Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Onderzoek naar toename C-schades Groningen

Wat is de oorzaak van de sterke toename van het aantal C-schades (niet door bevingen veroorzaakt) in het Groningse aardbevingsgebied? Tweederde van de aangemelde schades wordt aangemerkt als “C-schades” en die worden niet vergoed. De Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders stelt een onderzoek in.

29 juli 2016

De Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de sterke toename van het aantal C-schades (niet door bevingen veroorzaakt) in het Groningse aardbevingsgebied. Tweederde van de aangemelde schades wordt aangemerkt als “C-schades” en die worden niet vergoed.

Uitgestelde schade

De kwartaalrapportage van Alders laat zien dat van de ruim 4000 schaderapporten in het tweede kwartaal 2385 keer alleen C-schade is geconstateerd. Nu het aantal en de kracht van de aardbevingen door de verminderde gaswinning is afgenomen, kan de toename van het aantal C-schades liggen aan “uitgestelde schade”, aldus een Belgische expert in het Dagblad van het Noorden. Dat is een zogenoemd na-ijleffect van beweging in de bodem. 

Zee van C-schades

De actiegroep Groninger Bodem Beweging (GBB) spreekt in dezelfde krant over een “zee van C-schades”. Secretaris Dick Kleijer denkt dat taxateurs zoveel mogelijk schades proberen af te wijzen en zo het probleem willen minimaliseren. De beweging wil ook graag weten wat de oorzaak is van de stijging. Een gesprek hierover met Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft niets opgeleverd. Ook NAM-directeur Gerald Schotman riep onlangs op tot onderzoek naar het aantal C-schades. Hij kent de oorzaak niet, maar het grote aantal C-schades zou tot frustratie leiden en geen vertrouwen wekken bij mensen.

Schadelijder labelt niet

Volgens de GBB wast de NAM hiermee zijn handen in onschuld, aangezien hij zelf “de ellende” veroorzaakt. ‘Sinds wanneer kan iemand een C-schade melden?’, schrijft Kleijer op de GBB-site. ‘Er is geen enkele burger in dit gebied die zijn schade meldt als een C-schade. De schadelijder meldt schade. Niet meer en niet minder. De schadeveroorzaker NAM eigent zich het recht toe om een schade te labelen en niet de schadelijder.” Schadetaxateurs van het CVW zouden zich bij hun beoordelingen door instructies van de NAM laten leiden.

Oorzaak eerst vaststellen

Om te kunnen vaststellen of het toegenomen aantal C-schades daadwerkelijk een probleem is, moet eerst de oorzaak bekend zijn, aldus een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Groningen. ‘De toename kan allerlei oorzaken hebben. De beoordelaars stellen er meer vast of meer mensen melden zich. Dat moeten we uitzoeken.’ Het onderzoek zal vanaf september plaatsvinden vanuit de NCG. Of met andere betrokken partijen al concrete stappen zijn afgesproken is de woordvoerder niet bekend. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Er is wereldwijd bijzonder veel onderzoek verricht naar de relatie tussen goed en veilig funderen en schades als gevolg van het bewegen van de bodem.



Het verbaast mij genigzins dat er veel schades worden gemeld waarvan wordt geconstateerd dat deze niet aan bodembeweging gerelateerd kunnen worden. Het is hoog tijd dat de Groningse overheden hun verantwoordelijkheid nemen voor het gebrekkig funderen van bebouwing.
Advertentie