Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Huurverhoging gaat voorlopig niet door

De extra huurverhoging voor mensen met een inkomen van meer dan 43.000 euro, zal ook mogelijk pas na enkele jaren effect hebben, zei minister Liesbeth Spies (Wonen) dinsdag in de Eerste Kamer, die erg kritisch is over het plan.

20 juni 2012

De extra huurverhoging voor mensen die met een inkomen van meer dan 43.000 euro toch een corporatiehuis bewonen, gaat voorlopig nog even in de ijskast. De Eerste Kamer besloot het wetsvoorstel voor de verhoging van 5 procent dinsdagavond aan te houden.

Lente-akkoord
De minister komt namelijk ook nog met een ander voorstel om de huren met 1 procent te verhogen voor de inkomens tussen 33.000 en 43.000 euro, een afspraak uit het Lente-akkoord. Als ze met dat plan komt, stuurt ze de Eerste Kamer meteen een brief hoe de verhogingen zich met elkaar verhouden. Daar wacht de Senaat nu op.

Scheefwoners
De extra huurverhoging voor mensen met een inkomen van meer dan 43.000 euro, zal ook mogelijk pas na enkele jaren effect hebben, zei minister Liesbeth Spies (Wonen) dinsdag in de Eerste Kamer, die erg kritisch is over het plan. Spies zei dat ze geen garanties kon geven over het beoogde doel: doorstroming naar duurdere huizen waardoor er meer corporatiewoningen vrijkomen voor mindervermogenden. ,,Dat ga ik niet doen en dat kan ik niet doen.'' Spies sluit niet uit dat 'scheefwoners' ondanks hogere huren toch nog jaren blijven zitten. Verhuurders krijgen dan wel meer inkomsten die ze kunnen investeren. ,,Een afgeleid doel'', aldus de bewindsvrouw.

Belastingdienst
Ze had de verhoging al dit jaar willen invoeren, maar daar stak de rechter een stokje voor. Hij bepaalde dat de Belastingdienst geen inkomensverklaringen aan verhuurders mag geven voordat de wet van kracht is. De inmiddels verstrekte verklaringen werden daarmee ongeldig.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
Huur naar draagkracht, het CDA is de Communistische Partij Nederland- light.
Advertentie