Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Interim kreeg in 2011 half miljoen bij wankelende corporatie

Woningcorporatie WSG heeft in 2011 aan interim-bestuurder Peter Ruigrok een maandsalaris betaald van 60.000 euro. 'Een gebruikelijk tarief', zegt WSG.

12 augustus 2013

Woningcorporatie WSG heeft in 2011 aan interim-bestuurder Peter Ruigrok een maandsalaris betaald van 60.000 euro. 'Een gebruikelijk tarief', zegt WSG. Tot aan het vertrek van Ruigrok op 1 oktober 2012 is dat bedrag daarna wel verlaagd tot ruim 25.000 euro.


Niet zuinig
Bij de Woningstichting Geertruidenberg (WSG), een relatief kleine corporatie met 4000 woningen in beheer, ontstonden twee jaar geleden forse tekorten na risicovolle transacties door toenmalig bestuurder Peter Span. Onlangs kreeg WSG 118 miljoen euro toegezegd van het Centraal Fonds Volkshuisvesting op voorwaarde van een sanering. Maar erg zuinig was de corporatie in de tussentijd niet. Interim-bestuurder Ruigrok kreeg in 2011 in 9 maanden tijd 542.890 euro betaald - dat is 275 euro per uur exclusief BTW, zo heeft het FD uit het jaarverslag gedestilleerd.

Normaal tarief
WSG noemt het in een reactie 'een gebruikelijk tarief dat wordt gehanteerd bij dergelijke verantwoordelijke interim-functies'. Maar vanaf 1 december 2011 is de vergoeding wel ruim gehalveerd, 'conform de sectorbrede beloningscode voor interim bestuurders', meldt het jaarverslag. Daarbij werd alsnog uitgegaan van het maandloon van de vorige directeur/bestuurder, met een wegingsfactor van 1,6 vanwege de tijdelijkheid van de opdracht.

Wettelijke norm
De beloningscode is dus na enige tijd opgevolgd door WSG, maar een wettelijke norm is er pas sinds 2013. Nu geldt een maximumsalaris van 187.340 euro voor de publieke en semipublieke sector. Het ministerie voor Wonen en Rijksdienst zegt dan ook tegen het FD geen actie te kunnen ondernemen.

WSG-president-commissaris Ton Lensen kreeg aanvankelijk ook een beloning die ver boven de code uitging: 250 euro per uur. Dat kwam met acht uur werk per week uit op 85.573 euro in 2011. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting keurde destijds de beloning goed, 'gezien de zwaarte van de opdracht', zegt de waarnemend CFV-directeur tegen het FD. Lensens vergoeding is in 2012 bijgesteld naar 10.500 euro per jaar.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. van Arum / hoofd financien
Onbegrijpelijk en zeker niet uit te leggen. Het lijkt er nog steeds op dat de sector tot op heden niets heeft geleerd, dat is jammer, de goede bestuurders zeker niet te na gesproken.
Jos praat / beleidsmedewerker
Zie 'Sigmund' in de Volkskrant van 12 augustus....

Bert / adviseur
en weer worden de termen salaris en tarief voor een zelfstandige lukraak door elkaar gebruikt, waarbij ook ik vind dat een TARIEF van 250 euro veel te hoog is. Een salarisnorm is echter niet te vergelijken met een tarief. Wellicht dat een kwaliteitslabel als BB op dat vlak wat objectiever zou kunnen berichten.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Het maakt voor de huurders die dit gelag moeten gaan betalen geen barst uit of ze mede door een belachelijk hoog tarief of een belachelijk hoog loon moeten gaan 'bloeden'. Het zegt natuurlijk ook iets over het bestuur. Falend toezicht op de ene zakkenvullende directeur en dan meteen een andere graaier er bij halen. En dan ook zelf nog je rijkelijk laten belonen voor je falend toezicht. Dankzij de steun van het Centraal Fonds kan een dergelijke corporatie nog wel zelfstandig blijven, maar de vraag of dat terecht is als je kijkt naar het geringe aantal woningen. Misschien moet ook hier eens goed gekeken worden naar schaalvergroting en professionalisering van besturen.
K. de Beer / organisatie adviseur
Deze tak van nutsvoorzieningen moet direct weer onder de hoede van de overheid komen. B.v. gemeente met een projectwethouder ipv een kolossaal bestuur en directies. Voordeel is ook dat de salarissen dan nooit hoger zullen zijn dan van die wethouder en zoals u weet verdient die ongeveer de helft van de Balkenendenorm.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit zijn absurde tarieven voor beloningen op dit niveau. Hoogste tijd dat dit labbekakkerige kabinet nu eindelijk eens een bezem door de stal haalt, zowel voor misstanden in de publieke als in de private sector.
Advertentie