Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Klachten over ‘Somalische overlast’

Buurtbewoners in het Brabantse Heeze willen dat de gemeente een einde maakt aan vermeende overlast van een Somalisch asielzoekersgezin.

13 juli 2011
Bouwverordening
Volgens de bewoners wonen er te veel mensen in een te kleine woning, met geluidsoverlast en hinder als gevolg. De situatie is in strijd met de gemeentelijke bouwverordening, die bepaalt dat er per huisgenoot minimaal twaalf vierkante meter woonruimte moet zijn, stelt buurtbewoner A. Hoekstra.

Kippenhok
‘In dat huis van zo’n 75 vierkante meter wonen acht mensen permanent, er zijn er twee doorlopend op bezoek, en met grote regelmaat zijn er nog eens een stuk of tien gasten. Te veel mensen in een te kleine ruimte, dat wordt een kippenhok, met voortdurend onderling geruzie en gekakel’, zo omschrijft Hoekstra de situatie.

Clanvorming
‘Het is een gevolg van de neiging tot clanvorming van Somaliërs. Er moet een groter huis komen, of er moeten een paar mensen uit’, vat Hoekstra de wensen samen. ‘Of geef anders de omwonenden maar een zak geld zodat ze niet langer klagen’.

Politie
Hoekstra zelf woont tegenover het betreffende pand aan de Bisschop Arnoutlaan maar zegt ook te spreken namens buren naast het Somalische gezin. Hoekstra, die inmiddels ook naar de Nationale Ombudsman is gestapt, heeft zich al ‘diverse malen’ tot de politie gewend vanwege de door hem ervaren overlast. ‘Als er bijvoorbeeld weer eens vijftien kinderen op dat adres blijven slapen’. De politie Brabant Zuid-Oost bevestigt dat er de afgelopen 2,5 jaar ‘tien à vijftien meldingen’ over deze kwestie zijn binnengekomen.

Gemeente
Volgens de gemeente Heeze-Leende beslaat de woning van de Somaliërs zo’n negentig vierkante meter en wonen er maar zes mensen: de ouders en vier kinderen. Het beroep op de bouwverordening is in eerste aanleg dan ook afgewezen, legt coördinator handhaving Marjan van der Ende uit, omdat er voldoende aantal meters per bewoner zijn. ‘Bovendien geldt die bouwverordening alleen voor nieuwbouw en verbouw, niet voor bestaande woningen’. Volgens haar klaagt Hoekstra ‘puur omdat het om Somalische mensen gaat’ en is ‘nooit bewezen dat hij namens de buurt spreekt’.

Woningcorporatie
Kees Strik, directeur van woningcorporatie Wocom die de woning verhuurt: ‘Eigenlijk is er geen rol voor ons in deze zaak. Wij weten alleen hoeveel mensen een woning betrekken bij aanvang van de huur, maar we hebben geen inzicht in de mutaties daarna. En we kunnen een woning ook niet zomaar op elk moment betreden om even te kijken’. Strik zegt niet te weten of er regels gelden ten aanzien van het maximaal aantal bewoners van een pand. ‘Dat zal per gemeente anders geregeld zijn in de huisvestingsverordening’. De zaak in Heeze betitelt hij als een ‘redelijk uit de hand gelopen burenruzie waar anderen zich dan weer mee bemoeien. Ons standpunt is dat de huidige bewoners daar prima kunnen blijven wonen’.


Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Voor iedereen, autochtoon of allochtoon geldt: gedraag je, geen overlast, aanpassen.
Zo niet, ophoepelen !
Mee eens Thomas ?
Thomas
In Nederland media presenteert vaak minderheden als probleemgroep. In nederland media stigmatiseert immigranten. Media in nederland kritiekloos en gretig gebruik van uitlantingen van politici die allochtonen stigmatiseren en hen afzetten tegen nederlandse samenleving.
Herman
Afgezaagd deuntje Thomas......... pffffffffffffff..........
nan / kritische burger
Mr van beek, uw gegeven ziin niet correct, volgens de gemeente registratie wonen er 8 personen in betreffende woning.i.p.v 6 bewoners.
Advertentie