Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten checken melding bedreigde natuur niet

De bescherming van zeldzame en bedreigde flora en fauna krijgt nauwelijks aandacht bij aanvragen voor een omgevingsvergunning.

26 april 2012

De bescherming van zeldzame en bedreigde flora en fauna krijgt nauwelijks aandacht bij aanvragen voor een omgevingsvergunning. Aanvragers denken dat hun kap- en bouwplannen de natuur niet schaden. En gemeenten controleren nauwelijks of die bewering van aanvragers klopt.

Opgaven kunnen onmogelijk juist zijn

Dat blijkt uit onderzoek onder 108 gemeenten, in opdracht van de Gegevensautoriteit Natuur. Die beheert namens de rijksoverheid een database met 52 miljoen natuurgegevens. De opgaven van aanvragers kunnen onmogelijk juist zijn, stelt de Gegevensautoriteit Natuur, Jan van Groenendael.

Schade voor plant en dier 0,15 procent

De onderzoekers bekeken 40.000 aanvragen voor een omgevingsvergunning. In slechts 60 gevallen (0,15 procent) is er volgens de aanvragers kans op schade voor bedreigde soorten. Volgens ramingen van de Gegevensautoriteit Natuur zouden dat er ‘enkele duizenden’ moeten zijn.

Beter weten

Bij kleine plannenmakers, zoals particulieren, is vaak een gebrek aan kennis. Grote initiatiefnemers, zoals ontwikkelaars en bedrijven, zouden beter moeten weten, vindt Van Groenendael. ‘Zo vind ik het onbegrijpelijk dat de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn bij Utrecht volgens zeggen is aangelegd zonder één ontheffing van de Flora- en Faunawet. In de sloten rond die wijk leeft de beschermde modderkruiper. Dat had je kunnen weten als het was uitgezocht.’

Geen check op verstrekte informatie

En als de gemeente de informatie van de aanvrager had gecontroleerd. Maar dat gebeurt alleen bij uitzondering, blijkt uit het onderzoek, door gebrek aan kennis. In zeven van alle onderzochte gevallen is bij de Gegevensautoriteit Natuur informatie opgevraagd. En voor slechts drie van de 40.000 aanvragen is een ontheffing afgegeven (een Verklaring van Geen Bedenking).

‘We gaan er niet over’

Gemeenten zeggen zich niet te bemoeien met beschermde flora en fauna bij de vergunningverlening omdat ze geen bevoegd gezag zijn, aldus het onderzoek. Dat is de provincie. Maar die krijgt de aanvragen niet meer onder ogen, wanneer de gemeente die goedkeurt.

Toezicht moet anders

Van Groenendael pleit ervoor om het toezicht te veranderen. Volgens hem is het logischer om de bemoeienis met beschermde natuur onder te brengen bij gemeenten, of de Regionale Uitvoeringsdiensten. ‘Zij kennen de gebieden beter en hebben direct belang bij het voortbestaan ervan.’

Verplicht schade compenseren

Gevolg van de huidige situatie is dat bouwplannen het voortbestaan van bedreigde soorten verder in de knel brengen. Want alleen wanneer is vastgesteld dat een bouwplan schade aanricht aan kwetsbare natuur, wordt de initiatiefnemer verplicht om die schade te compenseren.

Overlaten aan regionale instantie

Wat Van Groenendael betreft zouden initiatiefnemers de compensatie moeten kunnen overlaten aan ‘een regionale instantie die er verstand van heeft’. Nu zijn de plannenmakers daar zelf voor verantwoordelijk en dat werkt niet. ‘Je vraagt een stenenbouwer om een paddenpoel te graven of bomen te herplanten. Bereken gewoon de waarde van de natuurschade en laat de initiatiefnemer zijn natuurschuld inlossen bij een aangewezen instantie. Die kan dan zorgen voor compensatie en dat kan ook op een andere plek zijn, dan op de bouwplek.’

Niet langer betalen voor informatie

Tegelijkertijd zou de verplichte betaling voor het opvragen van gegevens bij de Gegevensautoriteit Natuur moeten worden afgeschaft, vindt de autoriteit zelf. Hij doet daartoe een oproep aan de overheid. ‘We hebben nu een omvangrijke verzameling gegevens bijeengebracht en beschikbaar gesteld, maar de verplichting om er een kostendekkend tarief voor te vragen, werpt een drempel op.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Carolien / vergunningverlener
@Martin, Geef niet op, gewoon doorgaan met het werk en de strijd. Altijd gewoon doorgaan en nooit opgeven helpt!!!
R. van Brakel / ambtenaar
Uitgangspunt voor Den Haag is eigen verantwoordelijkheid. Wat let Den Haag om via de indieningsvereisten de aanvrager zelf te laten zorgen voor een verklaring van de Gegevensautoriteit Natuur dat er geen schade is voor de natuur.
Boris
In de gemeente Amsterdam is het al jaren zo dat al het groen wordt verwijderd tbv stadsontwikkeling en megalomane projecten. Voor alle duidelijkheid: dat is o.a. de partij die het Groen Links laat liggen! De "stadsecoloog" (ambtenaar aangesteld om de risicobeheersing op natuurdossier uit te voeren) trekt in algemene zin onware conclusies en kan ik niet als integer zien. Toen ik jaren geleden bij de Algemene Inspectiedienst van het ministerie aan de bel trok over het vernietigen van 2 roofvogelnesten midden in het broedseizoen, werd mij verteld dat de "stadsecoloog" de situatie had bekeken en akkoord was. Dat was voor de Inspectie voldoende, er kwam niemand.

Dus laat staan dat de gemeente serieus werk maakt van een melding, anders dan het in de kiem smoren van een (mogelijk) risico voor de gemeente.
Ivo
Tekenend dat juist de korenwolf als voorbeeld wordt genomen. Een beestje met een leefgebied van Limburg tot Mongolië, in delen daarvan een ware plaag. Wereldwijd geen bescherming nodig (IUCN). Maar in Nederland afwezig en dus reden om dure verbindingszones aan te leggen, leefgebieden te ontwikkelen en een fokprogramma te starten.



De schade aan de natuur wordt schromelijk overdreven, het merendeel van de beschermde of bedreigde diersoorten is volgens de IUCN lijsten Least concern oftewel geen reden om je druk over te maken.



Behalve in Nederland.
Anne / vergunningen
Bij de start van de WABO heeft het ministerie aangegeven dat F&F een verantwoordelijkheid was van de aanvrager. Gemiste kans! Een voorstel voor gemeentelijke gebiedsgerichte ontheffing voor F&F onderzoeken als onder voorwaarden wordt verbouwd/gebouwd/gesloopt was niet aanvaardbaar. Gevolg: geen onderzoeken, geen maatregelen. Jammer.
Kaas !
Tekenend dat juist de mens als maatstaf wordt genomen. Een beestje met een leefgebied van Limburg tot Mongolië, in delen daarvan een ware plaag. Wereldwijd geen bescherming nodig. Vooral in Nederland overaanwezig maar toch reden om dure verbindingszones aan te leggen, leefgebieden te ontwikkelen en fokpremie te verstrekken.



peter / handhavingscoordinator
Het is wel erg gemakkelijk om te blijven verwijzen naar gebieden waar dier- of plantensoorten nog massaal voorkomen om dit vervolgens als excuus te gebruiken om zelf niets te hoeven doen. Vervolgens wijzen we de veelal armere landen op hun plicht tot bescherming van b.v. regenwouden en als rijk Nederland leven we zelf maar op los. We hebben toch ook een primaire eigen verantwoordelijkheid of zie ik dat verkeerd? Zegt ons niveau van natuurbescherming ook niet iets over onze maatschappelijke moraal?
mark / controller
..Gegevensautoriteit Natuur beheert namens de rijksoverheid een database met 52 miljoen natuurgegevens... Ja, het mag wat kosten! En dan valt er genoeg en hard te roepen dat het 1000 x (0.005%) mis gaat, er nieuwe regels moeten komen en mensen bij moeten komen om het te controleren
M.Stevens / hrm adviseur
Ik heb het opgegeven. Nederland kan geasfalteerd en vol gebouwd worden met nog meer kantoorgebouwen en shopping malls en als er dan nog ruimte over is, kunnen we er vliegveldjes en golfbanen bouwen. De generatie X en Y zitten toch liever met hun I-pad of Wii te spelen dan van natuur(hoe aangelegd die in Nederland ook moge zijn) te genieten. Natuurmonumenten zit sterk op de lijn "alles netjes en onderhoudsvrij maken" en de mensen in de villawijken (in het Gooi) zie ik dit voorbeeld volgen. Straks staat er geen oudere boom meer in Bussum (en soortgelijke vroeger groene dorpen) en elke tuin ligt vol met grit of witte kiezels. Domheid aan de macht. Als we van natuur willen genieten, pakken we het vliegtuig naar verweggistan.
Advertentie