Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kamer schrapt voorrang statushouder

Asielzoekers met een verblijfsvergunning, de zogenoemde statushouders, krijgen niet meer automatisch voorrang bij de toewijzing van een huis. Een meerderheid in de Tweede Kamer gaat instemmen met dit voorstel van woonminister Stef Blok, die er een wens van de VVD mee uitvoert.

15 september 2016

Asielzoekers met een verblijfsvergunning, de zogenoemde statushouders, krijgen niet meer automatisch voorrang bij de toewijzing van een huis. Een meerderheid in de Tweede Kamer gaat instemmen met dit voorstel van woonminister Stef Blok, die er een wens van de VVD mee uitvoert. Dat bleek donderdag tijdens een debat.

Gemeenteraad beslist

Als het ook door de Eerste Kamer komt, en daar lijkt het wel op, mogen de gemeenteraden zelf weten of ze statushouders voorrang verlenen. De gemeenten blijven wel verplicht om de asielzoekers te huisvesten en als daar een voorrangsbeleid voor nodig is, mogen ze dat toepassen. Maar er is dus geen sprake meer van dwang.

Senioren

Voorrang voor statushouders is nu nog verplicht voor gemeenten die ook andere groepen voorrang verlenen, bijvoorbeeld senioren. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie