Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nederland in de ban van een berg

Een twee kilometer hoge berg in Flevoland. Om te wielrennen, wintersporten en CO2 in op te slaan. Het plan roept scepsis op, maar ontwikkelt zich ook serieus.

31 augustus 2011
Een twee kilometer hoge berg op het platte Flevoland. Om te wielrennen, wintersporten en CO2 in op te slaan. Het futuristische plan roept scepsis op, maar ontwikkelt zich ook razendsnel en serieus.

Warm onthaal
De provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder roepen voor de zekerheid toch maar dat ze de initiatiefnemers warm zullen onthalen zodra ze zich melden met een concreet plan. Ook Almere popelt om mee te doen.

Meer dan vijftig geïnteresseerden
Het begon drie weken geleden met een column van oud-wielrenner Thijs Zonneveld op nu.nl over zijn droom om in Nederland een berg te bouwen. In korte tijd meldden zich grote ingenieursbureaus, architecten, onderzoekers, sportbonden en andere geïnteresseerde deskundigen. Gisteren kwamen ze – meer dan vijftig in totaal - in Utrecht bij elkaar voor een brainstormsessie.

Almere
Vanuit Almere was de Economic Development Board Almere erbij, de club die namens het openbaar bestuur, onderwijs en ondernemers werkt aan de expansie van Almere. In Almere Vandaag meldt een woordvoerder dat de board wil mee zoeken naar potentiële investeerders, als de berg in Flevoland wordt neergezet.

Win-winsituatie
Wat initiatiefnemer Zonneveld betreft ligt dat voor de hand. ‘Er is ruimte, het is centraal gelegen en Flevoland is zelf ook een kunstmatige creatie. Het kan een win-winsituatie opleveren, want Flevoland wil de vergrijzing tegengaan en toerisme en werkgelegenheid stimuleren.’ Hij hoopt dat de uitwisseling tijdens de brainstorm binnen een maand leidt tot een conceptplan. Daarmee kan hij aan investeerders, grondeigenaren, gemeenten en provincies laten zien wat er technisch en financieel nodig is voor de berg.

Twintig vierkante kilometer
Een eerste inschatting schommelt tussen de tien en twintig vierkante kilometer grondoppervlak. Wethouder Willy Schutte van Noordoostpolder slaat terplekke aan het rekenen om te kijken of ze dat kwijt kunnen in zijn gemeente. ‘Dat zal nog niet meevallen. Als je ziet hoeveel weerstand een attractiepark van driehonderd hectare al oproept. En dan wil je nu het tienvoudige gaan neerleggen?’ Hij twijfelt in dit stadium nog aan de realiteitszin van het plan, maar meldt wel dat zijn gemeente ‘positief tegenover elk initiatief staat’ en de plannenmakers zeker ‘een luisterend oor’ zal bieden.

Ruimte voor oplossingen
Op het provinciehuis in Flevoland laat het college van Gedeputeerde Staten na kort beraad weten voor een eventueel verzoek open te staan. ‘Wij zijn altijd in voor innovatieve plannen. Onze slogan is niet voor niks “Ruimte voor oplossingen”. Maar dan moet je wel weten hoeveel ruimte er nodig is. We zijn nieuwsgierig naar de plannen en wachten af of er iets concreets uit die brainstorm komt.’

Inmiddels is er ook een website in het leven geroepen om de ontwikkelingen rondom de berg te volgen.

Reacties: 35

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H.Rijs / ambulant werker
Hahahaha
Hahahahaha
Hahahahahaha
Hahahahahahaha
Hahahahahahahaha
Eric de Groot / directeur
Bekend mechanisme: desintegrerende cultuur bouwt megalomaan bouwwerk, sluit de ogen voor de echte problemen: energiestructuur uit 1800, culturele leegte in mensen, overbevolking, smeltende ijskappen. Fijn, kunnen we straks allemaal op de berg zitten kijken naar het overstroomde land...
Harry Brakel / gemeenteambtenaar
Ga niet als een "wilde "om je heen slaan.

Overdenk de consequenties goed en als alle spelregels van de democratie goed zijn doorlopen om te kunnen komen tot een berg.

Maar voordat het zover is, behoort er een "berg "werk te worden verzet.

