Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Funderingen in Borculo bedreigd door mollen

Eind vorige maand bleek dat er water opborrelde onder de kade langs de oude Berkelloop, aan de rand van Borculo. Dat bleek te komen door mollengangen. Het schap plaatste toen zandzakken en sluit woensdag een watergang af. De funderingen van de woningen worden door deze omstandigheden bedreigd.

16 februari 2012

Mollen die de dijk ondergraven, bedreigen de funderingen van woningen in het historische centrum van Borculo in de Acherhoek. Het waterschap Rijn en IJssel werkt sinds woensdagmorgen aan maatregelen om verzakkingen te voorkomen.

Mollengangen

Eind vorige maand bleek dat er water opborrelde onder de kade langs de oude Berkelloop, aan de rand van Borculo. Dat bleek te komen door mollengangen. Het schap plaatste toen zandzakken en sluit woensdag een watergang af.

Takkenbossen
De oude Berkelloop voorziet de Berkel dwars door Borculo van water. Als het waterpeil in de Berkel zakt, daalt ook het grondwaterpeil. De takkenbossen waarop Borculo in de middeleeuwen is gebouwd, zouden daardoor droog kunnen vallen met verzakkingen tot gevolg.

Kasteel
Borculo (gemeente Berkelland) wordt in geschriften uit de 12e eeuw al genoemd en bestond voornamelijk uit een kasteel. In later eeuwen breidde de nederzetting zich uit. Om te kunnen bouwen op de slappe bodem werden takkenbossen als fundering gebruikt. In 1777 kocht prins Willem V van Oranje-Nassau het stadje. Daardoor is koningin Beatrix nog nu steeds Vrouwe van Borculo.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie