of 59232 LinkedIn

Museumdirecteur: Amsterdam is vies en vol

Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam heeft in een ingezonden brief aan het NRC de noodklok geluid over de staat van Amsterdam. Volgens hem is de hoofdstad vuil, vuig en vol en moet er een Deltaplan Toeristisch Amsterdam komen.
9 reacties

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum vindt Amsterdam ,,vies en te vol''. De hoofdstad kan de aanzwellende stroom bezoekers en toeristen amper meer aan, schrijft hij vrijdag in een brief in NRC Next. Op en rond het Museumplein komen inmiddels meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar.

 Deltaplan toerisme

,,Binnen afzienbare tijd worden de grenzen van deze groei bereikt'', stelt Pijbes. ,,Iedereen die dagelijks de stad bezoekt, ziet dat: het zwerfvuil, de irritaties, de rijen. Amsterdam wordt vies, vuig en te vol. Het is tijd voor een Deltaplan Toeristisch Amsterdam.''
 
Vuilniszakken

Pijbes komt zelf al met enkele suggesties voor zijn 'Deltaplan'. Hij wil dat de gemeente onder meer de ambulante straathandel, de coffeeshops, de wantoestanden in de prostitutie, de illegale verhuur van kamers aan toeristen, de taximarkt en de cruisevaart (''de meest vervuilende vorm van toerisme'') aanpakt. Ook wil hij een einde aan de ,,middeleeuwse manier van huisvuil aanbieden'' in de binnenstad. ,,In de rijkste wijken van het land scheuren wekelijks de vuilniszakken open, aangevreten door meeuwen, ratten en ander ongedierte.''
 
Charme is verbleekt 

De charme en het vrijgevochten karakter van Amsterdam ,,is allang verbleekt'', concludeert de directeur van het grootste en best bezochte museum van Nederland. ,,'I Amsterdam' is ontaard in 'eerst ik en dan de stad'.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rens Smid (Nadenker) op
Allereerst: Rein for president! Eindelijk een interlektueel aan het woord. En dan: Pijbes heeft gelijk.
Door Rein op
Verrukelijk! Weer zo'n staaltje 'grachtengordel-retoriek'.

Vervelend heh, dat naar 10 jaren renovatie van de A'damse musea, eindelijk weer eens de toeristenstroom naar de stad kan komen. [Wat een goede planning was dat! Alle grote musea dicht. Je kon als toerist op bezoek nergens naar toe! Een goede planning geachte heer Pijbes, is dus al een verbeterpunt!]

Een volgende vraag die men kan stellen is: Wat zijn de attracties van Amsterdam? Dat zijn de de straathandel, de coffeeshops, de prostitutie, de huur van kamers bij derden aan toeristen en de cruisevaart. En natuurlijk de culturele attracties. In vele landen heerst er nog een grotere hypocretie dan in Holland = Amsterdam. Zo is de straathandel, prostuties, illegale huur, etc. wel leuk of in ieder geval als een stukje cultuur wel een interessante trekpleister. Want maar een relatief klein % gaat daar naar toe. Het is toch mooi om van een land/volk wat culturele indrukken te krijgen?
Heer Pijbes, laat dat eens onderzoeken!

De taxibranche is te reguleren, net als de coffeeshops en prostitutie. Het zelfde geldt voor vuilnis [Tja, A'dam is al lang niet meer de rijkste 'wijk' van NL, al sinds het einde van de VOC niet meer.]
Geachte heer Pijbes, het zou me niet verbazen dat het dagelijkse gedrag van de A'dammer, méér vuilnis veroorzaakt dan de toerist. Graag onderzoek!

Cruisevaart is vervuilend [Denk dan eens aan fluisterboten]. Is cruisevaart vervuilender dan een bustocht door de stad, een luchttochtje of de mensenstromen bij een wandeling door de stad [incl. lekker consumeren!]

De heer Pijbes heeft 10 jaar tijd gehad om oplossingen te bedenken voor de grote rijen bij de attracties, al die mensen vervelend hoor, ze maken rommel en men verdient er ook al niet aan!

Heer Pijbes denk eens aan wat anders dan A'dam, Holland en Randstad. Aan u de kans om grootser te denken. Kom met een algemeen toeristisch plan voor NL [of zelfs de EU!], incl. attracties, logistiek van mensenstromen.

U ziet, geachte heer Pijbes, voordat u roept, doe dan eerst uw huiswerk. Dat draagt echt bij! Sterkte!
Door Peter Blok op
Eindelijk eens iemand die duidelijk stelt hoe de situatie in Amsterdam is en hoe onze hoofdstad verloedert.
Door n van der laan op
Hier geldt de regel:

Rendement per vierkante meter.
Ten koste van alles.
De Zegeningen van de Vrije Markt.

Wil de laatste het licht uit doen?
Door henk (beetje amsterdammer) op
De inmiddels alom gevierde museumdirecteur Pijbes heeft over veel maatschappelijke vraagstukken een intrigerende mening.
Maar de relatie tussen een volle, vuige, vuile stad en de taximarkt, illegale verhuur van kamers of wantoestanden in de prostitutie ontgaan mij.
Maar heeft het één echt zoveel effect op het ander?
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Amsterdam ooit parel aan het IJ
je bent de vieste stad voor mij
Daar zijn kindertjes van zes
nooit met hun hoofd meer bij de les
vergeten potlood pen en gum
beneveld door de opium.
ect.ect.
Lees het gedicht van Hans Dorresteijn
Door henk (beetje amsterdammer) op
De inmiddels alom gevierde museumdirecteur Pijbes heeft over veel maatschappelijke vraagstukken een intrigerende mening.
Maar de relatie tussen een volle, vuige, vuile stad en de taximarkt, illegale verhuur van kamers of wantoestanden in de prostitutie ontgaan mij.
Door Burger op
Schokkend dat in de rijkste wijken vuilniszakken openscheuren, lijkt me iets voor groenlinks om op te pakken.
Dit gaat zo niet langer.
Door Huib (amsterdammer) op
Wim Pijbes heeft groot gelijk,,,,in een paar jaar is de stad in een soort Disneyland veranderd....het is veel te vol (het schrikbeeld van een Venetië of een Praag komt nabij; prachtige steden waarvan sommige delen door de drukte continue onbegaanbaar zijn). En in delen van de horeca word je in het Engels aangesproken,,,,,, Ik mijd het centrum dan al enige tijd.

En dan heb ik het nog niet over de hordes fietsende toeristen, die de verkeersveiligheid niet vergroten, de rommel op straat, de eindeloze Engelse vrijgezellenfeesten die er weinig verheffend uitzien e.d.

En overal openen maar hotels. Niet alleen meer in de binnenstad, maar ook in de buitenwijken neemt het kameraanbod exponentieel toe.

Ik zou graag het nieuwe Rijks eens willen bezoeken, maar de extreem lange rijen schrikken me af.

Ik voel me inmiddels vreemde in eigen stad,

Afbeelding