Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gunnen op kwaliteit eindigt toch in prijzenslag

Deze voorzichtige stijging strookt niet met de beleving van inschrijvers, zegt Joost Fijneman, manager van Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra.

05 juli 2012

Overheden proberen steeds meer aanbestedingen te gunnen op een combinatie van prijs en kwaliteitskenmerken. Dat blijkt uit cijfers van het Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra. Toch eindigen die procedures vaak alsnog in een prijzenslag.

18 procent EMVI

Volgens de cijfers van het Aanbestedingsinstituut was er vorig jaar een kleine toename in de keren dat in de aankondiging is vermeld dat het gunningcriterium EMVI wordt gebruikt. Bij de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) wordt niet alleen naar kosten gekeken, maar ook naar de kwaliteit van ingediende plannen. Volgens de cijfers zou dat bij 18 procent van de aanbestedingen het geval zijn.

Toch laagste prijs

Deze voorzichtige stijging strookt niet met de beleving van inschrijvers, zegt Joost Fijneman, manager van Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra. ‘Wij meten alleen de openbare aankondiging van een aanbesteding, waarop partijen kunnen inschrijven. De geselecteerde partijen ontvangen vervolgens een bestek, waarin de precieze gunningcriteria staan. Dan blijkt vaak dat het toch uitdraait op de laagste prijs.’

Vage eisen

Wat ook gebeurt, is dat wel daadwerkelijk naar kwaliteitscriteria wordt gekeken, maar dat het ‘vage’ eisen zijn, of met een beperkte impact, zegt Fijneman. ‘Bijvoorbeeld een risicoplan, over hoe de inschrijver omgaat met risico’s tijdens het project. Als iedereen daar een mooi plan voor maakt en een zeven scoort, dan gaat het uiteindelijk alsnog om de prijs.’

Weerstand bij ambtenaren

Willen overheden eigenlijk wel aanbesteden via de economisch meest voordelige inschrijving? Dat wisselt, volgens Fijneman. ‘Bestuurders zien de meerwaarde er wel van in. Maar bij ambtenaren zit wel weerstand. Bij een EMVI-aanbesteding is het lastiger de juiste afweging te maken van alle criteria. Als je alleen naar de prijs hoeft te kijken, weet je zeker dat je de goede keuze maakt.’

Opleiden

Volgens Fijneman zou het helpen als ambtenaren worden opgeleid, ervaringen uitwisselen of elkaar helpen om EMVI-aanbestedingen goed vorm te geven.

Gunnen op waarde

Het Aanbestedingsinstituut pleit er verder voor om bij een EMVI-aanbesteding te gunnen op waarde. Daarbij bekijkt de aanbestedende partij eerst de inschrijvingen op kwaliteit, zonder te weten wat een plan kost. De meerwaarde van de kwaliteitsscores wordt uitgedrukt in euro’s, die de beste inschrijvers als korting aan hun prijskaartje kunnen hangen. ‘Dat is de meest transparante werkwijze, waarbij kwaliteit en prijs eerlijk worden gewogen. Met zo’n uitslag kunnen de inschrijvers ook leven.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
"Wie betaalt, bepaalt" is de gouden regel voor opdrachtgevers. De laatste jaren buitelen allerlei lobbyclubs over elkaar heen om de overheid niet als opdrachtgever maar als melkkoe te zien. Zie de fratsen van Bouwend Nederland en ook dit Aanbestedingsinstituut. Neoliberale clubjes die in feite carte blanche willen met een blanco cheque erbij. Ik zeg alleen tegen de bestuurders en ambtenaren: Denk hier goed over na, analyseer goed wat je wilt en pas de aanbesteding daar op aan. In de praktijk kun je kwaliteit afdwingen b.v. met boetes op wanprestatie. Het prijspeil waar op wordt ingeschreven is de afgelopen jaren enorm gedaald. Dit kan een signaal zijn dat de bedrijven jarenlang veel te veel gevraagd hebben voor hun diensten. Het is jammer te constateren dat alleen de crisis de concurrentie heeft bevorderd en niet het neoliberalistische geneuzel van de afgelopen 20 jaar.
nostradamus / burger
Hier wordt een verschil tussen bestuurlijke en feitelijke werkelijkheid geïllustreerd. Ondanks alle bestuurlijke kwaliteitsambities weten uitvoerders veel beter dat bij de overheid de inhoudelijke affiniteit met de materie verloren is gegaan. Gevolg van het decennia lang afstoten van taken. Kortom: de overheid weet niet meer waar het over gaat. En aanbestedingen versterken het proces naar onwetenheid alleen maar. Hoe moet de overheid dan sturen? Nota bene bij een aanbesteding van een product dat geleverd moet worden door een bedrijf dat liefst op een zo groot mogelijke afstand van de publieke verantwoordelijkheid staat? Uitvoerders weten welke aanbestedingsrechtelijke risico's gelopen worden en dienen de bestuurders dan ook vooral met ongevaarlijke windowdressing. Feitelijk blijft het gewoon om de prijs gaan. Als je echt wilt sturen, blijf dan ook als overheid, in het ondernemerschap. Dan ben je verantwoordelijk en loop je risico en ontwikkel je verstand van zaken en bovenal bezig je geen vrijblijvende en gemakzuchtige oordeelsvorming. Bij de momenteel in zwang zijnde inkopersomgeving heeft vooral de aanbestedingsindustrie baat.
Govert Apol / Juridisch adviseur / Consultant
Ach ja, die overheid. Soms pennywise and pound foolish. Of niet soms?
Josta van der Wiele / coach/counselor
Het criterium moet ook niet zijn: de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI - het woord zegt het toch al), maar de maatschappelijk meest verantwoordelijke inschrijving (MMVI).

Toets daarin op zaken als: gebruik (of misbruik) van de natuur en een fatsoenlijke beloning. Belonen onder het minimumloon of zonder pensioenopbouw zoals nu gebeurt in de thuiszorg en bij de tijdelijke contracten bij de postbezorging moeten daarbij worden getoetst en mogen niet worden goedgekeurd.
Corine Robers / adviseur bij PPSsupport
Ik vind de weerstand wel begrijpelijk. Een EMVI-aanbesteding opstellen en vervolgens de economisch meest voordelige inschrijving bepalen is niet zo simpel. Rijksdiensten zoals Rijkswaterstaat en Rijksgebouwendienst hebben ervaring opgebouwd met aanbesteden op kwaliteit en hebben daar veel van geleerd. Deze kennis en ervaring is via PPSsupport beschikbaar. We zien naast weerstand ook lef en enthousiasme op dit gebied en dat faciliteren we graag met praktische ondersteuning. Dat brengt gunnen op kwaliteit dichterbij. Kijk voor meer informatie op www.ppssupport.nl
Advertentie