Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Minder gas uit Groninger bodem

De gaswinning in Groningen wordt opnieuw verminderd. De komende vijf jaar mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) per jaar hooguit 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem halen.

24 juni 2016

De gaswinning in Groningen wordt opnieuw verminderd. De komende vijf jaar mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) per jaar hooguit 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem halen.

360 miljoen
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Door het beperken van de gaswinning komt er in 2017 tussen de 345 en 360 miljoen euro minder in de staatskas, aldus de minister. Kamp volgt het advies van onder meer toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), die de grens voor de komende jaren bij 24 miljard kuub legt. Dat moet een gunstig effect hebben op het aantal aardbevingen door de winning. Na twee jaar wordt bekeken of er aanleiding is om het productieplafond aan te passen. Alleen in lange, koude winters die volgens Kamp eens in de vijftig jaar voorkomen, mag er extra gas worden opgepompt om huizen en bedrijven te verwarmen. De grens hiervoor ligt bij 6 miljard kuub.


Overwinning

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) noemt het omlaag bijstellen van de hoeveelheid gas die gewonnen wordt een 'overwinning voor de Groningers'. Wel had hij gehoopt op een beter toekomstperspectief. 'Met dit niveau van gaswinning blijft er risico op aardbevingen die zorgen voor schade. Dat leidt nog steeds tot veel onrust in de Groningse samenleving. Ik denk ook echt dat meer perspectief mogelijk was geweest als de minister z'n stinkende best had gedaan om te verduurzamen en in te zetten op het bewerken van buitenlands gas. Dan had de gaskraan volgend jaar weer verder dicht gekund en dat zijn de stappen die we moeten nemen. De enige zekerheid die we nu hebben is dat minder gaswinning zorgt voor minder bevingen.'


Opgelucht
Burgemeester Albert Rodenboog van 'aardbevinggemeente' Loppersum is opgelucht dat in zijn gemeente, waar nu niet meer gewonnen wordt, de kraan ook de komende jaren dicht blijft.: 'In Loppersum weten we als geen ander dat een verlaging werkt. In januari 2014 werd de gaswinning hier stilgelegd en sindsdien zijn er in onze gemeente geen zware bevingen meer geweest. Wij zijn als gemeente het bewijs dat verlaging werkt. Ik had wel verwacht dat Kamp de gasproductie nog verder zou verlagen dan die 24 miljard. Nee, ik wil niet zeggen op welke hoeveelheid ik had gehoopt.''

54 miljard kuub gas
Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig, want de gaswinning zorgt voor aardbevingen in het gebied waardoor huizen, scholen en andere gebouwen beschadigd raken. Vanwege de veiligheid van de Groningers verminderde Kamp de afgelopen jaren de gaswinning in Groningen. Tot oktober 2016 mag de NAM 27 miljard kuub gas uit de grond halen, een jaar eerder was 30 miljard kuub nog het maximum terwijl in 2013 nog bijna 54 miljard kuub gas werd gewonnen.

'Het vaststellen van dit nieuwe, lagere productieniveau sluit aan bij de aanpak van de afgelopen jaren om de veiligheidsrisico’s en de schade voor de Groningers zoveel mogelijk te beperken’, aldus Kamp. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel
Gas uit Rusland is me net zo lief.
t. faber / gepensioneerd
Het leegroven van een landsdeel gaat nagenoeg onverminderd door en de bewoners van het betreffende gebied, NEDERLANDSE ingezetenen, krijgen nog steeds niet waar ze recht op hebben: SCHADELOOSSTELLING! Kortom, de houding van de hiervoor verantwoordelijken in deze is te vergelijken met de houding van een veroveraar tegenover een overwonnen volk. Terugkijkend naar de rampzalige jaren veertig van de vorige eeuw zou ik haast denken, dat er eigenlijk niet veel is veranderd.
Advertentie