Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Maasdriel wil schadevergoeding voor waterbeheer

De Gelderse gemeente Maasdriel is niet van plan om rekening te houden met eventuele wensen van het Rijk voor waterberging, zolang het vergoeden van schade niet is geregeld.

02 juni 2014

Het Rijk moet burgers die te maken krijgen met nieuwe maatregelen voor het voorkomen van overstromingen, een royale schadevergoeding geven. Ook voor gebieden die misschien voor waterberging gebruikt gaan worden, moet een schaderegeling komen.

Schadevergoeding
De Gelderse gemeente Maasdriel is niet van plan om rekening te houden met eventuele wensen van het Rijk voor waterberging, zolang het vergoeden van schade niet is geregeld. Dat liet het gemeentebestuur maandag weten aan Deltacommissaris Wim Kuijken.

Nieuwe hoogwatermaatregelen
Maasdriel, gelegen tussen Waal en Maas, vindt dat het Rijk te ver voor de troepen uit loopt met voorgestelde beslissingen over nieuwe hoogwatermaatregelen langs de grote rivieren. ,,We hebben niet eens de tijd gehad om de raad of burgers naar hun mening te vragen'', aldus het Maasdrielse college. Het gemeentebestuur wijst er in de brief op dat de voorgestelde beslissingen ,,grote hiaten en lacunes qua kennis'' bevatten, nog afgezien van ,,overduidelijke onzorgvuldigheden''. ,,We zien de voorkeursstrategie dan ook slechts als een eerste aanzet.''

Gelderse rol
Maasdriel ligt op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. De gemeente voelt er echter niks voor dat Noord-Brabant projectleider wordt van de maatregelen langs de Maas. ,,Wij eisen een Gelderse provinciale rol'', aldus burgemeester en wethouders, die denken aan de vele problemen in het verleden bij de eerste ronde dijkverbetering na 1995.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Het pijnpunt van Maasdriel zit hem in het feit dat ze een flink aantal woningen illegaal in de Maasdijk hebben gebouwd. Zelf politici wonen in/op de dijk, hoewel de lokale burger bar weinig voor mekaar krijgt in Maasdriel.
Advertentie