Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Juridische blik op leegstand

Het klinkt zo simpel: maak toch appartementen in dat verlaten kantoor, geef ondernemers flexibiliteit om de leegstand in hun winkelstraat creatief te lijf te gaan. Maar aan de aanpak van leegstand en transformatie van vastgoed zitten veel juridische haken en ogen.

28 augustus 2015

Over die aspecten schreven vastgoed-advocaten Marc Wintgens en Joost Hoekstra een handboek. Juridische aspecten van Leegstand en transformatie van vastgoed gaat in op veel praktische en creatieve oplossingen. Het boek behandelt zowel publiekrechtelijke onderwerpen waaronder de SER-ladder en (het permanent maken van) de Crisis- en herstelwet, als civielrechtelijke instrumenten. Enkele oplossingen die de auteurs bespreken zijn bijvoorbeeld deze:

Stedelijke herkaveling: Herverkaveling kan bij de herstucturering van een leegstaand stedelijk gebied een oplossing bieden.

Pop-up concept: Benut de mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten en tijdelijke afwijkingen van bestemmingsplannen.

Exploitatie- of gebruiksverplichting bij eigendom of erfpacht: Ter voorkoming van leegstand kan bij gronduitgifte een beding worden opgenomen, dat verplicht tot exploitatie/gebruik van het vastgoed.

Leegstandonttrekkingsplicht: Op te leggen door overheidspartijen, bij de verkoop van maatschappelijk vastgoed.

Leegstandonttrekkingsfonds: Een samenwerkingsverband dat geheel of gedeeltelijk leegstaande gebouwen koopt, met als doel renovatie, transformatie of sloop en nieuwbouw.

Het boek is te bestellen via uitgeverij Berghauser Pont. Prijs 49 euro.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie