Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Onderzoek risico's schaliegas jaar vertraagd

Het onderzoek naar de risico's van schaliegaswinning is een jaar vertraagd. De kosten zijn hoger, waardoor het onderzoek Europees moet worden aanbesteed.

05 september 2012

Het onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke risico’s en gevolgen van schaliegaswinning is pas rond de zomer van 2013 afgerond. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft dat woensdag gemeld aan de Tweede Kamer.

Europees aanbesteed
Uit een inventarisatie blijkt dat het onderzoek mogelijk zo duur is dat het Europees aanbesteed moet worden, aldus de minister. De grens voor een Europese aanbesteding ligt bij 130.000 euro, aldus zijn woordvoerder.

Het is voor de tweede keer dat het onderzoek met uitstel krijgt te maken. Toen de minister het onderzoek vorig jaar aankondigde zou het nog voor de zomer van 2012 klaar zijn.

Veldonderzoek onnodig
Het Britse bedrijf Cuadrilla, dat vergunning heeft voor proefboringen naar schaliegas in Brabant en in de Noordoostpolder, noemt het nieuwe uitstel jammer. Directeur Frank de Boer wil in overleg met het ministerie om de vertraging te beperken. Cuadrilla betwijfelt of het onderzoek zo duur moet zijn. Er is volgens de directeur geen veldonderzoek nodig en er zit niemand te wachten op onderzoekers uit het buitenland, zei hij woensdag.

De vergunning van Cuadrilla loopt in 2014 af maar kan worden verlengd. De Boer noemt vertraging van het onderzoek de ‘ultieme legitieme’ reden voor verlenging van de vergunning.

Bodemdaling
Schaliegas is aardgas dat met een omstreden methode te winnen is uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond. Er bestaan zorgen over trillingen en bodemdaling, gaslekken en drinkwatervervuiling.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pieter
Nooit beginnen aan schaliegaswinning. Uit de slechte ervaringen in het bhuitenland (o.a. USA) blijkt dat het leidt tot enorme vervuiling van o.m. het drinkwater.
Jan
Met de woorden "mogelijk zo duur is" weet iedere gek nu al dat het zeker zo duur zal zijn en nog wel een jaartje langer kan duren door problemen met de aanbesteding en de rechtszaken na afloop door de verliezers...
Advertentie