Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Lagere straf Chemie-Pack door falen toezicht

Moerdijk kondigde controles aan en kon daardoor geen overtredingen constateren, aldus de rechtbank in het vonnis tegen directie Chemie-Pack.

21 december 2012

De lage straffen tegen de directie van Chemie-Pack zijn deels te wijten aan falend toezicht door de gemeente Moerdijk. De rechtbank in Breda constateerde vrijdag in haar vonnis dat de overvloedige en verboden opslag van gevaarlijke stoffen op het middenterrein van Chemie-Pack nauwelijks is opgemerkt door controlerende instanties. 

Controles werden aangekondigd Bovendien merkte de rechter op dat de overheden zelf in de hand hebben gewerkt dat er geen overtredingen konden worden geconstateerd, omdat controles vooraf werden aangekondigd. ,,Het ontbreken dan wel het onvoldoende uitoefenen van toezicht zal de rechtbank ten voordele van de verdachten laten meewegen bij het bepalen van de strafmaat'', aldus de uitspraak.
Lagere straffen

Drie leidinggevenden van Chemie-Pack in Moerdijk krijgen taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen voor brand door schuld en overtreding van de vergunningvoorschriften, voor de grote brand bij het bedrijf begin vorig jaar. De rechtbank in Breda legde vrijdag bovendien een beroepsverbod van 2 jaar op aan het drietal. Tegen de directeur, veiligheidscoördinator en productieleider waren respectievelijk celstraffen van 4, 3 en 2 jaar geëist. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep.

Geen maatregelen genomen

De rechtbank gaat ervan uit dat de brand is ontstaan toen productiemedewerker Mohammed een bevroren membraampomp met een gasbrander probeerde te ontdooien. De combinatie van overtredingen zoals de opslag en productie met gevaarlijke stoffen op het buitenterrein was permanent zichtbaar en was bepalend voor de uiteindelijke omvang van de brand, aldus de rechter. De leiding heeft geen maatregelen genomen tegen de gevaren.

Gemeente: Chemie-Pack als eerste verantwoordelijk

De gemeente Moerdijk herhaalt oude standpunten in reactie op de lagere straf voor de verdachte leidinggevenden van Chemie-Pack, omdat er onvoldoende toezicht bij het bedrijf was. ,,De gemeente onderkent het belang van alerte handhaving, maar stelt dat bedrijven die willens en wetens een loopje nemen met de regels als eerste verantwoordelijk zijn voor de gevolgen'', wees de gemeente vrijdag desgevraagd op een eerdere reactie.

Landelijke methode

Moerdijk wijst er nog wel op dat controles volgens landelijke methode in het grootste deel van Nederland worden aangekondigd. De gemeente wil verder niet reageren omdat er hoger beroep is ingesteld en het vonnis nog niet definitief is.

Overheden willen schade verhalen

Samen met de overige overheden die kosten hebben gemaakt door de brand, werd wel direct een persbericht verspreid om te melden dat er een nieuw hoofdstuk aanbreekt om de schade bij de schuldigen terug te halen. De totale schade van de brand is geschat op 70 miljoen euro.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruud
Justitieele dwalingen
Ruud
"Lagere straffen zijn deels te wijten aan falend toezicht door de gemeente". Dat houdt toch in dat toezicht deels verantwoordelijk/aansprakelijk is voor de veiligheid van de organisatie?.



Maar los van die discussie: Wat ik me nu afvraag - waardoor was er sprake van falend toezicht? onvoldoende besef bij de gemeente, of vanwege bezuinigingen geen menskracht?
Koos Meijer / Schrijver De Laatste Schakel
Gevaarlijke redenatie van de strafrecht
Koos Meijer / Schrijver De Laatste Schakel
Gevaarlijke redenatie van de strafrechter, die het ook niet zo bedoelt. De enige verantwoordelijke is hier de ondernemer. "De overheid had beter op mij moeten letten dan was ik niet in de fout gegaan". Dat is een totaal foute redenering. Daar is het toezicht niet voor bedoelt. Toezicht is een steekproef. Je probeert met beperkte middelen de ondernemer bij de les te houden. Dat kan met de bescheiden middelen nooit voor 100%. Dat moeten we ook niet willen. Een ondernemer moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en de meesten willen dat ook best. Maar soms gaat het mis. Deze mensen hebben hun eigen bedrijf als het ware in de fik gezet. Dat is hun grootste straf. Dommigheid. Ook daarom is de rechter terughoudend met straffen. Straffen heeft sowieso niet zoveel zin. Ondernemers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. En zorgen dat ze de regels kennen en die naleven. Dat is de kern. Dan is het gevaarlijk om hen een excuus te geven van een overheid die niet goed controleerde. Daar moeten we mee oppassen.
Jan / burger
http://www.brabant.nl/actueel/nieuws/2012/juni/d …



Dit rapport geeft inzicht in de achtergronden van het falende toezicht in brabant, als het zo evident fout gaat dan mag daar de rechter rekening mee houden.

Piet / directeur
FANTASTISCHE RECHTSPRAAK. De heilige Overheid die mede schuldig is. Idem met de Vuurwerkramp waar de Overheid vergunningen afgaf in een woonwijk. Vervolgens alle schuld bij het bedrijf lag. Ook hier trachte de Overheid haar baantje schoon te preten en buitenschot te blijven en "barbertje moest hangen".



Als ik mijn deur nooit op slot doe of hem open zet moet ik daarna niet gaan jammeren als er bij mij wordt ingebroken.



Kortom de Overheid maakt regels maar handhaven , "ho maar". Als zij zelf de hand ligt komt het spreekwoord om de hoek "de gelegenheid maakt de dief".
Advertentie