Gaan we dan toch ons vertrouwde Nederlandse-landschap enigszins verrassend neerzetten.

Maar dan niet ten koste van alles en iedereen.
N. van Koll / ambtenaar
Het verbaast mij dat zo'n groep mensen (grote ingenieursbureaus, architecten, onderzoekers, sportbonden en andere geïnteresseerde deskundigen) op zo'n korte termijn bij elkaar kan komen.
Volgens mij zit er iets niet goed in dit land.
Bas / logicus
Leuk idee maar financieel helaas niet haalbaar of rendabel te maken.
Er is tenminste 10 kubieke km zand, grind en steen nodig voor het project.
Een eenvoudige rekensom geeft : Maximaal vrachtvervoer 50 ton (ongeveer 25 kuub) dat betekend dat er 4 miljoen vrachtbewegingen nodig zijn voor de basisconstructie. Per vrachtwagenvulling gaat dat gauw €200,-(ophoogzand) tot €2.000,-(grof bouwsteen)kosten. Een grove maar lage schatting voor basismateriaal geeft een kostprijs van vier miljard Euro. Dan heb je nog te maken met hoge transportkosten die tenminste evenveel als de kostprijs van het basismateriaal gaan bedragen.
En dan heb je nog te maken met afwerkingsmaterialen. Aanschaf grond. Een vierkante meter doet tenminste € 10,-. Dat maal 25 miljoen vierkante meter geeft ook weer een leuke som.
Als het product af is ben je gauw 15 miljard aan investeringen verder. Wil dat rendabel worden moet er een omzet gehaald worden van 5x meer dan welke piste ter wereld dan ook nu realiseert. En of dat een realistische gedachte is laat ik over aan de bedenker van het plan.
Bovendien moet er gekeken worden of zo’n enorm bouwsel geen hinder oplevert i.v.m. het vliegverkeer. De vlucht zelf maar ook de overlast van omwonenden die geluidshinder ondervinden van aangepaste vluchtroutes. Er zijn tenslotte twee vliegvelden in de nabijheid.
piet brontsema / org adviseur
wat een leuke onzin zeg, je kunt er ook nog prachtige windmolens opzetten en het verdient zichzelf weer terug, landbouw kost toch alleen maar geld in Nederland
Jene van der Heide / senior projectmanager
Uitdagende plannen zijn altijd goed. Maar voeg een klimatoloog toe aan de club, want het weer in Flevoland eo zal zeker anders worden met een berg van 2000 meter!
wjb / adviseur
Sneeuwt het wel op 2 km hoogte in Flevoland?
Jan
Inderdaad: als dit serieus wordt, bedenk dan wel wat de klimatologische gevolgen zijn. Helga van Leur (meteoroloog bij RTL4)) liet zich al ontvallen dat zo'n berg nòg meer regen tot gevolg heeft. Zitten we daarop te wachten?
Gerard / waarnemer te velde
Naast alle realistische, financiële, klimatologische en andere tegenwerpingen nog het volgende. Die 10 kubieke kilometer matieraal (stenen en zand), wáár komen die vandaan. Breken we in het buitenland ene berg af? Of graven we hier een gat van 2 kilometer diep?
Kan de te maken berg ook weer één kilometer verzakken, de polderbodem in?
Is de bestemming van de berg (moet een berg überhaupt een bestemming hebben?) uitsluitend in de sportwereld gelegen?

