Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Onverwacht veel raketboringen vernielen riool

Steeds meer gemeenten klagen over waterleidingen, gasbuizen of elektriciteitskabels die dwars door hun rioolbuizen worden aangelegd.

17 april 2012

Steeds meer gemeenten klagen over waterleidingen, gasbuizen of elektriciteitskabels die dwars door hun rioolbuizen worden aangelegd. De stichting RIONED heeft een meldpunt ingericht en gaat een zwartboek maken.

Kruisende leidingen
Na een meer algemene oproep over het weglekken van gas via het riool kreeg RIONED, koepelorganisatie voor rioolbeheerders, de afgelopen tijd onverwacht veel klachten over schade aan het riool door kruisende nutsleidingen en -kabels. 'We kenden de incidentele verhalen natuurlijk wel, maar de meldingen kwamen uit zoveel gemeenten dat er duidelijk sprake is van een groter probleem dan wij ooit hadden gedacht’, aldus woordvoerder Hugo Gastkemper van RIONED.

Ongestuurde raketboring
Veel leidingen worden de laatste jaren met zogenoemde raketboringen aangelegd: daarbij wordt niet gegraven, maar worden de buizen pneumatisch horizontaal door de ondergrond gehamerd. De voordelen zijn groot, maar er is één nadeel, zegt de woordvoerder. ‘De leidingen kunnen tijdens het aanlegen niet worden bijgestuurd. Eenmaal op koers gaat de boring dwars door elke rioolbuis heen, met alle gevolgen van dien’.

Kans op explosie
En die kunnen volgens RIONED aanzienlijk zijn. Niet alleen raakt het riool snel verstopt als er een buis dwars door heen is geslagen. Naast deze schade ontstaat er gevaar voor gasexplosie, kortsluiting en drinkwaterbesmetting.

Probleem in kaart
Geconfronteerd met het hoge aantal meldingen besloot RIONED deze week een meldpunt in te stellen. Via haar website roept de stichting gemeenten op om doorboringen te melden. ‘Als we het probleem in kaart hebben, kunnen we bijvoorbeeld aandringen dat de diepte van de leidingen op de ondergrondse kaarten wordt aangegeven. Nu zijn alleen de ligging in het verticale vlak bekend.’

Wortelfrees niet tegen leiding inzetten
Bij verstopping of inspectie wordt een rioolbuis eerst met camera’s bekeken. Daarop is dan vaak te zien of het om een kruisende nutsbuis gaat. De schoonmaakactie wordt daar op aangepast. ‘Gelukkig wel’, stelt Gastkemper. ‘Stel je voor dat we met een wortelfrees een gasleiding te lijf zouden gaan’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hugo van Woerden / particulier
Tja dat is de keerzijde als je als gemeenten bewerkstelligt dat je de rioolbuizen niet hoeft aan te melden bij Klic-Kadaster, een mogelijkheid waar andere leidingbezitters wel gebruik van maken om hun leidingen en kabels te beschermen tegen graafschade (Wet informatieuitwisseling ondergrondse netwerken)
Edward / burger
Neemt Rioned ook de gigantische paalrotschade aan houten funderingspalen mee, geleden door duizenden woningeigenaren t.g.v. lekkende riolen o.m. in Dordrecht? Je houdt je hart vast - je mocht toch aannemen dat men inmiddels wat voorzichtiger met riolen omgaat!!
Advertentie