Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kabinet stelt locaties grote windmolenparken vast

Op 11 plekken in Nederland komt een groot windmolenpark op land. Het kabinet heeft deze gebieden, die de provincies vorig jaar zelf hadden aangedragen, nu definitief vastgesteld.

31 maart 2014

Op 11 plekken in Nederland komt een groot windmolenpark op land. Het kabinet heeft deze gebieden, die de provincies vorig jaar zelf hadden aangedragen, nu definitief vastgesteld. Verder bepalen de provincies nog locaties waar kleinere windmolenparken komen.

Structuurvisie Windenergie op Land
Dat schrijven de ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Henk Kamp (Economische Zaken) in hun Structuurvisie Windenergie op Land, die ze maandag naar de Tweede Kamer stuurden.

6000 megawatt
 De windturbines moeten in 2020 gezamenlijk 6000 megawatt realiseren. Ze komen in de gebieden Eemshaven, Delfzijl, N33 (Veendam/Menterwolde), Drentse Veenkoloniën, Wieringermeer, IJsselmeer Noord, Flevoland, Noordoostpolderdijk, Rotterdamse Haven, Goeree-Overflakkee en Krammersluizen.

Duurzame energie
Het kabinet streeft naar meer duurzame energie, omdat dit beter is voor het milieu en er minder fossiele brandstoffen beschikbaar zijn. In Europees verband is afgesproken dat over 6 jaar 14 procent van alle energie duurzaam wordt opgewekt. Bedrijven gaan de parken bouwen.

Windmolens op zee
Naast de windmolens op land komen er ook windmolens op zee. Vorig jaar werd afgesproken dat die in 2023 minimaal 4400 megawatt zullen opwekken. Het is de bedoeling dat de energieproductie in 2050 volledig duurzaam is; in 2023 moet volgens Europese afspraken 16 procent van alle energie duurzaam worden opgewekt.

 

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
de lobby is machtig! Voor al het subsidiegeld en extra fiscale aftrek voor de al rijke financiers kun je iedere woning in nederland gratis voorzien van zonnepanelen! Wanneer steekt de rekenkamer hier eens een stokje voor?
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Wat vreemd, dat ze bij dit artikel dan wel te bang zijn om de locaties te noemen ?????????????????????!

Flipper
a. de Kool / bezorgde bewoner goeree overflakkee
De vernietiging van ons land en vooral ons eiland ten voordelen van de broodroosters van de rest van Nederland. Geen minimale afstand tov woningen, gezinnen mogen qua gezondheid en financieel ten gronde worden gericht. Laffe keuzes, immers verdedigen is nagenoeg onmogelijk en principiële keuze die dingen op zee te plaatsen doet men niet. Waarom niet een derde Maasvlakte? Dan heeft iedereen voordeel en kunnen we de kosten landelijk (!) dragen, dus iedereen! Nogmaals lafheid en oppertunisme is ons deel. Ik hoop oprecht dat elke keer als een beslisser zijn lichtknop thuis omdraaid, hij/zij een beeld van een klein blond meisje voor ogen krijgt die ten ondergaat aan geluid, slagschaduw en ouders die ziek zijn geworden vanwege de financiële ondergang!
Boris
Het is een gotspe! Een suboptimale oplossing voor een non-probleem dat alleen kan bestaan door subsidies aan lobbyprofessionals die hier dik geld aan verdienen.

Met alle gevolgen voor landschap en milieu van dien. Op kosten van de belastingbetaler.
peter / raadslid
democratie? Gemeenteraad is tegen windmolenpark IJsselmeer Noord Vanavond en morgen nog hoorzittingen van Provinciale Staten over dit onderwerp, bevolking is tegen. Maar alle zgn democratische bestuurslagen tenspijt : Brussel beslist
Mark
Geen onderbouwing, geen business case, geen kosten baten afwegingen, geen rekening houden met mensen.... Wat een schandalige manier van doen. Geen geld voor rollators, thuiszorg, natuurbeheer, maar wel voor dit soort subsidie vretende fratsen.
herman jansen
Meestal is het zodat de verantwoordelijken zelf, of directe familie en relaties enorme persoonlijkebelangen hebben.... Kijk eens naar de betuwelijn, de fyra etc etc
markus
Oud-ABN Amro-bestuurder Rijkman Groenink en andere topbankiers hebben de afgelopen jaren miljoenen van de fiscus teruggekregen dankzij hun investeringen in duurzame energie.



