Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kabinet kiest uit dertig snelle bouwprojecten

De bebouwing van de Zuidplaspolder bij Gouda, de aanleg van de A74 bij Venlo en de A4 Midden Delfland naast de verbreding van het spoor tussen Amsterdam en Almere worden vergemakkelijkt en versneld. Zij staan op een lijstje van ongeveer dertig projecten dat het kabinet vrijdag bespreekt. Ze vallen namelijk onder de zogeheten crisis- en herstelwet die premier Jan Peter Balkenende in maart aankondigde.

02 juli 2009

Economie aanjagen
De wet maakt het mogelijk een aantal bouw- en milieuregels tijdelijk opzij te zetten, bevestigden woensdag goedgeïngeformeerde bronnen in Den Haag. Sneller bouwen kan de economie aanjagen, en de snel afkalvende werkgelegenheid een duw in de rug geven, is het idee. Met de premier als voortrekker zijn de meest betrokken ministers, Camiel Eurlings (Verkeer), Jacqueline Cramer (VROM), Eberhard van der Laan (Wonen) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) de afgelopen tijd bij de plannen betrokken. Het geld is al voorzien in het crisispakket dat dit voorjaar tot stand kwam.

 

Wegen
In totaal gaat het om zeven wegprojecten en 23 ruimtelijke projecten. Andere voorbeelden zijn de capaciteitsuitbreiding van de A1, A6 en A9 (Amsterdam-Almere), de ontwikkeling van de spoorzone Den Bosch, het Waalfront in Nijmegen en de IJoevers in Amsterdam, plus de verbreding van N61 Hoek-Schoondijke (Zeeuws-Vlaanderen). Het gaat ook op voor de snellere aanleg van een nieuwe insteekhaven in IJmuiden. Voor zandsuppleties langs de Noordzee en verbreding van het Lekkanaal geldt het nieuwe regime ook.

 

Duurzaam 
Verder zullen duurzame projecten onder soepeler vergunningsprocedures vallen, zoals de aanleg van windmolenparken op land met meer dan zes turbines, waarover provincies in plaats van gemeenten zullen gaan. Het wordt verder voor verhuurders eenvoudiger om dubbelglas aan te brengen. Ook de tijdelijke verhuur van koopwoningen wordt mogelijk.

 

Warmte-koudeopslag
Er komt een wamte-koudeopslagwet met soepeler vergunningsprocedures om energiebesparing te stimuleren. Warmte-koudeopslag (WKO) is een systeem waarbij water diep in de grond wordt opgeslagen om huizen of bedrijven te verwamen of te koelen. Ook de procedures voor projecten op het gebied van CO2-opslag worden verbeterd.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan van Arem / raadslid Lansingerland
Waarom geeft het kabinet prioriteit en honderden mln euro's aan het bouwrijp maken van 7000 woningen in de Zuidplaspolder, terwijl in Lansingerland/Pinacker/Nootdorp en Zoetermeer voor 15 000 woningen aan bouwrijpe grond klaar licht en waarbij de markt nu nauwelijks kopers voor woningen kent? Als deze honderden miljoenen euro's momenteel ingezet wordt om de woningbouw van deze 15 000 woningen daadwerkelijk te ondersteunen, blijft een deel van de bouwproductie op gang, ontstaat minder werkeloosheid en ontstaat voorlopig geen nog nieuw zandlandschap , bouwrijp voor over vijf tot tien jaar te bouwen woningen. Wie voert in Zuid Holland regie op vraag en aanbod woningbouw, gegeven vinex-locaties???
Advertentie