of 59232 LinkedIn

‘Nijmeegse Vierdaagsefeesten moeten duurzamer’

Het grootste evenement van Nederland – met 1,5 miljoen bezoekers - moet een voorbeeld van duurzaamheid zijn. Dat vindt de Stichting Vierdaagsefeesten (VDF),
Foto: Vierdaagsefeesten Nijmegen

Het grootste evenement van Nederland – met 1,5 miljoen bezoekers - moet een voorbeeld van duurzaamheid zijn. Dat vindt de Stichting Vierdaagsefeesten (VDF), die bezig is om van het muzikale evenement rondom de Nijmeegse Vierdaagse een broedplaats van innovatieve oplossingen voor verduurzaming te maken. Van het hergebruik van PET-glazen tot het inzamelen en verwerken van urine van bezoekers.

Effect op milieu en openbare ruimte

Tijdens de Vierdaagsefeesten volgende week is de binnenstad van Nijmegen een groot feestterrein, waar gedurende zeven dagen anderhalf miljoen bezoekers af komen op de artiesten op 37 podia. Groter dan dit hoeft het niet te worden, zegt directeur Teddy Vrijmoet, wel beter en dan vooral voor het milieu. De organisatie voelt zich al langer verantwoordelijk voor het effect dat het evenement heeft op het milieu en de openbare ruimte van Nijmegen.

 

Alle drank in PET-glazen

Tot anderhalf jaar geleden bleven de inspanningen van VDF beperkt tot incidentele maatregelen, zoals het inzetten van LED-verlichting en het verplicht stellen van vetafscheiders voor bakkramen. Maar sinds die tijd werkt de organisatie aan vergaande plannen voor verduurzaming. Dat leidt er toe dat dit jaar alle horecaondernemers hun drank schenken in PET-glazen, zegt Vrijmoet. ‘Afval is veel makkelijker te verwerken als iedereen hetzelfde materiaal gebruikt. PET is goed te recyclen en heeft ook een waarde voor de inzamelaar.’

 

Geen reinigingskosten

De intergemeentelijke afvalinzamelingsdienst rondom Nijmegen (Dar) zorgt voor voldoende inzamelingsplekken om het PET en overig afval op te halen. Het afvalverwerkingsbedrijf ARM ondersteunt de verkoop van het materiaal. Als uit de opbrengst van het afval geld overblijft, schrapt de organisatie volgend jaar de reinigingskosten voor de ondernemers, zegt Vrijmoet. Doordat het overige afval kan worden vergist, is bovendien alle stroom voor het evenement “groen”. De aggregaten kunnen daarmee ook de stad uit, aldus de organisatie.

 

Urine zuiveren

Voor de komende jaren staan er meer ambities op de rol. Er wordt al gewerkt aan een nieuw voedselketenconcept, door gebruik te maken van gezonde, biologische voedingsmiddelen uit de buurt. Volgend jaar hoopt VDF daarnaast het afvalwater uit de mobiele toiletten terplekke te kunnen zuiveren en lozen. Ook het vervoer van de vele bezoekers wordt steeds duurzamer. De organisatie biedt het evenement aan als “proeftuin” voor organisaties die hun duurzame methoden willen uitproberen.

 

Steun van gemeente

Van de gemeente krijgt de organisatie alle steun. ‘Ze denken mee over het dekken van de bekeerkosten, maken het mogelijk dat er watertappunten kunnen worden aangelegd, zorgen voor gratis fietsenstalling. Het mooie hiervan is dat duurzame Vierdaagsefeesten voor iedereen meerwaarde heeft. Het zorgt voor een circulaire economie, het is goed voor het milieu en er is ook geld mee te verdienen. Dan zegt iedereen: Ik doe mee.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk (wandelaar) op
Misschien kunnen de bezoekers hun urine in de gebruikte PET-glazen inleveren bij bestuur van de stichting VDF. Er kan dan ook worden gecontroleerd op verboden stoffen, misschien kunnen er vrouwen worden gefeliciteerd met een nog niet bekende zwangerschap.
Een win-win-win-win-win-situatie. Voorwaarts - mars !

Afbeelding