Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Laatste zwakke schakel kust bijna dicht

De Nederlandse kust kent eind van het jaar geen zwakke plekken meer.

06 juli 2015

De Nederlandse kust kent eind van het jaar geen zwakke plekken meer. Langs de kust van West-Zeeuws-Vlaanderen werkt waterschap Scheldestromen aan dijkversterking en de aanleg van een natuurgebied. Met het verdwijnen van deze zwakke schakels is Nederland weer goed beschermd tegen zware stormen

3 miljard voor veilige kust

De dijkversterking in Zeeuws-Vlaanderen kostte 140 miljoen euro en is uitgevoerd in combinatie met de aanleg van een jachthaven en recreatie- en natuurgebied. Het project is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma 2. Dat houdt onder meer in dat de kust voor ten minste vijftig jaar is beschermd tegen de 'superstorm' die eens per 4000 jaar kan voorkomen. De dijkversterking langs de Nederlandse kust, inclusief het dichten van de zwakke plekken, kostte ruim 3 miljard euro.


Parkeergarage in de duinen

Tijdens een onderzoek in 2005 bleek dat Nederland twaalf zwakke schakels in de kust had zitten. Die werden behalve in Zeeuws-Vlaanderen onder meer gelokaliseerd bij Scheveningen, Katwijk aan Zee en de Hondsbossche Zeewering. Ook hier ging de dijkversterking gepaard met verfraaiing en verbetering van het kustgedeelte. In Scheveningen werd direct de boulevard opgeknapt en in Katwijk aan Zee kwam een parkeergarage in de voorste duinenrij, waardoor nu veel minder auto's op straat staan.

Natuur achter de zeedijk

'In Zeeuws-Vlaanderen is het toerisme van levensbelang', licht Alex de Smet van het Waterschap Scheldestromen toe. 'Daarom zijn verschillende andere partijen aangehaakt om zo ook het gebied economisch te versterken. Uit België wilde een ondernemer in Cadzand-Bad een jachthaven aanleggen. Die is ingepast in de aanleg van twee strekdammen.' Bij Groede wordt nog hard gewerkt aan de aanleg van een forse dijkversterking en -verhoging. Tegelijkertijd wordt daar een natuurgebied van 250 hectare ingericht, met zeewater achter de dijk. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Zo. Mooi, Da's ook het Waterschap. Nu het Kabinet nog..waar ligt dat?
Piet van Noort / Bestuurder DCCM
Nu ook de laatste zwakke schakel afgerond wordt is het weer tijd om vooruit te denken. Onze kust verdedigen maar dan wel met minder CO² uitstoot! Natuurlijk is dat mogelijk, zand vast houden is beter dan zand suppleren. Zand invangen of met de stroming naar de kust sturen zonder uitstoot van CO² is nog veel beter. " Werken met de natuur " hoeft niet altijd via bemiddeling van Rijkswaterstaat naar van Oord & Boskalis te gaan. Sturen van stroming kan door sturingselementen, een gestuurde kustverdediging. De Eijerlandsedam op Texel en het Kennemerstrand, in de oksel van de zuidpier van IJmuiden, zijn daar leerzame voorbeelden van. Kustverdediging is mogelijk met minder CO² uitstoot.
Advertentie