Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Begraafplaatsen gemeente aan straatstenen niet kwijt

Nu er bezuinigd moet worden pogen veel gemeenten hun kerkhoven te privatiseren, maar er is weinig animo onder kopers. Bij niet-gemeentelijke begraafplaatsen staan de kopers daarentegen in de rij.

23 augustus 2011
Wel in trek
Directeur Franc Korsten van de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen krijgt elke maand wel een telefoontje of hij de begraafplaatsen niet wil verkopen. ‘Ze willen onze begraafplaatsen erg graag hebben, blijkbaar zien veel commerciële partijen er wel degelijk brood in om een kerkhof te kopen’. De stichting beheert 25.000 graven, tegen een tarief van 100 tot 120 euro per jaar en is kostendekkend. 

Onverkoopbaar
Voor veel gemeenten is dat momenteel echter een utopie: ze maken verlies op de begraafplaatsen en zetten deze dan ook steeds vaker in de verkoop, zo bleek uit onderzoek dat het Financieele Dagblad deze week publiceerde. Maar kopers zijn nauwelijks geïnteresseerd, zo meldt de krant tegelijkertijd.

Geen prioriteit
Als voorzitter van de Landelijke Organisatie begraafplaatsen herkent Korsten de trend dat gemeenten van hun kerkhoven af willen. ‘Bestuurders en raadsleden hebben jarenlang nauwelijks belangstelling gehad voor de begraafplaatsen. Als er maar geen klachten waren mocht er best wat geld bij. Kostendekkend werken had geen prioriteit’.

Crematorium verkoopt
Maar nu er overal bezuinigd moet worden, zien gemeenten het beheer van de begraafplaatsen meer en meer als een blok aan het been. Privatisering is een veel gekozen, maar moeilijk begaanbare weg. Commerciële uitvaartbedrijven zijn soms bang voor achterstallig onderhoud, maar de markt denkt ook weinig te kunnen verdienen aan het grafrecht. Pas als er een crematorium of uitvaart centrum bijstaat is er enige interesse.

Kostentoerekening
Toch is een begraafplaats volgens Korsten wel degelijk kostendekkend te runnen, ook door een gemeente. ‘Maar het begint al bij de kostentoerekening. Als je ook het salaris van de wethouder en de kosten van het hele ambtelijke apparaat zwaar meerekent, dan is de overheid natuurlijk veel te groot, dan kom je met grafrecht alleen niet uit’.

Eervol
Hij waarschuwt voor al te paniekerige bezuinigingen, maar begrijpt wel dat gemeenten het beheer liever overdoen aan een private partij met minder overhead. ‘Ik ben daar ook zeker niet tegen. Onze stichting staat op afstand van de gemeente Nijmegen, maar er zijn wel heel goede afspraken gemaakt.’ Het blijft een gemeentelijke taak om te zorgen dat iedereen een eervolle laatste rustplaats kan vinden’.

Tuchtrecht
Dat wil overigens niet zeggen dat het gemeentebestuur ook tot in lengte van dagen politiek verantwoordelijk hoeft te blijven. ‘Onze organisatie pleit al langer voor minder vrijblijvendheid in de beroepsgroep. Je zou kunnen denken aan verplichte toetreding tot een brancheorganisatie als de onze en op termijn zelfs aan een soort tuchtrecht.’ Het mag natuurlijk nooit zo zijn dat mensen met weinig geld weer in het armenhoekje terecht komen, zo wil hij maar zeggen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie