of 59232 LinkedIn

Kamp: Geen uitstel meer voor besluit Friese windmolens

Friesland hoeft bij minister Henk Kamp (Economische Zaken) niet aan te komen met nieuwe onderzoeken naar windmolens op de Afsluitdijk. De minister houdt vast aan de aanleg van een groot windmolenpark in het IJsselmeer.
4 reacties

Friesland hoeft bij minister Henk Kamp (Economische Zaken) niet aan te komen met nieuwe onderzoeken naar windmolens op de Afsluitdijk. De minister houdt vast aan de aanleg van een groot windmolenpark in het IJsselmeer.

Andere plek
Een nieuw plan zou een vertraging van twee jaar opleveren, zei Kamp donderdag in de Tweede Kamer. 
Eind vorig jaar keerden Provinciale Staten van Friesland zich tegen windmolens in het IJsselmeer. CDA, SP en ook regeringspartij PvdA vroegen Kamp donderdag om te wachten op een onderzoek dat de gemeente Súdwest-Fryslân heeft laten doen naar windturbines op een andere plek, langs de Afsluitdijk.

Incasseringsvermogen
Maar Kamp wees erop dat Friesland al twee keer uitstel had gekregen voor een besluit over de plaats van windmolens 'Verder uitstel gaat mijn incasseringsvermogen te boven. Ik zie geen heil in langer wachten.'

Vier of vijf rijen
Friesland moet in in 2020 530 megawat aan windenergie kunnen leveren, als onderdeel van het streven van het kabinet om dan 14 procent duurzame energie te hebben. Kamp stelde dat Friesland zelf met de locatie in het IJsselmeer was gekomen. Langs de Afsluitdijk zou één rij windmolens niet volstaan. De vier of vijf rijen die nodig zouden zijn, komen ook in het IJsselmeer te staan, voerde Kamp aan.

Alternatieven
CDA-Kamerlid Agnes Mulder stelde dat Kamp nu over de hoofden van de mensen heen een beslissing neemt. Ook met bezwaren tegen een windmolenpark in Drenthe ving ze bot bij de minister. Daar zouden de initiatiefnemers ook nog alternatieven hebben, zoals zonne-energie. Maar Kamp zei ook de Drentse windmolens hard nodig te hebben om de doelstellingen in 2020 te halen. Zonne-energie is ook veel duurder dan windenergie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fopke op
Friezen zijn altijd erg links, maar niet in hun achtertuin.
Door Henk Daalder Pak de Wind op
Een jaar gelden was al duidelijk dat dit de uitkomst zou worden.
Omdat PS Fryslan, geen serieus alternatief wilde.
Ze hadden alle windmolen gewoon op het land kunnen bouwen, dan zouden er geen enkele op het IJsselmeer gebouwd worden.

Al die windmolens kunnen best op het land, als de inwoners er maar eigenaar van kunnen worden. Elk Fries gezin een stukje windpark voor eigen gebruik.
Dat geeft ze goedkope stroom, 3 cent per kW.
En als mede eigenaar krijgen de friezen natuurlijk de regie over hun eigen windparken>
http://www.p-nuts.nu/nieuws/67ste-inzending-p-nu …
Door Tepkema op
Laten we Kamp naar de rechter slepen en hem persoonlijk aansprakelijk stellen. Dat zouden de groningers ook moeten doen
Door henk op
Naar verluid wordt er gewerkt aan een alternatief plan: de nieuwe lokatie wordt dan Groningen. Daar wil in het aardgas win gebied toch al niemand meer wonen en kan dit er ook wel bij. Hebben we toch nog wat voordeel bij een nadeel.