Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Konijnen op begraafplaats vogelvrij verklaard

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) wil dat er een duidelijk beleid komt voor het aanpakken van de konijnenoverlast op begraafplaatsen. Het beste zou zijn om ze af te schieten, maar dat is moeilijk te realiseren door het trage proces bij de aanvraag van een vergunning.

03 augustus 2011
Er moet een uniforme, landelijke aanpak komen voor bestrijding van overlast door konijnen op begraafplaatsen. Dat stelt de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) woensdag in reactie op het afschieten van konijnen op de Arnhemse begraafplaats Moscowa.
Knaagwerk
Volgens de organisatie is afschieten de effectiefste methode, maar kost het beheerders van begraafplaatsen nu nog veel tijd en moeite om een vergunning te krijgen. Konijnen zorgen geregeld voor verzakkende grafzerken en doen zich te goed aan bloemen op graven. Het knaagwerk van de dieren leidt tot emotionele reacties bij nabestaanden, stelt LOB-woordwoerder Jo Beltman.

Afschieten
De Arnhemse begraafplaats Moscowa kreeg onlangs een vergunning van de provincie Gelderland om konijnen te schieten. De Amsterdamse begraafplaats De Nieuwe Ooster ging eerder dit jaar ook al over tot afschieten.

Roofvogels
In beide gevallen trok de Partij voor de Dieren aan de bel. De partij ziet meer heil in het weren van konijnen met rasters. Volgens Beltman is bestrijding ook mogelijk met roofvogels en het simpelweg vangen van de konijnen, maar zijn die methodes minder effectief.

Kraaien
Ook kraaien zorgen soms voor overlast op begraafplaatsen, aldus de LOB. De organisatie vertegenwoordigt meer dan driekwart van de Nederlandse begraafplaatsen.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Verbeek
Hebben de levenden geen last van dieren, dan wel weer de doden...
De aarde is alleen voor mensen, ook al liggen ze onder de zoden...
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Dit is nou eens, wie een gat graaft voor zichzelf, wordt er door een ander ingestopt.

Ook van humor getuigt:"Ook kraaien zorgen soms voor overlast op begraafplaatsen". Tijd voor koffie met cake.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Wiet ten Doesschate slaat kwink. Ik kom niet meer bij.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Ik word een beetje moe van de luxe-problematiek van de partij voor de dieren
Monique / juridisch medewerker
Een begraafplaats zal inderdaad een wahalla zijn voor konijnen, maar waarom niet gewoon rasterhekwerk rond de begraafplaats zetten??
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Kunnen de konijnen niet afgericht worden zodat ze netjes rechthoekige graven graven.
In deze crisistijd een win-win situatie.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Win-win situaties? Gezien de andere hobby van konijnen: koffie met cake na afloop vervangen door het bekende Limburgse 'knien in 't zoer. Onbeperkte aanvoer gegarandeerd.
@broadcaster: ten Doeschate met één S, die met twee slaan minder kwink.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
@ Wiet ten Doeschate (met één s): Met zo'n gevoel voor humor zul je vast veel opdrachten binnenhalen. Bassie en Adriaan zijn er leuk bij.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
@broadcaster Meestal zijn we serieus en humor heeft een zender én ontvanger nodig.
Elly Mabelis / dochter van Mevr. Slingerland van Leijden.
Mijn moeder is in 1999 gecremeerd ik heb daarna haar urn bij ons in H.I.Ambacht laten begraven voor 1377 gulden.
Er waren zoveel konijnen bij ons dat er hele grafkransen op het schelpenpad lagen na veel geklaag mochten de konijnen afgeschoten worden (gebeurt ook) alleen de hazen niet die zijn beschermd (die hebben geen honger!!) inmiddels werd zo alles opgevreten dat we hebben besloten om een aantal maanden geleden mijn moeders urn op te laten graven en haar uit te strooien bij ons in de tuin ik moest daar weer ongeveer 250 euro voor betalen zo oneerlijk het was nog geen half uur werk haar urn stond 80cm diep en er stond geen steen op. De gemeente heeft dus eerst verdiend aan het begraven daarna aan het opgraven en ze kunnen opnieuw een graf uitgeven na veel geklets en brievenschrijverij trek je bij de gemeente altijd aan het kortste eind ik ben blij dat al mijn bloemen en plantjes bollen en bessenplantjes niet meer opgegeten worden die kan ik nu rustig bij haar neer zetten. Schandalig hoe een gemeente zo aan je kan verdienen voor zo'verdrietige zaaak.
Elly Mabelis Slingerland.
Advertentie