Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kinderen in De Bilt met de 'loopbus' naar school

Gemeente laat kinderen langs een vastgestelde route naar school wandelen, onder begeleiding van enkele ouders.

03 mei 2012

In diverse landen is de ‘loopbus’ al een groot succes. Gemeente De Bilt gaat het nu ook proberen: Kinderen langs een vastgestelde route naar school laten wandelen, onder begeleiding van enkele ouders. Op die manier hoopt de gemeente tegen te gaan dat ouders kun kind met de auto brengen.

Succesvol in Europa

Het idee van de walking bus schijnt uit Engeland te komen, maar duikt inmiddels in diverse Europese landen op. Langs een vastgestelde route worden schoolgaande kinderen bij zogenaamde bushaltes op een vast tijdstip opgepikt door ouders. In een lange sliert gaat de ‘bus’, waarbij zich steeds meer kinderen aansluiten, naar school.

Loopbus in GVVP

De Bilt heeft de loopbus onlangs opgenomen in het gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP). Het is een experiment om inwoners uit te nodigen zich op een andere manier te verplaatsen binnen de gemeente, licht woordvoerster Donate Schuil toe. Met twee effecten: Het autoverkeer rond de school neemt af, de lichaamsbeweging door kinderen neemt toe.

Tot 25 kinderen

De Julianaschool in Bilthoven is de eerste basisschool in de gemeente die het experiment heeft omarmd, zegt Schuil, en is er vorige maand mee van start gegaan. ‘De loopbus begon steeds met ongeveer 5 kinderen bij de eerste halte, tot tussen de 20 en 25 kinderen vanaf de laatste halte naar school. De school heeft inmiddels aangegeven dat zij de loopbus na de meivakantie op de woensdagen gaat voortzetten.’

Wie is verantwoordelijk?

De kinderen mogen veiligheidshesjes dragen, maar zijn daartoe niet verplicht, meldt Schuil. En wat als er een kind onder een auto loopt, is de gemeente, de school of de meelopende ouder dan verantwoordelijk? Schuil denkt dat de loopbus relatief veilig is, omdat weggebruikers hun gedrag eerder zullen aanpassen voor een groep dan een individueel kind.

Aanvullende maatregelen

‘Als zich onverhoopt toch een ongeval voordoet, moet gekeken worden wat de oorzaak is en zal samen met de school worden bezien of er aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de loopbus op een veilige manier in te zetten.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

a.onderwater / opzichter
mooi iniatief
S. de Boer / Manager
34 jaar geleden gebeurde dit al in Leeuwarden. Wij liepen in het zogenaamde 'rijtje' naar de kleuterschool. Een ouder liep een vaste route en nam meerdere kinderen mee.
piet / ambtenaar
de kans is vrij groot dat bij een eventueel ongeval een ouder is betrokken die zijn/haar kind naar school brengt met de auto....
Advertentie