Wel knap trouwens dat je met zo'n evidente waanzin zulke hoge ogen kunt gooien. Petje af voor Thijs Zonneveld. Er zijn in Nederland heel wat betere ideeën direct al in bezwaren en verzet gesmoord.
LevendeVulkaan
Een nieuwe berg zou er moeten komen in Nederland. In de Noordoostpolder of zo. Om tegenop te fietsen, vanaf te skieën, en er binnenin kun je lekker vergaderen.
Maar waarom een nieuwe berg maken, als we al een flinke berg hebben!?
Onder de Waddenzee bij Vlieland ligt een slapende vulkaan, de Zuidwalvulkaan. Slapend? In geologisch opzicht hoeft dat nog helemaal niet! En met een beetje hulp... Als we 'm nou 'ns een beetje gaan kietelen?
http://sites.google.com/site/levendevulkaan/
Rob Ossel / FPU
Ten eerste gaat de berekening van circa 20 benodigde vierkante kilometers niet op. Ja , als je uit gaat van hellingen rondom van 45 graden ofwel 100% !!. Reeel bruikbaar zijn hellingen van niet meer dan 20% dus in doorsnede 2x10 km =20 km , waarvoor dus circa 400km2 nodig is !!!
Verder is het plan meteorologisch, milieutechnisch en financieel onzinnig.
Afgezien van de vraag of opslaan van co2 zinnig is....
S, Reijsenbach de Haan / beleidsmedewerker
In Limburg willen we juist een gat van 2 km in de grond maken en daar een centrale bouwen (OPAC) om zodoende duurzaam opgewekte energie op te kunnen slaan. De grond die vrijkomt willen we graag voor een zacht prijsje (of iets meer) aan Flevoland leveren om hun berg te realiseren. Wordt het OPAC initiatief ook rendabel (er). Een echte win-win lijkt me.
JoepKH / ambtenaar, daarom anoniem.....
Daar zijn ze weer, de zwartkijkers. Heerlijk toch als mensen durven dromen...... Mijn steun heeft 'ie, zelfs indien na afloop mocht blijken dat het een grap blijkt te zijn.
gerrie
Wat een klets zeg. Heeft heel nederland last van die zogenaamde horizonvervuiling. Wel goed voor de werkverschaffing
Rampant / trl
De randstad van het vasteland afsteken en in zee duwen lijkt me een beter plan.
flevolander
Als Flevolander vind ik dit een absurd plan, als dit door gaat verhuis ik meteen!! Zijn ze helemaal gek geworden? Wie zou dit moeten betalen?
Sjoerd Visser
Ach...dit bericht lijkt me meer zoiets van: wie een kuil graaft voor een ander.....! Gooit men er eerst nog even een duur onderzoek tegenaan, dan zal de berg schulden nog meer toenemen. We zitten in NL al met een hele grote berg...schulden. Daarom moeten we al meer dan 35 jaar "bezuinigen".
m. abbink
Ik vind het niet kunnen,. je verpest er het hele milieu mee en je kan net zo goed naar limburg gaan.
dingemans / ambtenaar
Hebben we niks beters te doen. zoals het land voorbereiden op een stijgende zeespiegel of schone energieopwekking, of is dit een zoveelste poging de kranten te vullen met broodjes aap in komkommertijd?
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Één berg van 2 km hoogte met 100% stijgingspercentage op een rond vlak vraagt een grondoppervlak van iets meer dan 25 vierkante km. In de praktijk heb je meer ruimte nodig, want als je materiaal stort is die storthoek van 45 graden moeilijk haalbaar. Die berg heeft dan een gladde kegelvorm en dat is niet heel mooi. Dus een groter oppervlak nemen en een mooiere berg bouwen. De kosten kunnen uitstekend opgebracht worden door er de grootste stortplaats van Europa van te maken. mijn afvaltijd dateert van meer dan 20 jaar terug, maar een paar tientjes per kuub zal toch zeker mogelijk zijn. We gaan dan op die schaal ook stortgas winnen, inderdaad hoge windmolens bouwen. De extra regen slaan we op grote hoogte op in flinke stuwmeren. Dat water levert witte steenkool op. Een geweldig project.Helaas zal er een stichting 'Redt de gespikkelde tweekopsmier' roet in het eten gooien door de plannen net zolang te vertragen dat het mooie project uiteindelijk wordt afgeblazen. De aanloopkosten van € 500 miljoen zullen worden afgeschreven en Mozes zegt weer eens: 'Als de berg niet naar Mozes komt enzovoort", stapt in zijn elektrische auto en vertrekt naar Zwitserland.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Denkend aan Nederland zie ik een reusachtige berg
traag door oneindig laagland de klei in zakken.

Een vrij dure manier om nieuwe fossiele brandstoffen te creëren.

Waarschijnlijk heeft Rem Koolhaas al een ontwerp klaarliggen.

Als de gaswinning in Slochteren al kleine aardbevingen veroorzaakt... wat gaat zo'n berg dan doen? Laten we het uitproberen!

In Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Noorwegen beeft de concurrentie al van angst voor een uniek stukje Nederlandse meerwaarde.

Kunnen we dan niet beter, net zoals de Chinezen, gewoon een stukje IJsland opkopen?

Loesje zal er in ieder geval veel werk aan krijgen.
Jan / exacteling
Effe nuchter rekenen: Je hebt in de ordegrootte van 50 miljard ton materiaal nodig voor een massieve berg van 2 km hoogte met een bruikbare helling. Dat betekent dat je gedurende bijv. 3 jaar ongeveer 500 ton materiaal per seconde moet aanvoeren. Noem mij een techniek waarmee dat kan.... Conclusie: onmogelijk!
Edward / burger
NOI = Nederland Open Inrichting.
Na de vrijwel totale vernietiging en reservatisering van de Nederlandse natuur, volgt nu de pretparkisering. Infantiele landschapsbreinen definiëren bergen als een stapel stenen - belust op winst en niet gehinderd door geologische of ecologische kennis. En dit alles als serieuze reactie op een grap van een journalist, die uiteraard nog geen hamer of spa kan vasthouden. Arm Nederland.
alexander / ambtenaar
In oude vervlogen tijden kwam je ook soortgelijke bewegingen tegen. Kijk naar de Romeinse tijd waar verveling en decadentie tot vreemd gedrag en dito ideeen leidde. Ik krijg het gevoel met dit soort dingen dat we ons vanwege het feit dat we alles al hebben en ons vervolgens stuk vervelen bizarre dingen gaan verzinnen: een stukje terug naar af.
Piet Piloot / Piloot
Leuk hoor, zolang ie maar niet in de aanvliegroute van een van de runways op Schiphol komt.
j.kaper / Gepensioneerd hoofd produktie
Ik woon naast de Amerongse berg. Deze berg is 65 meter hoog, als je ziet hoeveel fietsers, wielrenners en wandelaars dit aantrekt. Als je in de polder een berg van een paar honderd meter zou bouwen, lijkt dit mij O wel uitvoerbaar en een enorme publiekstrekker. Een berg van enige honderden meter ziet er in het vlakke land ook al enorm uit. Ook goed voor gewone wandelaars.
Rampant / trl
@ Alex

Het Romeinse rijk is ten onder gegaan aan immigratie, niet aan decadentie.
Kleintje / Pils
Heb het idee dat er paar mensen zwaar aan de drank zijn.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Rampant

Ja! Het Romeinse rijk is dus ten onder gegaan aan ons. Ik herinner me nog die veldslag waarbij jij en ik samen zo'n twintig legionairs een kopje kleiner maakten. Jij was toen al een "berserque rampant", en ik had net een eerste concept-versie opgesteld van "Haban olla vogala...", waarmee ik een paar honderd jaar later de grondlegger zou worden van de Nederlandse taal.

Misschien moeten we de Italianen vragen om nog een derde keer hiernaartoe te komen, dit keer niet met ijs en pizza's, maar toch weer met het Romeinse rijk. Het kan immers nog, zolang ze niet uit de EU zijn gegooid.

En als ze dan meteen ook één van hun grote bergen meenemen, bijvoorbeeld een Apennijn, dan is dat ook weer geregeld.

Alleen de IND zal wel weer moeilijk doen omdat zo'n berg niet kan aantonen wanneer hij geboren is.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Skiërs en wielrenners zijn gauw uitgekeken op 1 bergje van 2 km. Snel ophouden met dit zoort onzinnige en ruimte verslindende projecten. Dat er überhaupt gemeenten en provincies zijn die serieus over dit soort luchtkastelen gaan praten.
Kritisch
@Michiel Jonker • 31.08.11 17:06@Rampant


Ik zou jullie niet binnenlaten, als ik mij was...
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Jan • exacteling • 06.09.11 21:59
Rome was ook niet in één dag gebouwd. Je moet niet zo negatief doen. Niet steeds wegduiken voor je verantwoordelijkheid. Gewoon een beetje lef en de handen uit de mouwen.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Verhuist de 01 april-mop naar 01 september ?
Maar goed, voor het geval e.e.a. wel serieus is, ik heb inmiddels een emmertje zand als bijdrage gereserveerd.
Hans / realist
Misschien is het een idee als ze in Almere eerst dat kasteel afbouwen...
Dat staat al jaren als een soort holle, rotte kies langs de A6 te wachten op iemand die er iets mee kan...
Advertentie