro per maand. Waardoor het al veels te kleine aanbod van "betaalbare" huurwoningen nog kleiner wordt.



De asociale maatregelen van Blok en zijn zakkenvullende VVD vriendjes hebben flink huisgehouden op de huurmarkt, met het doel om zogenaamde scheef huurders hun huizen uit te jagen met extra hoge huurverhogingen (+8%) om ze naar koop te dwingen en daarmee de hypotheek markt uit het slop te halen ten kosten van alles. Wanbeleid.



Dus als je voorstander bent van betaalbaar kunnen wonen in huurwoningen dan moet je dus NOOIT stemmen op de VVD.



pipo
Nog even aanvullend op de reactie van Karel. Die groot grond bezitter die in Amsterdam 100 huizen en bedrijfspanden bezit, die dwingt dus inwonenden en respectabele bedrijven uit zijn woningen onder het mom van dringend eigen gebruik. Rechters gaan daar in mee.



Ik vind dat eigenaren die meer dan 5 huizen bezitten gestraft moeten worden voor hun monopolie uitbuit speel spelletjes door hun rechten te beperkten tov normale huizen bezitters. Dus dat hoe meer huizen je hebt hoe minder recht de eigenaar heeft om uur verhoging door te voeren en ook het recht om mensen / bedrijven uit "zijn" panden te zetten te begrenzen.



Wanneer je 100+ woningen hebt is jouw belang dan ook 100 maal kleiner om er een nieuwe bestemming aan te geven. Dan zouden de rechten van de zittende huurder veel sterker moeten zijn.



Dat zagen we al toen er een nette horeca zaak uit werd gedwongen. Smerige spelletjes spelen dat soort figuren. Maar dit soort grote huizenmelkers die hebben te veel macht en worden te veel beschermd door de wet. bescherm de bewoners veel meer.



Daarmee voorkom je New York praktijken waar de huurprijs voor een schoenendoos in een buitenwijk al begint met 10.000 dollar per maand.



Houd onze steden leefbaar en ga de massale opkoop praktijken van investeerders die huismelkertje gaan spelen tegen. Alleen woning coorporaties zouden meer dan 5 woningen mogen bezitten. Prive beleggers zouden voor elk extra huis 50% extra belast moeten worden zodat het totaal oninteressant wordt om over de ruggen van het gewone volk geld te verdienen met huisje opkopen en daarmee woningen in de grote steden totaal onbetaalbaar te maken.



Ook corporaties die vrije sector woningen aanbiedingen strengere regels op leggen en ze ook toestaan dat ze vrije sector woningen aanbieden voor een huurprijs onder de liberalisatie grens. En dat 75% dan minimaal onder deze grens zou moeten zijn.



Dat zouden goede maatregelen zijn, vergis je niet. Door goedkope huisvesting kunnen werknemers ook tegen lagere salarissen werken en behoudt Nederland zijn concurrentie positie ten op zichten van het buitenland / de lage lonen landen.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Gewoon het verdrag van Schengen opzeggen, zelf de eigen grenzen gaan bewaken waardoor ook de woningbehoefte en speculatie af gaat nemen en de prijzen gaan normaliseren. Iedereen blij.
Daniel Hake / adviseur milieukwaliteit
Het door gemeenten mogen ingrijpen bij excessen is wel het minste dat nodig is. Ik ben het eens met pipo dat er een einde moet komen aan het speculeren met schaarse woningen, een eerste levensbehoefte. Of het nu gebeurt door met belastinggeld gesteunde corporaties of door met belastinggeld gesteunde leden van het koninklijk huis.
vrije woningmarkt / controller
Mij valt op dat allen die hier reageren oproepen tot nog meer en nog strenger overheidsingrijpen, tot onteigening aan toe. Gewoon een vraag van mijn kant: heeft al dat overheidsingrijpen van de laatste vijftig jaar nu juist niet ertoe geleid dat er te weinig woningen zijn gebouwd? Moeizame bestemmingsplannen, gemeentelijke grondposities, erfpacht, maximale huurprijzen volgens puntensysteem en het Bouwbesluit om maar een paar voorbeelden te noemen.
Advertentie