Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam houdt vast aan erfpacht

Inmiddels is 85% van de Amsterdamse grond van de gemeente en zijn veel woningeigenaren erfpachter. Dit levert Amsterdam zo'n 80 miljoen euro per jaar op.

16 november 2011

Als een van de laatste gemeenten in Nederland houdt Amsterdam de erfpacht overeind. ‘Erfpacht is van groot belang voor Amsterdam en Amsterdammers’, stelt het college van b en w. Wel wordt het stelsel op onderdelen gemoderniseerd.

Duidelijkheid hoogte canon

Zo moeten banken, erfpachters en potentiële woningkopers meer duidelijkheid krijgen over de toekomstige hoogte van hun canon. Geregeld ontstaat ophef wanneer een contract na de looptijd van vijftig jaar wordt vernieuwd en het bedrag van de canon na hertaxatie van de grondwaarde explosief stijgt. Ook voor het bedrijfsleven en investeerders in transformatieprojecten wil de gemeente meer zekerheid bieden over huidige en toekomstige verplichtingen.

Hypotheken

Het college van burgemeester en wethouders heeft de principes waarop het erfpachtstelsel in Amsterdam is gestoeld herbevestigd, meldt het college deze week. Het stuk van het college is bedoeld als aanzet voor ‘een brede discussie’ over het erfpachtstelsel waar de gemeenteraad om heeft verzocht. Het systeem staat ter discussie nu banken kritischer zijn met het verstrekken van hypotheken. Erfpacht geldt als een risico.

200.000 erfpachtcontracten

Amsterdam geeft sinds 1896 grond uit in erfpacht. Inmiddels is 85 procent van de Amsterdamse grond eigendom van de gemeente en zijn veel Amsterdamse woningeigenaren erfpachter bij de gemeente. De gemeente telt ruim 200.000 erfpachtcontracten.

80 miljoen euro per jaar

De vergoeding voor het gebruik van de grond die de pandeigenaren betalen – de zogenoemde canon – levert de gemeente jaarlijks circa 80 miljoen euro op. Dat geld komt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (30 miljoen) en de algemene middelen ten goede aan de hele gemeenschap, stelt het college. De openbare bibliotheek is er bijvoorbeeld mede uit gefinancierd.

Zeggenschap over grond

Een tweede belangrijk voordeel is dat de gemeente als grondeigenaar zeggenschap houdt over het gebruik van de grond en zo maatschappelijk ongewenste ontwikkelingen zoals speculatie kan tegengaan. Erfpacht heeft zodoende een gunstig effect voor heel Amsterdam en haar inwoners, concludeert de gemeente.

Geen mening 

Hoe pandeigenaren daar zelf over denken heeft Amsterdam niet onderzocht, zegt verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest. 'Ik ga geen 380.000 inwoners van Amsterdam lastigvallen met deze vraag.' Maar als de gemeente daarover wel een vragenlijst had uitgezet, hadden de meeste ondervraagden waarschijnlijk 'geen mening over erfpacht' als antwoord gegevebn, vermoedt Van Poelgeest.

Afgekocht

'Veel mensen hebben niet het gevoel dat ze de grond van hun appartement huren. Vaak is de erfpacht in het verleden door de projectontwikkelaar voor vijftig jaar afgekocht en in de koopprijs verrekend. Bewoners krijgen daar pas weer mee te maken als de canon wordt herzien.'

Afbouwen 

In Nederland kennen nog enkele tientallen gemeenten, vooral grote steden, het fenomeen erfpacht. Zij bouwen het nagenoeg allemaal af en bieden woningeigenaren de mogelijkheid om de grond onder hun huis te kopen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
"Erfpacht heeft zodoende een gunstig effect voor heel Amsterdam en haar inwoners, concludeert de gemeente." Ja, wel voor de inkomstenstroom van de gemeente Amsterdam maar niet voor de erfpachters, die na verloop van tijd geconfronteerd worden met enorme verhogingen van de erfpachtscanon en bij verkoop merken dat hun huizen onverkoopbaar zijn. Geen bank financiert nl. meer huizen op erfpacht. En ook de vraag naar dit soort huizen is miniem. Verkoop van grond, of in dit geval verkoop van de blote eigendom aan de erfpachter, zodat die volledig eigenaar wordt, levert de gemeente ook veel (meer) geld op. Amsterdam zou, net als andere verstandige gemeenten, eens moeten afstappen van dit achterhaalde systeem dat alleen maar gebaseerd is op inmiddels - wat dit betreft - achterhaalde socialistische beginselen. En reken maar dat een meerderheid van de inwoners bij een enquête mijn mening zou delen. De vermoedens van Van Poelgeest zijn alleen maar wensdromen.
Bob
Ik ken genoeg mensen die door de enorme verhogingen van de erfpacht huizen moesten verkopen omdat ze het niet meer konden opbrengen.





Weg met die erfpacht. Waarom moet Amsterdam altijd zo arrogant weer iets anders dan de rest van Nederland door dit systeem overeind te houden. Ik merk als Amsterdammer helemaal niets van dat gunstige effect waar in dit artikel over wordt gerept.
Niek / jurist
Amsterdam is een van de weinige gemeenten die via dit instrument grip houdt op ontwikkelingen in de stad terwijl het kostendekkend is. Zie bijvoorbeeld het Chidda arrest. Hulde voor deze aanpak. Wel weet ik uit mijn werkervaring dat erfpachters zich vaak "overvallen" voelen als een nieuwe termijn wordt aangekondigd met uiteraard een hogere canon. Hadden ze moeten of kunnen weten, denk ik dan. Mijn advies is om elk jaar een briefje uit te laten gaan over de stand van zaken net zoals de hypotheekhouder doet. Voorkomt enorm veel onrust die er helemaal niet hoeft te zijn. Dat banken tenslotte tegenwoordig alles risicovol vinden, ligt niet aan erfpacht maar aan de banken.
Advertentie