of 59232 LinkedIn

Natuurclubs stappen naar rechter om zoutwinning

Onder de Waddenzee mag geen zoutwinning plaatsvinden. Drie natuurorganisaties stappen naar de rechter. Ze zien het als de laatste kans om de plannen te stoppen.
10 reacties

Onder de Waddenzee mag geen zoutwinning plaatsvinden. Nu de rijksoverheid ondanks bezwaren van de Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland toch een vergunning heeft afgegeven, stappen die drie natuurorganisaties naar de rechter. Ze zien het als de laatste kans om de plannen te stoppen.

Voorlopige vergunning
Eerder deden de natuurverenigingen al een oproep aan staatssecretaris Sharon Dijksma. Dijksma gaf producent Frisia Zout een voorlopige vergunning om zout te winnen onder het wad. Nu dat besluit definitief is, volgt een gang naar de rechter.

Bodemdaling
Volgens de organisaties kan zout makkelijk op andere plekken worden gewonnen, waar de risico's voor de natuur minder groot zijn. Ze vrezen bovendien dat de bodem onder de Waddenzee, dat op de lijst van werelderfgoed staat, zal dalen door de zoutwinning. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Doet er wel toe.... (burger) op
Natuur- en miliueuorganisaties leven o.m. van subsidies en giften en die krijg je alleen als je met regelmaat in het nieuws komt. Het gaat dus niet om het milieu maar om het geld dat je met de nieuwsberichten over deze acties kunt ophalen. Zie Brent spar. De sloop was vele malen schdelijker voor het milieu dan het laten zinken maar het heeft Green Peace tientallen miljoenen opgeleberd en daar was het om te doen..
Door Gemeente ambtenaar (management) op
Wordt langzaam heel erg moe van dit soort milieuclubs..verschrikkelijk zeg!!
Door Linda op
@Piet van Noort: wordt het geen tijd voor een bezoek aan een psychiater?
Door Piet van Noort (Kustcriticus ) op
Zoutwinning vraagt om nog meer zandsuppleties voor de kust van NL om bodemdaling te compenseren. Deze voedingsarme stroom heeft al voor vermindering van aantallen en biodiversiteit in de kustwateren en op het wad gezorgd. Daarbij wordt er met extra zandsuppleties steeds meer CO² het milieu ingespoten. CO² is de boosdoener bij de opwarming van de aarde. CO² reageert met zeewater en maakt dit zuurder zodat de productie van kalk, nodig voor de opbouw van nieuw leven, verminderd. Indirect zorgt zoutwinning dus voor vermindering van de voedselkringloop.
Door Boris op
Toch maar ff reageren op Doeterniettoe...Het doet er wel toe met wat voor argumenten je komt. Op de man spelen is geen argument. Kom maar op met de feiten dat ergens in de wet staat dat je niet tegen natuurclubs mag zijn (wat ik overigens niet ben), en dat het verboden is voorstander te zijn van zout- en gaswinning (beiden zijn nodig voor uw en mijn dagelijks gebruik).
Kijk eerst even naar Greenpeace. Die "natuurclub" gaat illegaal stenen storten in de Noordzee (sinds wanneer mag dat zonder vergunning?) en brengen daarmee vissers opzettelijk in gevaar. Er zijn criminelen die voor minder achter de tralies gaan.
Door P. Pluim op
Het is het zout in de pap niet waard! Die natuurclubs hebben altijd wat. Is dat geleuter van hen uit de jaren '70 nog niet verdwenen?
Door doeterniettoe (-) op
Wat onderstaande reageerders zeggen:
- ik mot natuurclubs niet, dus laat maar doorgaan
- ik wil zout/gas, dus laat maar doorgaan
Dat beiden tegen bestaande wetgeving is, ach, daar moeten ze niet zo moeilijk over doen. Triest.
Door Boris op
De Waddenzee is de plek om zout te winnen (gas ook). Risico's zijn beperkt en niemand heeft last van hinder. Eventuele bodemdaling (bij zoutwinning is daarvan itt tot bij gas niet/nauwelijks sprake aan het oppervlak) wordt dit door het natuurlijke proces van sedimentatie weer aangevuld. Ik ben erg nieuwsgierig naar de argumenten van de milieulobby om tegen te zijn en waar dan die betere plekken zijn om te winnen (behalve dan alleen voor de natuur, want er leven ook nog mensen op deze planeet...duh).
Door Marten (gemeenteambtenaar) op
Er moet niet alleen zout worden gewonnen maar, indien voldoende voorradig, ook naar gas worden geboord.
In de Waddenzee staan geen huizen en de kachel moet toch blijven roken.
Door de Goot op
Wat nou bodemdaling ? In het Waddengebied slibt hetgewoon weer aan.
Maar de natuurclubs moeten weer wat te zeiken hebben. Proberen voor de zoveelste keer een economische activiteit plat te leggen.
Onsympathieke lui zijn en blijven het.

Afbeelding