Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Keuze tussen sociale of middeldure huur aan gemeenten'

Alleen inzetten op nieuwbouw is in elk geval geen afdoende oplossing voor de grote vraag naar middeldure huurwoningen, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

23 januari 2017

De Woningwet biedt de mogelijkheid om sociale huurwoningen te verhuren aan middeninkomens. Het is aan gemeenten om een keuze te maken tussen meer verhuurbare woonruimte voor lage- of middeninkomens. Alleen inzetten op nieuwbouw is in elk geval geen afdoende oplossing voor de grote vraag naar middeldure huurwoningen, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Nieuwbouw niet genoeg

Vandaag presenteerde het PBL de verkenning Perspectieven voor het middensegment van de woningmarkt. Het nijpende tekort aan huurwoningen in de vrije sector kan niet worden opgelost met nieuwbouw alleen, stelt het PBL daarin vast. Woningcorporaties zouden hun sociale huurwoningen bijvoorbeeld ook best tijdelijk zonder inkomensgrens kunnen verhuren aan een woningzoekende met een hoger inkomen, is een van de suggesties.

Niet veroorloven

Nu is het in sommige regio's voor mensen met een middeninkomen vrijwel onmogelijk om een geschikte huurwoning te vinden. Voor sociale huur komen zij niet aanmerking omdat ze daarvoor te veel verdienen, terwijl de huren in de vrije sector weer zodanig hoog zijn dat ze dit vaak niet kunnen veroorloven.

Vrij verhuren

Sociale huurwoningen 'vrij' verhuren is wettelijk gezien mogelijk, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. De beschikbaarheid van sociale huurwoningen neemt hierdoor juist af. 'Het is een afweging die gemeenten afzonderlijk zullen moeten maken', verklaart PBL-onderzoeker Martijn Eskinasi. 'Kiezen ze ervoor om te focussen op het terugbrengen van de wachtlijsten in de sociale huur, of willen ze hun stad toegankelijk houden voor de middeninkomens.'

Prijskaartje

Er zit ook een prijskaartje aan de suggestie. Woningcorporaties ontvangen staatssteun voor het aanbieden van woningen in de sociale sector. Als ze die huizen en appartementen straks voor bijvoorbeeld 500 euro aan iemand verhuren die geen recht heeft op sociale huur, lopen ze die financiële bijdrage mis.

Alleen maar nieuwbouw

Het PBL benadrukt geen kant-en-klare-oplossing aan te dragen. Het gaat de overheidsdenktank er vooral om dat er nieuwe ideeën worden ontwikkeld. Nu hebben beleidsmakers het vrijwel alleen maar over nieuwbouw en overdracht van sociale huurwoningen aan beleggers, als manieren om het tekort in de vrije sector aan te pakken.

Extra kapitaal via beleggers

Dat is niet genoeg, is de overtuiging van het PBL. Nieuwbouw is uiteindelijk natuurlijk wel dé oplossing, maar dit komt in sommige regio's maar moeilijk van de grond. Het PBL stelt ook voor constructies te overwegen waarin beleggers een aandeel krijgen in een dochteronderneming van corporaties. Dat kan corporaties aan extra kapitaal helpen om te investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw en verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Helaas is de crisis op de woningmarkt het gevolg van de zo door d'66 gewenste en door GroenLinks omarmde liberalisering gevoegd bij de dwaze richtlijnen vanuit Brussel die aantonen dat men daar niets van de Nederlandse situatie snapte. Daarnaast voerde de vvd, natuurlijk de vvd, de verhuurdersbelasting in dat uiteraard werd afgewenteld op de huurder die steeds meer ging betalen. Daarnaast werd voor de lagere inkomens de huurverhogingen toch wel gecompenseerd door de huursubsidie wat weer leidde tot 'passend wonen' waardoor goede nieuwbouwwoningen die zonder uitzondering boven de 586 euro worden verhuurd buiten bereik komt te liggen.



Kortom, met dank aan de partij van Pechtold en van het jongetje Klaver dat zo wordt opgehemeld maar die potdorie als kamerlid wel stemde voor de afbraak van alles waar links voor staat (wie redt ons van Klaver), Blok en Europa is het Nederlandse woningbeleid kapotgemaakt.
Fred Fens / Geen
Welke staatssteun ontvangen de corporaties voor het aanbieden van huizen in de sociale sector, naast de negatieve subsidie van de verhuurderheffing
adriana
Leuke suggestie van pbl. De corporaties moeten de problematiek op lossen voor hun eigen rekening.

Woonlasten zijn erg hoog geworden voor minima en modaal. Dat geeft veel sociale problemen.

Misschien wordt het tijd te analyseren waarom de bouwkosten voor sociale huur zo torenhoog geworden zijn. Huursubsidies lossen dat niet op maar ondervangen dat probleem maar gedeeltelijk. Straks krijgen we amerikaanse toestanden met mensen die in caravans moeten wonen op campings. GREAT.
Advertentie