Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nieuwe ingangsdatum Omgevingswet bekend

De Omgevingswet gaat in per 1 januari 2021. Dat heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer laten weten.

07 oktober 2017

De Omgevingswet gaat in per 1 januari 2021. Dat heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer laten weten. 

Niet achterover hangen
De minister had op 27 juli via Binnenlands Bestuur bekendgemaakt dat de beoogde ingangsdatum per 1 juli 2019 van de baan was. Een nieuwe ingangsdatum was op dat moment nog niet bekend. Wel zei Schultz dat er niet te veel, maar zeker ook niet te weinig tijd moest worden gegeven aan gemeenten om zich voor te bereiden op de nieuwe wet. ’Je kunt zeggen: ik doe het zo krap mogelijk, maar dan moet je misschien over een tijdje wéér uitstellen. Maar als je het ruimer doet, gaan gemeenten wellicht achterover hangen,’ aldus de minister in juli. Met de ingangsdatum van 1 januari 2021 denkt de minister het evenwicht hiertussen gevonden te hebben.

Bundelen
De nieuwe Omgevingswet is bedoeld om de wet en regelgeving rond het aanvragen van vergunningen sterk te vereenvoudigen. Eenmaal ingevoerd zal de wet straks alle regelgeving op het gebied van ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water bundelen. De burger kan dan alles aan één loket regelen, hoeft niet langer naar drie of vier lokale overheden voor de aanvraag van bijvoorbeeld een bouwvergunning.

Complexiteit
De reden voor het uitstel ligt in ‘de complexiteit van de ministeriële regelingen en de vier Aanvullingswetten. Het uitstel heeft volgens Schultz vooralsnog geen gevolgen voor de uiteindelijke einddatum van de transitie in 2029. Lokale overheden toonden eerder al begrip voor het uitstel van de Omgevingswet. VNG, Unie van Waterschappen en IPO zeggen wel te hopen dat ‘de energie niet uit het veranderingsproces zal weglopen’.

Ambitie

‘Gemeenten willen uiteraard werken met een goed doordachte wet. Zij zijn volop bezig met de voorbereiding. Ieder met een eigen ambitie en aanpak. Een andere ingangsdatum verandert niets aan de transitieopgave van gemeenten', stelt de VNG in een reactie op de nieuwe ingangsdatum.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Annemarie / Handhaver
Laten we hopen dat er van uitstel afstel komt. Het is een draak van een wet. Veel te algemeen en een ramp voor een ieder die er mee te maken krijgt. Dus zowel voor de ambtenaar als de klant
Jan
Net als het vergunningvrij bouwen wordt deze wet een ramp voor de rechtsbescherming van de buren van degenen die iets gaan bouwen of verbouwen. Leuk voor de vergunningaanvrager totdat die ook in de positie van buurman terecht komt. Dat het parlement dit nu nog niet doorheeft...
Josine van den Bogaard / sr adviseur gezonde leefomgeving
"De nieuwe Omgevingswet is bedoeld om de wet en regelgeving rond het aanvragen van vergunningen sterk te vereenvoudigen." Volgens de wettekst (art. 1.3) is de doelstelling van de wet echt ruimer: een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit bereiken en beheren om maatschappelijke functies te vervullen. Dit alles met het oog op duurzame ontwikkeling. Dat gaat om meer dan het organiseren van één loket.

Fijn dat er een nieuwe deadline is om fysiek én sociaal domein steviger te verbinden in ruimtelijke kwesties. Ook gemeenteraden krijgen zo tijd een gezamenlijke visie te ontwikkelen op: wat voor gemeente willen wij zijn?
L Spitter
Kan een gemeente nu al (jan. 2019) vergunning verlenen op basis van de omgevingsvergunning?
Advertentie