Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kennis over krimp blijft onbenut

De bewustwording over krimp is enorm toegenomen, maar beleid is maar mondjesmaat bijgesteld. Dat stelt bestuurskundige Peter Hovens in het e-book Krimpdenken gegroeid, Groeidenken niet gekrompen. “Zelfs na tien jaar aandacht voor dit fenomeen is het woordje ‘krimp’ op sommige plekken nog taboe.” Hovens, die lang werkte als ambtenaar in Maastricht, richtte samen met Wim Derks in 2006 het Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid op.

22 juli 2016

Met de publicatie Structurele Bevolkingsdaling zetten zij de krimpproblematiek op de kaart. In de nieuwe uitgave onderzoekt Hovens wat bestuurders sindsdien hebben gedaan. Er is veel goed gegaan, onder meer door burgerinitiatieven en teruggeschroefde ambities in krimpgebieden. Maar er zijn ook zorgen. De aandacht voor bevolkingsdaling verslapt en gemeenten hebben “volstrekt onvoldoende bestuurlijk slagkracht om de maatschappelijke opgaven van stevige en duurzame antwoorden te voorzien”, concludeert Hovens.

En dan zijn er nog regio’s “waar de krimp onvermijdelijk gaat toeslaan, maar men gewoon de andere kant op kijkt alsof er niks aan de hand is, in de hoop dat het wel een keer overwaait.” Die houding is fnuikend, stelt Hovens, omdat tijdig anticiperen een veel problemen kan voorkomen. Veel gevolgen van krimp ontstijgen de schaal van de gemeente, zoals woningbouw, retail, arbeidsmarkt en infrastructuur. Volgens Hovens is regionale samenwerking essentieel, maar die komt vaak onvoldoende van de grond komt, “omdat – als het spannend wordt – het lokale belang prevaleert.”

De publicatie is als e-book gratis te downloaden op http://sterkleren.academy/

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie