of 59232 LinkedIn

Moeflons mogen worden bejaagd in Gelderland

Moeflons mogen alleen nog op de Hoge Veluwe, bij Deelen en op twee wildbanen op de Veluwe rondlopen. Om het aantal dieren in de hand te houden, mag er tussen 1 juli en 15 maart worden gejaagd.
4 reacties

Jagers mogen de komende 5 jaar in Gelderland op moeflons schieten. De provincie wil voorkomen dat deze diersoort zich verder verspreidt in natuurgebieden. Er mogen in 2019 niet meer dan 335 moeflons op en rond De Hoge Veluwe rondlopen.

Exoot
Moeflons zijn grote schapen met opvallende, gedraaide horens. Ze zijn in de jaren 20 van de vorige eeuw naar de Veluwe gehaald om de heide te begrazen. De diersoort hoort van oorsprong niet in Nederland thuis en geldt dus als een exoot. Exoten hebben geen beschermde status in de Flora- en faunawet. De faunabeheereenheid Gelderland, die voor de provinciale jacht zorgt, heeft vastgesteld dat het aantal moeflons zich snel uitbreidt. Daarom is toestemming voor bejagen gevraagd.

In de hand houden
Moeflons mogen alleen nog op de Hoge Veluwe, bij Deelen en op twee wildbanen op de Veluwe rondlopen. Om het aantal dieren in de hand te houden, mag er tussen 1 juli en 15 maart worden gejaagd. Moeflons die buiten de aangewezen gebieden opduiken, mogen altijd direct worden afgeschoten. De faunabeheereenheid moet in de gaten houden of iedereen zich aan de regels houdt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Liever deze vierpotige exoot wat meer ruimte geven (zijn nog bijzonder aardig om te zien ook) als al die andere tweebenige exoten binnenlaten terwijl we geen ruimte hebben!
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Schandalig! Ik ging al over mijn nek toen ik de beelden zag van het afschieten van die wilde zwijnen door zo'n zielloze man van een jager; VERBIJSTEREND! en dan dit ook nog. Nederland verwordt tot een asiel met een dramatisch hoog aantal exoten stammend van ver na de jaren 20 en wat wordt daar straks mee gedaan? Deze zouden terug moeten en in het land van herkomst opgevangen moeten worden. De oplossing is niet hier een verblijf verschaffen! Natuur moet nog verder wijken?!?!? In en in triest daar waar wij heengaan met Nederland!
Door grunefeld (projectleider) op
Kunnen we het overschot niet ergens naar toe verhuizen waar er ruimte is en waar er een beter asielbeleid is voor deze zoveelste generatie gastarbeiders. Bedreigen ze onze eigen flora en fauna?
Door F Blake (beheerder) op
Of iedereen zich aan de regels houd! ha ha ha kan je net denken natuurlijk niet. Bye bye Moeflons

Afbeelding