Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Oneerlijke concurrentie' door gedogen caravanstalling

De gemeente Almere zorgt voor oneerlijke concurrentie door te gedogen dat tuinders hun gesubsidieerde kassen gebruiken voor caravanstalling. De mede door de gemeente opgezette officiële caravanstalling gaat hierdoor failliet, zegt eigenaar Maarten van den Bosch.

14 juli 2011
De gemeente Almere zorgt voor oneerlijke concurrentie door te gedogen dat tuinders hun gesubsidieerde kassen gebruiken voor caravanstalling. De mede door de gemeente opgezette officiële caravanstalling gaat hierdoor failliet, zegt eigenaar Maarten van den Bosch.

Ontheffingen
'Volgens het bestemmingsplan van het kassengebied mag je daar helemaal geen caravans stallen. Maar de gemeente gedoogt het omdat de tuinders het zo moeilijk hebben,' zegt eigenaar Maarten van den Bosch van het Almeerse bedrijf Stalling Castabo. 'Zij krijgen daarom ontheffingen en kunnen goedkoop hun niet gebruikte, met subsidiegeld neergezette kassen gebruiken voor caravans. En ik ga failliet.'

 

Bezwaarschrift

Van den Bosch is heel teleurgesteld in 'de overheid'. 'Onze burgemeester is voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, maar ze is in ieder geval geen voorbeeld,' briest Van den Bosch. Naar eigen zeggen zoekt hij al twee jaar contact met de gemeente voor zijn benarde positie, die volgens hem vooral het gevolg is van het gedoogbeleid van de gemeente.

Geen reactie
'Ik heb in oktober eigenhandig een bezwaarschrift afgegeven voor B en W, maar ik heb er nooit een reactie op gehad. Op meerdere mails zou hij geen reactie hebben gekregen. 'Pas toen ik in december telefonisch zei dat het echt niet meer ging, dat ik de erfpacht niet meer kon betalen, kreeg ik een reactie. Ik moest maar een beeindiging van de erfpacht aanvragen. Dat is de hulp van de gemeente Almere,' aldus de stallinghouder.

 

Brandvoorschriften

Naast de ontheffing van het bestemmingsplan is er nog een punt waar de gemeente naar mening van Van den Bosch ten onrechte 'gedoogt'. 'In die ontheffingen staat dat er enkel caravans zonder motor mogen staan, maar er staan ook boten en caravans met motoren. Een toezichthouder zei dat daar inderdaad niet op wordt gehandhaafd. Hoe betrouwbaar is de overheid dan?'

 

Geen reactie

De gemeente Almere wil niet op de zaak ingaan. Een woordvoerder bevestigt dat de tuinders in het kassengebied een ontheffing voor het bestemmingsplan kunnen aanvragen, maar weet niet hoe vaak dat is gebeurd. Verder wil de gemeente eerst een gesprek met de betrokkene, voor dat er een reactie komt. Van den Bosch heeft er geen vertrouwen meer in. 'Ik wil al zo lang een gesprek! Ik las zaterdag ook al in de Almeerse krant dat de gemeente met een schriftelijke reactie naar mij toe zou komen, maar ik heb nog niets gezien. Als ze een gesprek wilde, dan was dat er toch al lang geweest?'

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Dit is een mooi voorbeeld hoe het in de praktijk werkt. We barsten van de regeltjes en er kan niets. Totdat bepaalde groepen die hun wortels goed in de politiek hebben zitten "het moeilijk hebben". Bekende voorbeelden zijn de land- en tuinbouw en de horeca. Op dat moment wordt Nederland een bananenrepubliek en viert vriendjespolitiek hoogtij. Mensen die netjes zijn en het volgens de regels doen zijn vervolgens de pineut en gaan soms nog failliet ook.
Wat mij betreft mag dit type gedogen ogenblikkelijk verdwijnen en mogen ambtenaren en bestuurders die hieraan actief hun medewerking verlenen, direct opkrassen. Door dit soort dingen raakt de hardwerkende en regels respecterende Nederlander zijn geloof en vertrouwen in de overheid helemaal kwijt.
gerrie
In iedere gemeente zijn wel vergelijkbare situaties. Er wordt altijd gehandhaafd bij dezelfde bedrijven
Jan
Nee, kassen laten leeg staan, dat is goed. We willen toch dereguleren? Laat die ondernemer (tuinder) toch zelf even bepalen hoe hij zijn kassen gebruikt. Zo lang het maar geen milieuhinder oplevert.
Advertentie