© ANP.

Rijkman Groenink





Ideële doelen worden gecombineerd met een redelijk rendement van circa 10 procent



Rijkman Groenink



Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de bouw en financiering van de eerste megamolen op het Nederlandse vasteland, de bijna 200 meter hoge windturbine De Ambtenaar bij Medemblik. Om de duurzaamheidsdoelstellingen van de overheid te halen, moeten de komende jaren veel meer van dit soort windmolens worden gebouwd
Pierre
Dat wordt dan een uitdaging:

Heeft Tennet geld om de kabels te leggen? Er staat me bij dat de Duitse verplichtingen van Tennet met de grootste moeite zijn rond gekomen. En het rijk stond vooral langs de zijlijn.

Welke bedrijven moeten investeren? Een aantal bedrijven staat in de verkoop, moeten reorganiseren,banken zijn kritisch,dus de vijver is niet groot. Ondanks de SDE....

Welke centrales moeten dan eerst worden gesloten? Want het moest milieuvriendelijker. Dan ga je als rijksoverheid regelen dat de vervuilers dicht gaan. En ook dat kost geld. Zo niet, dan creëer je bovendien alleen maar nog meer extra overcapaciteit.

En dat de Duitsers al oversubsidiëren is kennelijk geen argument om het in ons land een tandje minder te doen?
m.weeber / commissielid gem medemblik
Dit worden parken met MEGAMOLENS. De horizonvervuiling voor een enorm gebied rondom de molens. In Medemblik, Twisk, Opperdoes heeft men nu al vervuilend uitzicht van die ene megamolen de Ambtenaar, van Wieringenmeer, laat staan als dit een park wordt. Een paar bankiers worden van de subsidie zeer rijk, Zonnepanelen op alle daken en Melanie Schultz moet het klimaatrapport maar gaan lezen van de VN organisatie IPCC .(de accu en kabels van megamolens...)
Henk Daalder / Windenergie mediator
Deze locaties waren natuurlijk allang bekend en zijn ook al in procedure. Maar lokale overheden hadden nog de kans, om in hun omgevingsplan op te nemen dat hun eigen burgers eigenaar moesten worden.

Helaas bleken maar weinig lokale overheden zo verstandig een passage op te nemen. inwoners van het gebied, krijgen de kans een stukje windpark voor eigen gebruik te kopen".



Lokale overheden kunnen dat nog steeds, maar moeten dan wel blijven doordrukken, in het belang van hun eigen inwoners.

Neem het op in het nieuwe collegeakkoord.

De gemeente helpt lokale cooperaties om hun leden eigenaar te laten worden voor de windparken die nog gebouwd gaan worden.



Eigenaar zijn van een eigen stukje windpark in de regio, is de sleutel tot verschillende verbeteringen

Eigenaren hebben zeggenschap over hun windpark

Eigenaren hebben de stroom tegen kostprijs, goedkoper kun je stroom niet krijgen

Eigenaren vanuit de regio, houdt dus het geld en de SDE subsidie in de regio.



Helaas houden de bestaande windenergiebedrijven, verenigd in lobbyclub NWEA, vast aan een rol van huisjesmelker.

In de woningbouw hebben we dat stadium al 50jaar gelden achter ons gelaten.

Windmolens hebben nu geen machinisten meer nodig, ze werken automatisch, dus zijn er ook geen windmolen huisjesmelkers meer nodig, en kunnen burgers en MKB bedrijven gemakkelijk zelf hun eigen windpark exploiteren. Elke deelnemer een stukje voor eigen gebruik.

Bouw windparken als woonwijken, waar elke deelnemer een eigen kavel koopt.

