Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Langsdammen' primeur voor Nederland

Rijkswaterstaat wil in twee bochten van de Waal zogenoemde langsdammen plaatsen om het waterpeil beter te kunnen regelen.

03 januari 2012

Twee binnenbochten van de Waal tussen Wamel en Ophemert in Gelderland krijgen zogenoemde langsdammen. Deze dammen, die horizontaal in de rivier liggen en de vaargeul markeren, zijn nieuw voor Nederland. Staatssecretaris Joop Atsma van Waterstaat heeft toestemming gegeven voor het experiment, aldus Rijkswaterstaat dinsdag.

Effectiever

De dienst verwacht dat grote langsdammen effectiever zijn bij hoogwater dan de tot nu toe gebruikelijke kribben, die verticaal in de rivier steken. Langs de dammen kan de rivier meer water afvoeren, wat een verlaging van de stand van 6 tot 12 centimeter moet opleveren. Achter de langsdammen verdwijnen de kribben, waardoor het water aan weerszijden van de dam meer ruimte heeft. De oevergeul die tussen de walkant en de langsdam ontstaat, is geschikt voor recreatie, sport en natuurontwikkeling, denkt Rijkswaterstaat.

Aanbesteding

De dienst wil dit voorjaar de aanbesteding beginnen. Voor het ontwerpen van de twee enorme dammen zijn onder meer een cultuurhistoricus en een landschapsarchitect in de arm genomen. De bouwwerken moeten zowel vanaf de rivier als vanuit de uiterwaarden en vanaf de dijk goed in het landschap passen.

Bodemdaling

Door bodemdaling steken de aloude kribben in de rivier steeds hoger boven het water uit. Rijkswaterstaat verlaagt daarom ook 120 kribben langs de Waal tussen Tiel en Gorinchem om de rivier meer ruimte te geven. Basaltblokken die vrijkomen door het afbreken of verlagen van kribben, worden gebruikt om de langsdammen te bouwen. Waterwetenschappers gaan samen met de binnenvaart onderzoeken of de langsdammen en de maatregelen voor de kribben goed werken voor de scheepvaart en de waterstanden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie