Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

IJssel krijgt meer ruimte met zes 'nevengeulen'

Burgemeester Andries Heidema van Deventerzegt dat maatregelen nodig zijn omdat het harder en vaker regent en de bodem daalt. Deventer heeft nu bij hoogwater veel last van overstromingen en dat moet in 2015 tot het verleden behoren.

29 maart 2012

De waterschappen Veluwe en Groot Salland steken donderdag de eerste schep in de grond om de IJssel bij Deventer te gaan voorzien van zes nevengeulen. Ook worden de uiterwaarden over een lengte van 10 kilometer afgegraven.

Overstromingen

De maatregelen zijn nodig om de rivier meer ruimte te geven nu het harder en vaker regent en de bodem daalt. Deventer heeft nu bij hoogwater veel last van overstromingen en dat moet in 2015 tot het verleden behoren, aldus burgemeester Andries Heidema van Deventer.

 71 centimeter

In de IJssel zit een zogenoemde flessenhals ter hoogte van de kade in Deventer. Aan deze vaargeulvernauwing word nu een einde gemaakt. Voor Deventer heeft dat als voordeel dat er meer watersport op de rivier mogelijk is en dat het zicht op de rivier vanuit de stad verbetert. De waterstand in de IJssel daalt ook doordat het waterschap Veluwe tevens aan de slag gaat bij Veessen, tussen Deventer en Zwolle. Daar wordt een hoogwatergeul aangelegd die er bij extreem hoogwater voor zorgt dat het peil in de IJssel 71 centimeter kan dalen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hattemer / inwoner
Ben benieuwd welke oeververbinding op bijgaande illustratie is te zien....
Advertentie