Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nog geld in rijkspot voor monumenten in spé

Negen steden krijgen in totaal 3,6 miljoen euro om beeldbepalende gebouwen en terreinen in aandachtswijken een andere bestemming te geven, zodat ze behouden blijven. Het gaat om 28 projecten voor onder meer oude schoolgebouwen, kerken en elektriciteitsgebouwen, waaraan een commissie haar fiat heeft gegeven.

05 augustus 2009
Aandachtswijken
De ministers Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) en Ronald Plasterk (Onderwijs) hebben dat bekendgemaakt. Het toegekende geld is bijna de helft van de 8 miljoen euro, die het kabinet heeft gereserveerd voor erfgoed in de veertig aandachtswijken.

Niet voor renovatie
De commissie wees 31 projecten af. De voorstellen voldeden niet aan de voorwaarden. Zo mag het geld niet aan renovatie of de uitvoering worden besteed. Met de subsidie kunnen de gemeenten wel onderzoeken doen en plannen maken om karakteristieke gebouwen of gebouwen die belangrijk waren in die wijken, te herontwikkelen. Ze hoeven dan niet te worden gesloopt.

Contracten

De toegekende bedragen variëren van 50.000 euro voor de Kerk Heilige Drievuldigheid in Heerlen tot 200.000 euro voor het voormalige GAK-gebouw in Bos en Lommer in Amsterdam. Rotterdam krijgt met bijna 9 ton voor zeven initiatieven het meest. Begin september worden de contracten met wethouders van de betrokken gemeenten ondertekend.

Nog 4,4 miljoen te vergeven
De resterende 4,4 miljoen euro moet nog verdeeld worden. Van der Laan en Plasterk betalen ieder de helft van het gereserveerde bedrag. Gemeenten kunnen nog projecten indienen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie