of 59232 LinkedIn

Leegloop platteland ligt genuanceerd

Zo zijn de voorzieningen vergelijkbaar met de rest van Nederland en is de werkgelegenheid zelfs beter.

De tegenstelling tussen de stad (groei) en platteland (leegloop) is minder scherp dan vaak wordt gedacht. De economische vitaliteit van kleine kernen in Nederland ligt genuanceerd. Zo zijn de voorzieningen vergelijkbaar met de rest van Nederland en is de werkgelegenheid zelfs beter.

Relevant voor beleidsmakers

Dat stellen drie onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving en de Vrije Universiteit in een artikel in het economisch vakblad ESB. De onderzoekers analyseerden hoe bevolking, werkgelegenheid en voorzieningen in kleine kernen zich ontwikkelden tussen de jaren 2000 en 2010. Hun onderzoek is relevant voor beleidsmakers die zich buigen over de toekomst van plattelandsgebieden, stellen de auteurs.

 

Verschillen tussen gebieden

Hoewel ook in Nederland een duidelijke trek naar de stad is waar te nemen, is daaruit niet de eenduidige conclusie te trekken dat het buitengebied leegloopt. Ook op het platteland groeide in de onderzochte periode bijvoorbeeld het aantal woningen. Er zijn wel duidelijke verschillen tussen kleine kernen in de omgeving van de Randstad, de dorpen in de zogenoemde “perifere zone”, en de kernen in het gebied tussen de periferie en de Randstad in. De groei van het aantal woningen was in de periferie zeer beperkt.

 

Meer banengroei in periferie 

Opvallend genoeg groeide het aantal banen juist daar het hardst. Volgens de onderzoekers heeft die groei mogelijk een relatie met de populariteit van cottage industries: Kleinschalige – vaak creatieve – bedrijven aan huis met een bovenlokaal werkgebied.

 

Lees hier het artikel in ESB.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door JaapvV (adviseur o.a. openbare ruimte) op
Wat een flutconclusies. Een beetje nadenken en rondlezen had deze drie onderzoekers een hoop tijd kunnen besparen. Want dan waren ze hun bevindingen al veel eerder in veelvoud tegen gekomen.En waar halen ze die leegloop vandaan? Laten ze nu maar lekker doorgaan met krimponderzoek, Ook zo'n hype die in wezen vooral aangeeft dat er kansen liggen door meer ruimte.
Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
Wie de moeite neemt om te studeren en ontwikkelingen te volgen - en niet achter die computer te blijven zitten - die weet dat innovatieve ondernemers juist kiezen om een kleinschalig bedrijf te starten in een rustige, natuurlijke omgeving. Daarom wordt het hele probleem grotendeels aangepraat door een stel wereldvreemde bureaucraten in ministeries en door dito politici. Een creatieve politicus in de regio ziet geen probleem in de leegstand, maar die ziet uitdagingen. Als er niet zo hersenloos en megalomaan was gebouwd, zou het enorm meevallen met alle leegstand. Natuurlijk zijn sommige woningen verouderd, maar voor een goede architect is dat een prachtige uitdaging om er iets moois van te maken ! Als 60 jarige ga ik steeds meer uitdagingen zien, waar jongeren steeds meer verslaafd raken aan smartphone en tablet in plaats echt te durven leven. Een probleem als uitdaging zien geeft bovendien energie !

Afbeelding