of 59250 LinkedIn

Onderzoeksinstituut: zwemverbod Rijkswaterstaat overdreven

Je kunt best in de zee zwemmen vindt het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Het instituut vindt het verbod van Rijkswaterstaat een te zware maatregel.
Reageer

Het advies van Rijkswaterstaat om niet de zee in te gaan omdat er zeevonk in de Noordzee is aangetroffen, is een te zware maatregel. Dat heeft een woordvoerder van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) maandag gezegd.

'Zee gevaarlijk'
Auto´s van de reddingsbrigade rijden over het strand met borden met daarop de boodschap ,,zee gevaarlijk''. Medewerkers krijgen meer vragen van het publiek dan normaal, zowel bij de auto's als bij de post op het strand. Rode vlaggen wapperen boven het strand. Veel buitenlandse gasten weten evenwel niet wat er aan de hand is en gaan gewoon het water in.

 
Minder zwemmers

Het aantal zwemmers is volgens de dienstdoende operationeel commandant van de brigade wel beduidend lager dan normaal. In Kijkduin is het volgens hem wel druk en daar gaan veel strandgangers het water in. Mensen die klachten krijgen van de zeevonk wordt geadviseerd onder de douche te stappen.

In Wassenaar heeft de reddingsbrigade het water weer vrijgegeven en kan er weer gezwommen worden.


Niet giftig

,,Zeevonk kan wat huidirritaties veroorzaken, maar is niet giftig. Na het zwemmen gewoon even afspoelen met zoet water'', aldus de zegsman van het NIOZ. Algenbloeien zijn volgens het instituut een volstrekt natuurlijk fenomeen in natuurlijke wateren. Zonder algen zouden vrijwel alle dierlijke vormen van leven in onze zeeën en oceanen onmogelijk zijn. Zo leven mosselen en andere schelpdieren direct van algen die zij uit het zeewater filteren. (ANP)

 
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.