of 59232 LinkedIn

Huizen in Groningen versterken hoogste prioriteit

Minister Kamp wil dat het verstevigen van Groningse huizen in aardbevingsgebied de hoogste prioriteit krijgt. Hij beloofde dat na een werkbezoek aan de door aardbevingen getroffen provincie.
1 reactie
 Het versterken en veiliger maken van woningen en gebouwen in het aardbevingsgebied in Groningen heeft voor het kabinet de hoogste prioriteit. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat maandag gezegd tijdens een bezoek aan Groningen.
Snel

,,Het is een grootscheepse operatie om de veiligheid en leefbaarheid voor Groningers te verbeteren. Dit moet niet alleen zorgvuldig maar ook snel gebeuren, gezien het grote aantal woningen dat nog versterkt moet worden. Vandaag heb ik met eigen ogen kunnen zien dat er goede voortgang wordt gemaakt. Belangrijk, want alleen dan zullen Groningers ervaren dat hun veiligheid nu echt vooropstaat'', aldus Kamp.

170 duizend woningen

Maandag bleek uit onderzoek dat in het Groningse aardbevingsgebied 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen moeten worden verstevigd. In eerder onderzoek van Kamp was sprake van 90.000 panden die verstevigd moeten worden. Het aantal is nu hoger omdat in dat onderzoek geen hoogbouw, zoals flats, is meegenomen, aldus de onderzoekers.

Flats

Kamp laat een tweede onderzoek uitvoeren door TNO en ingenieursbureau Arup. De resultaten daarvan komen waarschijnlijk na de zomer. In Kamps eerste onderzoek werd vooral gekeken naar de kern van het aardbevingsgebied, waar geen hoogbouw staat. Daar komt bij dat door het deels dichtdraaien van de gaskraan er minder aardbevingen zijn. Dit jaar worden 11.000 huizen, waaronder ook flats, geïnspecteerd.


Nationaal coördinator
Binnenkort komt er een nationaal coördinator Groningen die leiding gaat geven aan de operatie om de veiligheid en leefbaarheid in Groningen te verbeteren. Kamp heeft de gaswinning in Groningen begin dit jaar al een stuk verminderd. In juli neemt hij op basis van nieuw advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen een besluit over de gaswinning van dit jaar. Voor 1 januari wordt besloten of een nieuw systeem van gaswinning mogelijk is en bijdraagt aan de veiligheid. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma op
Kamp zegt veel (ook domme dingen zoals dat pensioenfondsen maar een buffer moeten creëren voor het verstrekken van het strekken van (risicovolle) geldleningen aan het MKB), maar hij doet weinig en daardoor de NAM nog minder.