Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Oosten van het land koploper zonnestroom

De meeste zonnestroom van ons land wordt in het oosten geproduceer. Met dank aan speciaal op de boeren gerichte provinciale subsidieregelingen.

05 augustus 2013

Gelderland en Overijssel lopen voorop in de opwekking van zonne-energie. Provinciale subsidieregelingen gericht op boeren werpen hun vruchten af.

Dat stelt Netwerkbeheer Nederland, brancheorganisatie van alle elektriciteit en gasnetbedrijven in ons land. De organisatie zette alle aanmeldingen op de site 'energieleveren.nl.' als een stip op de kaart van Nederland. Particulieren en bedrijven die zonnepanelen op hun dak leggen moeten zich verplicht aanmelden op de site, zodat de netbeheerder eventuele teruglevering aan het net soepeltjes kan opvangen.

Boerenschuren in het oosten vol panelen

In totaal staan er 93.233 zonnepaneelinstallaties geregistreerd in ons land, met een vermogen van 347 Megawatt. Dat is goed voor rond de 240.000 huishoudens. Omdat niet alle genruikers zich ook werkelijk aanmelden - 'er staan geen sancties op' - ligt de werkelijke productie hoger.

Hoe dan ook valt het op dat verreweg de meeste panelen in het oosten van het land zijn opgesteld. Vooral veel grote boerenschuren liggen er vol mee.

Provinciale regelingen succesvol

Woordvoerder Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland ziet hierin de succesvolle hand van de provincies Gelderland en Overijssel. ‘Zij kennen een subsidieprogramma, speciaal gericht op agrariërs. Dat werkt goed, een beetje boer kan op zijn schuurdak zo maar tien maal zoveel panelen kwijt dan een burger op zijn huis. Dus dat tikt flink aan.'

Vooral het programma waarbij boeren die een oud asbestdak laten saneren geld krijgen voor zonnepanelen op het nieuwe dak lijkt goed  aangeslagen, aldus Boelhouwer. Deze ‘uitruil werkt heel goed.' De subsidie kan in individuele gevallen oplopen tot boven de 50.000 euro. Daarmee zijn de panelen binnen 2,5 jaar terugverdiend.

Inhaal slag Zeeland en Friesland

Overigens zijn ook Zeeland en Friesland bezig dergelijke regelingen voor boeren op te tuigen. ‘Daar maken ze een inhaalslag’, aldus de woordvoerder van Netbeheer. Het effect van gemeentelijke subsidieregelingen is uit de cijfers niet af te lezen. ‘Dat is niet uitgesplitst.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie