Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Inzicht in geld corporaties

Ook is een tool ontwikkeld die gemeenten inzage geeft in de regionale verdeling van corporatiebezit, het aantal huishoudens per gemeenten en de onderlinge woningmarktverbanden tussen de verschillende gemeenten.

06 mei 2016

Minister Stef Blok (Wonen) gaat gemeenten informeren over de financiële mogelijkheden van hun woningcorporaties. Voor de zomer krijgen zij een kengetal, waarmee ze een indicatie krijgen van de investeringsruimte van corporaties.

Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van het SP-Kamerlid Farshad Bashir. De Socialistische Partij maakt zich zorgen over de uitkomsten van een onderzoek, waaruit blijkt dat het gemeenten nog steeds ontbreekt aan de juiste (financiële) kennis om met corporaties het gesprek aan te gaan over prestatieafspraken.


De minister betoogt dat er het afgelopen jaar veel informatie over het onderwerp is aangereikt. Zo wordt via de website woningwet2015.nl relevante informatie aangeboden en praktische uitleg gegeven over de gewijzigde woningwet, handig voor gemeenteambtenaren.

Update
Ook is een tool ontwikkeld die gemeenten inzage geeft in de regionale verdeling van corporatiebezit, het aantal huishoudens per gemeenten en de onderlinge woningmarktverbanden tussen de verschillende gemeenten. Dit neemt niet weg dat de juiste kennis bij gemeenteambtenaren om het bod van corporaties te kunnen beoordelen van groot belang is, stelt Blok. Zijn ministerie (BZK) stelt daarom relevante financiële corporatie-informatie overzichtelijk ter beschikking, licht hij toe. Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) houdt hij in de gaten dat de informatie blijft aansluiten bij de vragen van gemeenten. Ook ondersteunt BZK de VNG bij de update van de opgestelde handreiking 'Inzicht in de financiële situatie van woningcorporaties'. Die is voor de zomer klaar.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel
Corporaties worden sinds de jaren zeventig gerund door overbetaalde socialisten van pvda en CDA, op financieel inzicht kan je dus wachten tot je een ons weegt.
Willem / AS
Als mannetje Blok niet die belachelijke verhuurdersheffing was gaan heffen hadden de corporaties meer kunnen investeren en was al dit gedoe niet nodig geweest.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Een echt liberale regering had de grote corporaties na alle corruptieaffaires gewoon failliet moeten laten gaan. Het zijn monopolistische machtsblokken die kunstmatig de huren hoog houden. Ik heb vrij veel gereisd door Europa en met bekenden in die landen gesproken. In veel landen om ons heen zijn de huren lager, bijvoorbeeld in België en Duitsland. Overigens zeker niet in Engeland, maar daar hebben ze de euro niet. Dat maakt vergelijken ook lastiger.

Ik spreek dan niet over de centra van hotspots.

Laat de markt haar werk doen en geef mensen de vrijheid om kamers en hun niet gebruikt onroerend goed te verhuren. Geef ruimte aan collectieve initiatieven van burgers, maar nu speelt minister Blok onder één hoedje met de woningoligarchen en werkt de VVD feitelijk mee aan het instant houden van een fluwelen sovjet-systeem. Jarenlang heb ik gedwongen in een vrije sectorappartement mogen meebetalen aan de corruptie bij Vestia. Gelukkig heb ik door de lage rente een leuk en goedkoop huis in een uithoek van Zeeland kunnen kopen en mij kunnen ontworstelen aan de machtsgreep van deze monopolisten.
Advertentie