Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kamer wil geen gasboringen bij Schiermonnikoog

De proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog moeten worden afgeblazen. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich daar dinsdag voor uitgesproken.

21 juni 2016

De proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog moeten worden afgeblazen. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich daar dinsdag voor uitgesproken.

Natuurgebieden
PvdA, GroenLinks, SP, D66, ChristenUnie, 50PLUS, Partij voor de Dieren en de fracties Van Vliet en Klein willen niet dat er in natuurgebieden naar gas wordt gespeurd. Om die reden keerde de Kamer zich eerder ook al tegen mogelijke gasboringen bij Terschelling. Waarom zou je toestemming geven voor een proefboring terwijl je weet dat de Kamer daar nooit gaswinning gaat toestaan, vraagt onder meer de PvdA zich af.
 

Rommelgas
Voor Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) is het ook duidelijk: 'Als we wisten dat er op grote schaal goed gas zat dan zou dat helaas al lang aangeboord zijn. Bij Schiermonnikoog zoeken ze naar de laatste restjes "rommelgas". Daar moet je die mooie Waddeneilanden niet voor overhoop halen.'

Bananenrepubliek
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) stelde eerder dat hij de vergunning voor de proefboring niet kon weigeren. Hij benadrukte dat het 'hier geen bananenrepubliek is’ en dat hij dus de procedures moet volgen. Kamp gaf ook aan dat het nog helemaal geen uitgemaakte zaak is dat er ook inderdaad gas gewonnen gaat worden bij Schiermonnikoog. Hij vindt het dan ook niet correct dat Kamerleden zich steeds in een vroeg stadium al tegen gasboringen keren.

Minder afhankelijk
De kleine gasvelden zijn volgens de minister onder meer belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat Nederland minder afhankelijk is van buitenlands gas. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Berg
Als het gas op is en deze politieke rakkers krijgen het koud, precies, dan wordt er gewoon geboord.
Kaas !
Voorlopig de reserves in eigen bodem opsparen, als de nood hoog is wordt er gewoon geboord bij schier en terschelling, tot die tijd kunnen we ons gas goedkoop uit Rusland en Iran importeren.
Advertentie