Daarvoor is al een open source product, het Stukje Nieuwbouw Windpark.

http://www.duurzamebrabanders.nl/Stukje_Nieuwbou …
erg Boos / ambtenaar
Een duidelijk (neo)liberale wind die hier waait. Het groot kapitaal en multinationals pamperen en monopolie posities toeschuiven onder het mom van marktwerking (zie; bankwezen, spoor, zorg, verzekeringen etc). Burgers, ZZP-ers en MKB bedrijven worden buitenspel gezet en netwerk afhankelijk gemaakt door zgn slimme meters.

Waarom kiezen voor dergelijke grote molens waarvan de voorbereiding en bouw alleen al jaren duren en waar weerstand bij de bevolking tegen is. Bovendien kwetsbaar, als door de klimaat verandering hier ook hardere winden gaan waaien zal er in de toekomst nog wel eens eentje sneuvelen.

Waarom niet kleinschaligheid stimuleren. We weten inmiddels toch wel dat we als Natie dan minder kwetsbaar zijn voor buitenlandse politieke druk (USA, Rusland), economische uitbuiting (institutionele beleggers, olielanden) en storingen (want alleen gespecialiseerde grote bedrijven kunnen dat..?).

Zweden en Denemarken hebben al >50% groene energie, NL pas in 2025 hopelijk 16%!!! En dan beweert het IEA dat we in 2035 voor 80% afhankelijk worden van Russisch gas!

NEDERLAND WORDT WAKKER
henk
dit zou strafbaar moeten zijn!
Florens / levensgenieter met wao.
Ik hoor hier goede berichten over!
Henk Daalder / Windenergie mediator
Dit is de straf voor lakse gemeentes.

De gemeente Wieringermeer en Dronten, zijbn zlef al een paar jaar gelden proactief aan de ganbg gegaan, en hebben zelf voor hen geschikte windpark locaties aangewezen

Daarbij hebben ze meteen geregeld wie het vorodeel krijgt.

Andere gemeente leunden achterover of zetten zelfs heel dom de hakken in het zand, terwijl al een paart jaar glas helder is hoe dit proces van Rijks Coordinatie regeling verloopt.



Als een gemeente zelfvoldoende geschikte plekken aanwijst, kan ze daarbij in het omgevings plan opnemen dat de eigen inwoners eigenaar zijn.

Of alleen voor dat plan, waar de eigen inwoners voordeel van hebben, een omgevingsplan maken.



De staat, en de 2020 doelen eisen alleen maar dat er voldoende MW gebouwd wordt. De manier waarom, is aan de gemeente.

Ook nu nog kan een gemeente in het coalitie akkoord opnemen, dat zij alleen windparken willen waar hun eigen inwoners eigenaar van zijn.

Voor de genoemde gebieden is het te laat, maar duurzame groei gaat hard door na 2020, die windparken worden nu gepland, althans in verstandige gemeenten
henk
Welke partijen steunen dit?
Thijs van Oosten
Jij spoort niet helemaal meer, Henk Daalder, met je straf.

Die zgn. lakse gemeenten hebben zich georiënteerd.

En zijn erachter gekomen dat windenergie nooit (herhaal: NOOIT) rendabel zal zijn.

Deze gemeenten hebben ingezet op zonne-energie, want ze zijn echt niet anti-duurzaam.

Wanneer haal je die plaat nou eens voor je kop, Henk Windvaan Wiki ?
t. faber / gepensioneerd
Wederom een bewijs, dat niet alleen in Italie de Maffia regeert.
henk
@henkdaalder : ben jij ook zo n type die het woord spreekt waar jij van eet?
Henk Daalder / Windenergie mediator
Aan mijn critici:

Ik verdien niets aan windenergie promotie. Mij gaat het er om dat gewone burgers voordeel hebben van windmolen in hun regio. Nu hebben alleen commerciële wind cowboys gesubsidieerde winst.

Ik help cooperaties gratis, als ik vind dat ze het goed willen aanpakken, voor hun leden.



De energiemaffia in Nederland zit bij VNO NCW en EZ, Financieen en de belasting dienst, die ambtenaren doen klakkeloos wat VNO NCW wil.

En dat is, burgers laten betalen voor hun gesubsidieerde winst en burgers vooral buiten sluiten van voordeel. De Rijks coordinatieregeling wordt daarvoor graag misbruikt.

Eigenlijk niet om burgers buiten te sluiten, maar omdat dat buiten sluiten de maximaal haalbare vertraging oplevert, door de protesterende burgers.

Elk jaar vertraging is een jaar meer omzet voor de fossiele belangen, zo simpel is het in dit corrupte land.



Gemeente zijn wel degelijk de schuldige, want juist zij, hadden voor hun eigen burgers moeten opkomen.

Gemeenten als De Wieringermeer, Dronten en Amsterdam laten zien dat dat goed mogelijk is.



Maar angstige gemeenten luisteren liever naar de gesubsidieerde natuur lobby, die een deal heeft gesloten met de fossiele belangen in het SER energieakkoord. Zij helpen mee windmolens tegen te houden, en ze af te kraken, terwijl windmolens ook voor burgers de goedkoopste stroom leveren, als burgers eigenaar zijn.



Goede gemeenten zorgen dat hun eigen burgers eigenaar kunnen worden van de windmolens die er toch gaan komen

Daarvoor heb ik het open source product "Stukje Nieuwbouw Windpark" ontwikkeld, gratis voor cooperaties.

http://www.duurzamebrabanders.nl/Stukje_Nieuwbou …





D.Kooi / zelfstandig ondernemer
In Nederland is het erg moeilijk om je voordeel ergens uit te halen als het gaat om dingen die worden geinitieerd en uitgevoerd door de Tweede Kamer. Allereerst moeten politici nu eens niet met 2 monden spreken en aan de burgers laten zien dat ze te vertrouwen zijn. Neem de kleine "zuinige" auto waarvoor geen wegenbelasting betaald hoefde te worden. Veel goedgelovige burgers ruilden hun prachtige betrouwbare en degelijke tweedehands auto's in voor een kleinere auto om die reden. Er kon immers goud verdient worden? Echter dat voordeeltje werd heel gauw weer teruggedraaid, waardoor het voor sommige mensen eigenlijk een strop werd. Dit is nog maar één voorbeeld. Vaak rekenen mensen verkeert. Als je in aanschaf een voordelige auto koopt, kun je heel wat jaren de wegenbelasting, verzekering en benzine betalen, voordat je op een bedrag zit wat zo'n nieuwe z.g. zuinige auto in aanschaf moet kosten. Als je een goede voordelige tweedehands wagen koopt, hoef je vaak maar heel weinig af te schrijven. Bij een nieuwe wagen is dat al gauw een derde tot de helft van de aanschafwaarde na 2 jaar. Laat je niet verblinden door wat een klein autootje zou verbruiken, want dat valt heel snel tegen. Verder wacht ik nog steeds op het terugbetalen van het kwartje van Kok, maar dan wel in 25 eurocenten op de liter brandstof. De euro is niets waard en we hebben er nu wel lang genoeg op gewacht. Eerlijk gezegd heb ik persoonlijk niet een hoge pet op van al de maatregelen die door de politici worden genomen, omdat het eigenlijk altijd gaat om kostenverhogende zaken, ook al lijkt het in eerste instantie erop dat het op gaat leveren. Niet dus. We worden vaak voor de gek gehouden, tenminste als je nog geloofd in wat er in den Haag wordt gezegd. Mensen vertrouw op je nuchtere boerenverstand en doe dat wat je verstandig lijkt en waarop je een normale berekening kunt loslaten. Ik heb door de jaren geleerd niet rekening te houden met wat er van "hogerhand"beslist wordt als het gaat om economisch gerichte zaken. En tot nu toe ben ik daar in bevestigd.
jan van den broek
Wind energie is nooit rendabel te maken , de kosten van grond ,transport, onderhoud, bekabeling, en slopen zijn als het 365 dagen en nachten waait interessant, maar als het niet waait!!!!!

Het zijn net ambtenaren , daar waait het vaak ook niet wat hun "werk"aangaat.
Advertentie